fbpx Ο Κ. Μάινας συμβουλεύει τους καρδιοπαθείς σχετικά με τον κορωνοϊό
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 21 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Ο Κ. Μάινας συμβουλεύει τους καρδιοπαθείς σχετικά με τον κορωνοϊό

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κορωναϊος
Κοροναϊος
Στέλιος Μάινας

Πολύτιμες και αξιόπιστες οι οδηγίες της Καρδιολογικής Εταιρίας

Δήμος Μπακιρτζάκης

«Όλοι οι γιατροί είμαστε σωστά ενημερωμένοι για να δώσουμε τις σωστές οδηγίες», καθησυχάζει τους καρδιοπαθείς της Ροδόπης, ο καρδιολόγος Κώστας Μάινας μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm.

O κος Μάινας, παραπέμπει και στις οδηγίες που έχει εκδώσει η Καρδιολογική Εταιρία και οι οποίες είναι πολύ συγκεκριμένες, αλλά αυτό που προτείνει είναι η επικοινωνία των ασθενών με τους γιατρούς τους.

Οι οδηγίες της Καρδιολογικής Εταιρίας 
Όπως γνωρίζετε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε ως πανδημία τη μόλυνση από το ιό SARS - COV-2 που προκαλεί την ασθένεια Covid-19 με εκδηλώσεις κυρίως από το αναπνευστικό. Πρέπει όμως να τονισθεί ότι όπως και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις  μπορεί να παρουσιασθεί, σε ένα μικρό ποσοστό, μυοκαρδιακή βλάβη με αύξηση του καρδιακού ενζύμου τροπονίνης. Αυτή η μυοκαρδιακή βλάβη έχει παρατηρηθεί σε ασθενείς με λοίμωξη Covid-19 χωρίς υποκείμενο καρδιολογικό νόσημα. Αυτό που χαρακτηρίζει τον ιό είναι η μεγάλη μεταδοτικότητα και η έλλειψη μέχρι στιγμής αποτελεσματικών όπλων για την πρόληψη και θεραπεία του (εμβόλια, αντιϊκά φάρμακα, ανοσοθεραπεία). Οι πληροφορίες που έχουμε μέχρι σήμερα είναι ότι προσβάλει πιο σοβαρά τις παρακάτω ομάδες πληθυσμού:

 • Ηλικιωμένοι (αύξηση των θανατηφόρων συμβάντων με την αύξηση της ηλικίας)
 • Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς
 • Ασθενείς με καρδιαγγειακά νοσήματα
 • Ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια

Αυτό δεν σημαίνει ότι ο υπόλοιπος πληθυσμός είναι χωρίς κίνδυνο. Όσον αφορά τους καρδιολογικούς ασθενείς, αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια, με συγγενή καρδιοπάθεια με συμπτώματα, με μη ρυθμιζόμενο σακχαρώδη διαβήτη σε συνδυασμό με άλλους παράγοντες κινδύνου, με σοβαρού βαθμού νεφρική ανεπάρκεια και με συνύπαρξη χρόνιου αναπνευστικού νοσήματος.

Οι ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια συνήθως είναι αυτοί  με ιστορικό διατατικής μυοκαρδιοπάθειας  ή οι ασθενείς με παλαιό έμφραγμα και επηρεασμένη λειτουργία της καρδιάς.

Συστάσεις προς τους ασθενείς με καρδιαγγειακή νόσο:

 • Ακολουθούμε τις γενικές οδηγίες του ΕΟΔΥΥ για την αποφυγή προσβολής και μετάδοσης (αποφυγή συναθροίσεων, μένουμε σπίτι, συχνό πλύσιμο χεριών κλπ)
 • Δεν επισκεπτόμαστε νοσοκομεία και ιατρεία αν δεν έχουμε συμπτώματα. Αναβάλουμε τον τακτικό έλεγχο για τους επόμενους μήνες. Η συνταγογράφηση μπορεί να λαμβάνεται από συγγενικά πρόσωπα.
 • Δεν αλλάζουμε τη φαρμακευτική θεραπεία που λαμβάνουμε για τη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Οι συστάσεις της Ευρωπαϊκής και της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας τονίζουν ότι δεν υπάρχει λόγος για αλλαγή των ACE-I και ARB για τον έλεγχο της αρτηριακής υπέρτασης.
 • Φροντίζουμε να συμμορφωνόμαστε με τη φαρμακευτική θεραπεία για καρδιακή ανεπάρκεια, σακχαρώδη διαβήτη κλπ, ούτως ώστε να μειώσουμε τις επανεισαγωγές στο νοσοκομείο.
 • Ακολουθούμε σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, με αποφυγή άλατος και καπνίσματος.
 • Επί εμφανίσεως οξέων συμπτωμάτων π.χ.  θωρακικού άλγους, δύσπνοιας ή ζάλης με συνοδό αίσθημα παλμών να επικοινωνήσετε με τον θεράποντα καρδιολόγο σας.

  Ακολουθώντας τις παραπάνω οδηγίες μπορούμε να μειώσουμε την προσβολή και τις επιπλοκές κατά τη θεραπεία για Covid-19 και να τονισθεί ότι πρέπει να παρέχεται ιδιαίτερη μέριμνα προς την κατεύθυνση της καρδιαγγειακής προστασίας.

Κ. Μάινας: «Οι γιατροί χρειάζονται διπλή στήριξη»
Σε ό,τι έχει να κάνει με τη γενική εικόνα, ο κος Μάινας εκτιμά ότι οι γιατροί είναι επαρκώς ενημερωμένοι σε σχέση με τον covid-19, αλλά επισημαίνει ότι ειδικά αυτοί που υπηρετούν στην πρώτη γραμμή, χρειάζονται διπλή στήριξη: από τη μία πλευρά πρέπει να στηριχθούν και να υποστηριχθούν από το κράτος -κάτι το οποίο ήδη συμβαίνει σύμφωνα με την άποψή του, αλλά από την άλλη πρέπει να στηριχθούν και «από όλους εμάς που πρέπει να τηρούμε τις οδηγίες» λέει χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Οι πειραματισμοί με  την χαλάρωση των μέτρων και τη σταδιακή επαναφορά στην καθημερινότητα,  την ώρα  που η χώρα μας έχει ένα πολύ μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο,  ακόμα και σε τοπικό επίπεδο,  εφαρμόζονται ιδ