fbpx Ο Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Ροδόπης διαφήμισε την τοπική μας παράδοση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΡΟΥΜΑΝΙΑ ΣΕ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΜΠΡΑΣΟΒ

Ο Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Ροδόπης διαφήμισε την τοπική μας παράδοση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πολιτιστικός Συλλογος Θρακών Κομοτηνής
Παράδοση
Χορός

Οι χορευτές του άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις και ήρθαν σε επαφή με την ελληνική κοινότητα


Χρήστος Τζερνικούδης: Όταν εκπροσωπείς την χώρα σου με μπροστάρη την ελληνική σημαία φτάνει και περισσεύει για να έχεις πολύ έντονα συναισθήματα

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στο δήμο Μπρασόβ της Ρουμανίας ταξίδεψαν πριν από μερικές ημέρες τα μέλη του Χορευτικού Συλλόγου Θρακών Ροδόπης, συμμετέχοντας σε ένα φεστιβάλ που γίνεται κάθε χρόνο στη συγκεκριμένη πόλη. 


Η πόλη Μπρασόβ έχει πληθυσμό 300 χιλιάδων κατοίκων, απέχει 150 χιλιόμετρα από το Βουκουρέστι και το φεστιβάλ της μετράει ήδη έντεκα χρόνια ζωής, προσελκύοντας το ενδιαφέρον χορευτικών συγκροτημάτων και ομάδων από διάφορες χώρες των Βαλκανίων και της Ευρώπης. 


Για τα μέλη του Συλλόγου Θρακών, ήταν ένα ακόμη ταξίδι στο ενεργητικό τους αφού στην «παράδοση» του συλλόγου τους περιλαμβάνεται ένα ταξίδι κάθε χρόνο, το οποίο γίνεται εκ περιτροπής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Φέτος ήταν η χρονιά του εξωτερικού και έτσι η ομάδα ταξίδεψε στη Ρουμανία όπου είχε μια μοναδική εμπειρία την οποία περιέγραψε στη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Συλλόγου Χρήστος Τζερνικούδης. 


«Αυτές οι ανατολικές χώρες επειδή έχουνε παράδοση στον παραδοσιακό χορό, είναι πολύ καλά οργανωμένες και αυτό φάνηκε από την επικοινωνία που είχαμε» είπε ο κος Τζερνικούδης και συνέχισε: «φτάσανε στο σημείο, όπως και εμείς έχουμε απαιτήσεις να έχουνε και αυτοί γιατί έχουν δει πάρα πολλά τα μάτια τους από διάφορα χορευτικά και υπογράψαμε πριν πάμε, κώδικα συμπεριφοράς.

Έχουν αξιώσεις και αυτοί σαν διοργανωτές γιατί συμβαίνουν πολλά ευτράπελα γενικώς. Άλλους τους έχουν διώξει γιατί το χορευτικό τους επίπεδο δεν ήταν αντάξιο με αυτό που περίμεναν. Άλλους τους έχουν διώξει από το φεστιβάλ διότι η συμπεριφορά τους ήταν απαράδεκτη ιδίως σε ώρες κοινής ησυχίας ή στο πρόγραμμα που έπρεπε να ακολουθήσουν. Για του λόγου το ασφαλές ο διευθυντής του φεστιβάλ απέδωσε τα εύσημα στο χορευτικό μας γιατί από ελληνικής συμμετοχής ήταν από τα καλύτερα που έχουν περάσει στα έντεκα αυτά χρόνια και φυσικά τα εύσημα και για την χορευτική μας ικανότητα αλλά και για την συμπεριφορά μας στο φεστιβάλ».


«Μαζί με τα ρουμάνικα ήταν περίπου στα 10 χορευτικά συγκροτήματα» συνέχισε ο κος Τζερνικούδης και αναφερόμενος στο συγκεκριμένο φεστιβάλ, είπε: «οι Ρουμάνοι  ξεκίνησαν το φεστιβάλ τους για να αναδείξουν πολιτισμικά και τουριστικά την περιοχή τους. Δίνουν μεγάλη σημασία σε αυτό.

Περιλάμβανε τέσσερις παραστάσεις, δύο δόθηκαν σε γειτονικές πόλεις, η μια έγινε στην περιοχή που είναι το αρχοντικό του Δράκουλα και είναι πόλος έλξης.

Την  ημέρα εκείνη που έγινε η παράσταση συνέπεσε να είναι και ο ιδιοκτήτης του αρχοντικού εκεί και μάλιστα κάποια στιγμή πήρε τον λόγο και εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις παραδοσιακές φορεσιές των γυναικών που τις βρήκε πολύ πλούσιες σε ποικιλία».


Σε αυτό το ταξίδι, τα μέλη του συλλόγου είχαν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και με την ελληνική κοινότητα του δήμου Μπρασόβ η οποία είναι πολυπληθής, αλλά και ιδιαίτερα δραστήρια. Πάντως, στα κατά καιρούς ταξίδια τους τα μέλη του συλλόγου έχουν συναναστραφεί αρκετές κοινότητες Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά κάθε φορά η εμπειρία είναι μοναδική:

«Η κεντρική παράσταση δόθηκε στο Μπρασόβ την προτελευταία ημέρα και είχε συμμετοχή πάρα πολλών Ελλήνων, αφού η ελληνική κοινότητα και στο Μπρασώφ είναι μεγάλη. Αριθμεί 26 χιλιάδες Έλληνες -εκλέγουν βουλευτή και μέσω αυτού με το σύστημα που λειτούργει στην Ρουμανία έχουν και το δυνατότητα κρατικών επιχορηγήσεων για τα σχολεία τους και οτιδήποτε άλλο. Εκεί η ελληνική κοινότητα είναι πολύ ανθηρή μάλιστα η πρόεδρος έρχεται συχνά για διακοπές και στην Θάσο, οπότε κάποια στιγμή θα έχουμε και επαφή. Έχουμε συναντήσει ελληνικές κοινότητες στα ταξίδια μας στο εξωτερικό που είναι ουκ ολίγα».


Όσο για τα συναισθήματα που κατακλύζουν ένα χορευτή που συμμετέχει σε διοργανώσεις τέτοιου βεληνεκούς, αυτά είναι πολύ έντονα, με τη συγκίνηση βέβαια να κυριαρχεί: «Δεν αφήνει ασυγκίνητους αυτό το πράγμα ούτε εμάς, ούτε αυτούς και ξαναλέω και μόνο η σκέψη του ότι πας κάπου και εκπροσωπείς την χώρα σου με μπροστάρη την ελληνική σημαία φτάνει και περισσεύει για να έχεις πολύ έντονα συναισθήματα και θα το καταλάβουν πολύ καλά όσοι έχουν ζήσει παρόμοιες καταστάσεις, παρόμοια συναισθήματα σαν αυτά που ζουν τα χορευτικά τα δικά μας όταν εκπροσωπούν την χώρα μας στο εξωτερικό αλλά και στο εσωτερικό». 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μάχη με το χρόνο δίνουν τα συνεργεία, επιμελητήρια και  τοπική αυτοδιοίκηση,  για να προλάβουν να είναι έτοιμοι  με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις υποχρεώσεις τους,  ώστε να πάρουν γρήγορα το πράσιν