fbpx Ο κινηματογραφικός παλμός "χτύπησε" στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 6 Μαρτίου, 2018 - 11:00
ΑΝΑΝΕΩΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΤΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ

Ο κινηματογραφικός παλμός "χτύπησε" στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κινηματογράφος
Europe Direct Κομοτηνής
ΔΚΕΠΠΑΚ
Exarticis

Τους Κομοτηναίους Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη - Μάνο Καρυστινό αλλά και τον γνωστό σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή βράβευσε ο Γιώργος Πετρίδης

Διονύσης Βοργιάς

Την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ταινίες, ομιλίες και διάφορα άλλα δρώμενα σχετικά με τον κινηματογράφο, είχε πλήθος Κομοτηναίων και φοιτητών, το Σαββατοκύριακο 3-4 Μαρτίου. Τότε πραγματοποιήθηκε το διήμερο με τίτλο: "Εξερευνώντας τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο", μία πρώτη επαφή της Κομοτηνής με τέτοιου είδους δράσεις. 


Τις εκδηλώσεις συνδιοργάνωσαν η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού (ΔΚΕΠΠΑ) δήμου Κομοτηνής, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Europe Direct Κομοτηνής και η Ερασιτεχνική Καλλιτεχνική και Δημοσιογραφική Ομάδα "Exarticis", με τίτλο: "Εξερευνώντας τον ευρωπαϊκό κινηματογράφο". Στο διήμερο συμμετείχαν και η  Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικής Κίνησης ν. Ροδόπης, η Ταινιοθήκη της Ελλάδος και το  Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου. 


Το πρόγραμμα ήταν "πλούσιο" και ξεκίνησε το πρωί του Σαββάτου, όταν πραγματοποιήθηκε σεμινάριο από την Κωνσταντίνα Κοτζαμάνη σε μικρούς και μεγάλους, ενώ οι δράσεις κορυφώθηκαν το βράδυ του Σαββάτου με την προβολή της ταινίας μικρού μήκους «Limbo» της κας Κοτζαμάνη. Ακολούθησε συζήτηση της σκηνοθέτη με το κοινό όπου τέθηκαν διάφορες απορίες στον απόηχο μίας πραγματικά ποιοτικής (άλλωστε και πολυβραβευμένης) ταινίας, και ομιλία του Κωνσταντίνου Μαυρίδη αναφορικά με την αισθητική και τον αισθησιασμό στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο.

Στη συνέχεια το ευρύ κοινό παρακολούθησε και την ταινία no budget (: χαμηλού προϋπολογισμού) του Μάνου Καρυστινού με τίτλο "Dark Illusion" με τον ίδιο τον κο Καρυστινό να μιλάει για το πώς γύρισε την πρώτη του ταινία, τις δυσκολίες αλλά και την ικανοποίηση από το αποτέλεσμα. 


Την επομένη, Κυριακή 4 Μαρτίου, στην Κομοτηνή κατέφτασε ο βραβευμένος και αναγνωρίσιμος σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής ο οποίος παρέθεσε μία αξιόλογη ομιλία με θέμα "λάμπει μέσα μου εκείνο που αγνοώ, ωστόσο λάμπει". 


Ο ίδιος καταχειροκροτήθηκε από το κοινό στο ΡΕΞ, ενώ ακολούθησαν ομιλίας καθώς και η προβολή της ταινίας με τίτλο "Sami Blood" που ήταν η βραβευμένη για το 2017 ταινία με το βραβείο LUX.


Αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικές στιγμές του μικρού αυτού φεστιβάλ ήταν οι βραβεύσεις από τον δήμαρχο Κομοτηναίων Γιώργο Πετρίδη, το Σάββατο προς τους Κομοτηναίους Κ. Κοτζαμάνη - Μάνο Καρυστινό και την Κυριακή προς τον Γιάννη Σμαραγδή, τον οποίο ευχαρίστησε για την τιμητική του παρουσία στην Κομοτηνή κι εξήρε το έργο του και την συμβολή του στα καλλιτεχνικά δρώμενα πανελληνίως.


Αναφορικά με τις βραβεύσεις των Κομοτηναίων, ο Γιώργος Πετρίδης κατέθεσε ένα εγκωμιαστικό σχόλιο: "Λίγοι καταφέρνουν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα κι ακόμη λιγότεροι έχουν καταφέρει αυτά τα όνειρά τους, να συνδέονται με την δημιουργία, την τέχνη και τον πολιτισμό. Οπότε τα δύο παιδιά αυτά είναι πηγή έμπνευση όχι μόνο για τους νέους αλλά και για εμάς τους μεγαλύτερους". 


Τέλος, ορμώμενος από ένα τεχνικό πρόβλημα του προτζέκτορα που θα μείωνε την χρωματική απόδοση των ταινιών, είπε πως  "αυτοί οι καλλιτέχνες δεν περιμένουν τη δουλειά τους να την αναδείξουν οι τεχνικές ευκολίες και η τεχνολογία".

 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι αλλαγές που περίμεναν κάποιοι σε πρόσωπα για τους αντιπεριφερειάρχες,  χωρικούς και θεματικούς,  δεν ήρθαν, αφού φάνηκε  ότι η επιλογή του Χρήστου Μέτιου ήταν να κρατηθεί το υπάρχον σχήμα για άλλη μια χρο