fbpx Ο κύκλος του νερού στον Δήμο Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 21 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΠΑΤΑΛΗΣ

Ο κύκλος του νερού στον Δήμο Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νερό
Europe Direct Κομοτηνής
Δήμος Κομοτηνής

Ο προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής, εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, και εθελόντρια του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης μας μιλούν για το νερό

Διονύσης Βοργιάς

Εκδήλωση αφιερωμένη στην παγκόσμια ημέρα του νερού (22 Μαρτίου) πραγματοποιήθηκε από τους εθελοντές του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής, οι οποίοι για την καλύτερη ενημέρωση του κοινού, προσκάλεσαν στο Κέντρο έναν εκπρόσωπο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) Κομοτηνής και έναν εκπρόσωπο της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, προκειμένου να μιλήσουν για την αξία του νερού, το πώς αυτό κάνει το κύκλο του στο δίκτυο της Κομοτηνής και να κατατεθούν συμβουλές καλής χρήσης.

ΚΟΜΟΤΗΝΗ: Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ
Για τον κύκλο του νερού στο δίκτυο ύδρευσης και αποχέτευσης της Κομοτηνής, μίλησε ο χημικός μηχανικός και προϊστάμενος του τμήματος Περιβάλλοντος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Γιάννης Παπαδόπουλος. 

Πιο συγκριμένα εξήγησε ότι ο κύκλος του νερού στον Δήμο Κομοτηνής, σημαίνει το πώς το νερό που έχει τις προδιαγραφές του πόσιμου ξεκινάει από ένα ποτάμι, το παίρνουν, το επεξεργάζονται και το διανέμουν στους καταναλωτές. "Μετά γίνεται λήμματα από τις χρήσεις μέσα στα νοικοκυριά, το μαζεύουμε ξανά, το οδηγούμε στη μονάδα επεξεργασίας στον Βιολογικό Καθαρισμό Κομοτηνής, το επεξεργαζόμαστε εκ νέου και πάλι στη μορφή νερού, πολύ καλής ποιότητας, το ρίχνουμε ξανά στο ποτάμι από το οποίο το συλλέξαμε την πρώτη φορά. Μιλάμε για έναν κύκλο νερού, τύπου ανακύκλωσης", όπως μας είπε χαρακτηριστικά.

Υπογράμμισε μάλιστα ότι καθ' όλη τη διάρκεια γίνονται ποιοτικοί έλεγχοι: "Σε όλη τη διαδικασία γίνονται όλες οι αναλύσεις που πρέπει να γίνουν στο χημείο της ΔΕΥΑ Κομοτηνής στο εργαστήριο ποιοτικού ελέγχου, που είναι ένα διαπιστευμένο εργαστήριο, οι αναλύσεις γίνονται σε όλα τα σημεία του κύκλου του νερού".

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΗ ΣΠΑΤΑΛΗ
Τις συμβουλές του για καλή χρήση του νερού αλλά και γενικότερους προβληματισμούς, ανέδειξε ο εκπρόσωπος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης Σωκράτης Γρηγορόπουλος. 

Ξεκίνησε με γενικές διαπιστώσεις: "Το νερό πλέον είναι ένα πρόβλημα παγκόσμιο. Αυτό δεν το έχουμε συνειδητοποιήσει. Όσοι είναι ενημερωμένοι και παρακολουθούν τα πράγματα, γνωρίζουν ότι αυτό τον καιρό μαίνεται ένας τεράστιος πόλεμος μεταξύ των πολυεθνικών εταιριών για τον έλεγχο του νερού. Το νερό, από ένα κοινό αγαθό όλων μας, έχει γίνει ένα εμπορικό αγαθό. Κι αυτό δεν το λέω εγώ, αλλά το είπε ο Ολλανδός εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Για να πιούμε το νερό που είναι ένα κοινό περιουσιακό στοιχείο όλων μας, θα πρέπει να πληρώσουμε".

Στην συνέχεια μίλησε για απλά πράγματα που μπορεί να κάνει ο καθένας. "Ο καθένας μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Για παράδειγμα εμείς οι άντρες ξυριζόμαστε μέρα παρά μέρα και αφήνουμε τη βρύση να τρέχει συνέχεια, με αποτέλεσμα σε ένα ξύρισμα να σπαταλάμε δύο με τρία λίτρα νερό, τα οποία αν πολλαπλασιαστεί με όλα τα ξυρίσματα του χρόνου, καταλαβαίνετε ότι από ένα ξύρισμα έχουμε μία μεγάλη σπατάλη. Το ίδιο μπορεί να εφαρμοστεί στο μπάνιο, στο πότισμα, παντού", και μας θύμισε το μότο της Οικολογικής Ομάδας που έρχεται από ένα απόσπασμα της Ασκητικής του Καζαντζάκη: "Να λες: Εγώ έχω χρέος να σωθεί η Γης. Αν δεν σωθεί, εγώ θα φταίω. Πρέπει να καταλάβουμε ότι καθενός η συμπεριφορά είναι ικανή για να έχουμε ένα διαφορετικό αποτέλεσμα".

"Δυστυχώς έχουμε τη νοοτροπία, όχι μόνο στο νερό αλλά σε όλα τα προβλήματα, πως αν δεν φτάσει σχεδόν να γίνει άλυτο το πρόβλημα, να μην ενδιαφερόμαστε. Το νερό δεν είναι αυτονόητο ότι θα υπάρχει, έτσι όπως το γνωρίζουμε, και τα επόμενα χρόνια", κατέληξε.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΙ ΝΕΟΙ
Μεταξύ των εθελοντών στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής είναι και η τριτοετής φοιτήτρια Νομικής Άρια Κυνηγάκη, μέλος της ομάδας Περιβάλλοντος του κέντρου. "Είναι σημαντικό να ευαισθητοποιούμαστε στα θέματα περιβάλλοντος, γιατί έχουν και μικρότερη απήχηση σε σχέση με άλλα όπως ανθρωπίνων δικαιωμάτων", μας λέει.


Σε άλλο σημείο υπενθυμίζει ότι "υπάρχει ανάγκη να προωθήσουμε αυτά τα θέματα, γιατί όλοι έχουμε κάποιες συνήθειες (σ.σ. σπατάλης του νερού) και χρειάζεται να ενημερωθούμε λίγο περισσότερο σχετικά με συμβουλές εξοικονόμησης", και καταλήγει στο πώς βοηθούν ως εθελοντές τους οικολόγους του νομού: "Εμείς βοηθάμε την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης στις ενημερώσεις που γίνονται στις εκπαιδευτικές επισκέψεις στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας", το οποίο και λειτουργεί η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.