fbpx Ο ιός του Δυτικού Νείλου σε αριθμούς
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Σεπτεμβρίου, 2018 - 10:00
ΕΝΑ ΥΠΟΠΤΟ ΚΑΙ ΕΝΑ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΜΕΝΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΣΤΗ ΡΟΔΟΠΗ

Ο ιός του Δυτικού Νείλου σε αριθμούς

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ιός Δυτικού Νείλου
Κουνούπια

Το 2018 έχουν αποσταλεί 13 ύποπτα δείγματα από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ εκ των οποίων τα 3 είναι θετικά

Και διαπιστωμένο κρούσμα ελονοσίας στον Έβρο

Διονύσης Βοργιάς

Θερίζει ο ιός του Δυτικού Νείλου, καθώς, σύμφωνα με την τελευταία (30/08) ενημέρωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), έχουν καταγραφεί 153 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 17 θάνατοι από τον συγκεκριμένο ιό. 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και η εικόνα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης την οποία οι υπεύθυνοι "αναγκάστηκαν", μετά από μεγάλη ανησυχία και πολλά ερωτήματα κατοίκων, να δώσουν, ύστερα από σχετική επερώτηση του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης της Περιφέρειας ΑΜ-Θ Φώτης Καραλίδης, στο περιφερειακό συμβούλιο.  

Φ. Καραλίδης: "Δυστυχώς γίναμε επίκαιροι"
"Δυστυχώς γίναμε επίκαιροι", διαπίστωσε ο κος Καραλίδης, "γι' αυτό και επιστρέφουμε με ίδια επερώτηση (σ.σ. ύστερα από το θανατηφόρο κρούσμα στον οικισμό Κοσμίου Δήμου Κομοτηνής), που είχαμε ξανακάνει αλλά δεν λάβαμε απαντήσεις". Θύμισε, μάλιστα, ο επικεφαλής, πως σε προηγούμενη συνεδρίαση είχαν ζητήσει "να μας αναφερθεί ποιος ο αριθμός των δειγμάτων που έχουν σταλεί ως ύποπτα για έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ". Ο επικεφαλής ζήτησε, ρητώς, στοιχεία για τα έτη 2017 και 2018, γιατί, όπως είπε "είχαμε θάνατο που εμπλέκεται ο ιός στον Δήμο Κομοτηνής και μάλιστα έγινε διπλός έλεγχος του δείγματος και βγήκε θετικό". 

Έφερε μάλιστα στο προσκήνιο και "το διαπιστωμένο κρούσμα ελονοσίας στην περιοχή των Φερών".

Χρ. Μέτιος: "Απορώ με τον κο Καραλίδη"
Με ένα πολιτικό σχόλιο ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο περιφερειάρχης: "Για άλλη μία φορά πραγματικά απορώ με τον κο Καραλίδη, γιατί έκανε αντιπεριφερειάρχης τέσσερα χρόνια και ...ρωτάει για την αποστολή δειγμάτων στο ΚΕΕΛΠΝΟ. 

Ποιος έχει την ευθύνη να το κάνει; Τα νοσοκομεία εφόσον έχουν περιστατικό ή ενδεχομένως οι θεράποντες ιατροί. Παρόλα αυτά ζήτησα από τον διευθυντή Υγείας και μου κατέθεσε ένα κείμενο, στο οποίο και για το έτος 2017 και το 2018 έχουμε στοιχεία".
Κατηγόρησε μάλιστα τον επικεφαλής ότι δημιουργεί εντυπώσεις και πως οι καταγγελίες του "πέρασαν κάθε όριο", εξηγώντας πως δεν γίνεται καμία κριτική περί πρόληψης, όπου θύμισε πως τον είχαν επικρίνει όταν "πήρε τρία - αντί δύο - ελικόπτερα για την καταπολέμηση". 

Χαρακτήρισε μάλιστα ως "ικανοποιητική" την αντιμετώπιση της κατάστασης από την Περιφέρεια, και ανέδειξε πως "είχαμε μόνο έναν θάνατο, γυναίκας 79χρονων, που είχε και άλλα συμπτώματα".

Δυτικός Νείλος και ελονοσία σε αριθμούς
Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, το 2017 είχαν σταλεί 20 δείγματα από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ (προς έλεγχο) εκ των οποίων κανένα δεν ήταν θετικό. Πιο συγκεκριμένα, 4 από την Καβάλα, 5 από την Ροδόπη, 5 από την Ξάνθη, 6 από τον Έβρο και 0 από τη Δράμα (σύνολο 20, θετικά 0). Επίσης, το 2017, είχαν διαγνωστεί και δύο κρούσματα ελονοσίας από μετανάστες.

Το 2018 έχουν αποσταλεί 13 ύποπτα δείγματα από την Περιφέρεια ΑΜ-Θ εκ των οποίων τα 3 είναι θετικά. Στην Δράμα 1, στην Καβάλα επίσης 1, στην Ξάνθη 5, στην Ροδόπη 2 και στον Έβρο 4. Συνολικά 13 δείγματα εκ των οποίων τα τρία θετικά. Επίσης, το 2018, εντοπίστηκε και ένα κρούσμα ελονοσίας στον Έβρο.

Συνολικά σε όλη τη χώρα έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι σήμερα 153 δείγματα και έχουν σημειωθεί 17 θάνατοι, αποδιδόμενοι εν όλω ή εν μέρει στον ιό του Δυτικού Νείλου.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προσπαθούμε όπως όλοι οι εχέφρονες Έλληνες με τη στοιχειώδη νοημοσύνη, να αντιληφθούμε τους πραγματικούς  λόγους, που οδήγησαν  στην απόφαση της Ελληνικής Αστυνομίας να απαγορεύονται οι δημόσιες συναθροίσεις