fbpx Ο Χ. Θεοχάρης μιλάει για τη Νυμφαία, αλλά χωρίς ημερομηνία για το άνοιγμα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 10 Ιουλίου, 2020 - 10:00
«ΕΜΜΕΣΟ» ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΣΧΟΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΥΜΦΑΙΑ

Ο Χ. Θεοχάρης μιλάει για τη Νυμφαία, αλλά χωρίς ημερομηνία για το άνοιγμα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νυμφαία
Μακάζα
Χάρης Θεοχάρης
Μεθοριακός σταθμός

«Η σημασία των χερσαίων συνόρων για τον τουρισμό της Θράκης είναι τεράστια», ισχυρίστηκε ο υπουργός Τουρισμού

Θανάσης Τσολάκης

Με τα τελωνεία και τα μεθοριακά σημεία διέλευσης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης να παραμένουν κλειστά και την αγορά να γονατίζει από την τουριστική «ανομβρία» της περιοχής ελέω covid-19, ένα κυβερνητικό σχόλιο έρχεται να προστεθεί στη δημόσια συζήτηση για τις τοπικές εξελίξεις στο θέμα του τουρισμού που μόνο με αρνητικό πρόσημο περιγράφονται πλέον.

Αυτή τη φορά, το σχόλιο έρχεται από το στόμα -ή καλύτερα την πένα- του υπουργού Τουρισμού Χάρη Θεοχάρη, ο οποίος απάντησε σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε από τον Εβρίτη βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιο Δημοσχάκη. 

Ο κος Θεοχάρης, παρ’ όλα αυτά δεν έδωσε ξεκάθαρη απάντηση στο αδήριτο ερώτημα «αν και πότε θα ανοίξουν τα σύνορα», παρά έκανε μία γενικότερη τοποθέτηση περί της σημασίας της Θράκης στο εγχώριο τουριστικό προϊόν.

Η επιστολή – απάντηση στον Αν. Δημοσχάκη:
«Η σημασία των χερσαίων συνόρων για τον τουρισμό της Θράκης αλλά και όλη της Βόρειας Ελλάδας είναι τεράστια. Το Υπουργείο μας έχει συντονίσει όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς ώστε να καταστεί εφικτό το άνοιγμά τους, πράγμα που επετεύχθη από τις 15 Ιουνίου.

Να είστε σίγουρος πως η προσπάθεια για επιχειρησιακή ενίσχυση θα συνεχιστεί περαιτέρω ώστε να ανοίξουμε το συντομότερο και άλλες διόδους. Συγχρόνως η παρακολούθηση των υγειονομικών δεδομένων είναι αυτονόητη υποχρέωση της κυβέρνησης καθώς και το άνοιγμα της τουριστικής βιομηχανίας πρέπει να συνδυάζεται με την υγειονομική επιφυλακή. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση μετά την εισήγηση των επιδημιολόγων αποφάσισε το κλείσιμο των συνόρων για τους κατοίκους της Σερβίας. Αυτή η απόφαση δεν πάρθηκε παρά μόνο μετά από πολύ ώριμη σκέψη, ακριβώς με γνώμονα το μακροπρόθεσμο τουριστικό συμφέρον καθώς μια έξαρση κρούσματος στην περιοχή θα οδηγούσε σε πολύ σημαντικότερες συνέπειες.

Σας διαβεβαιώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τον τουρισμό της Β. Ελλάδος όπως και όλης της χώρας με όλες τις απαραίτητες ενέργειες, που θα επιτρέπουν το συντομότερο την ομαλοποίηση των τουριστικών ροών.

Όπως αντιλαμβάνεστε αυτό εξαρτάται από πολλές επιχειρηματικές επιδημιολογικές και άλλες παραμέτρους, που δεν εμπίπτουν πάντα στις αρμοδιότητές μας.

Σε κάθε περίπτωση είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία και ανταλλαγή απόψεων και προτάσεων, προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός και στις περιοχές του Έβρου και της Θράκης».

«Θετικό» το πρόσημο που βάζει ο βουλευτής
Αν  και η συγκεκριμένη απάντηση δεν παράγει επί της ουσίας αποτέλεσμα, καθώς δεν αναφέρεται πουθενά κάτι συγκεκριμένο για την επανέναρξη διέλευσης τουριστών από τα σημεία διέλευσης της ΑΜΘ, ο κος Δημοσχάκης την αξιολογεί ως θετική επιχαίροντας και σημειώνοντας ότι «το υπουργείο παραμένει ανοιχτό σε προτάσεις και ανταλλαγή απόψεων προκειμένου να ενισχυθεί ο τουρισμός στον ακριτικό Έβρο και στη Θράκη», άσχετα η πρόσβαση των τουριστών στην περιοχή είναι επιεικώς δύσκολη.

«Ανοίξτε τα σύνορα» λένε τα Επιμελητήρια - «Προβληματισμένος» ο Πέτσας
Την ίδια ώρα, τα Επιμελητήρια της ΑΜΘ με κοινή τους ανακοίνωση επιμένουν στην ανάγκη για άνοιγμα όλων των συνοριακών σημείων διέλευσης της ΑΜΘ (πλην των Καστανεών) και δέχονται να «συμβιβαστούν» έστω με άνοιγμα της Νυμφαίας. «Τα Επιμελητήρια, λαμβάνοντας υπόψιν τα μέτρα που ακολουθούν, αντίστοιχες πύλες εισόδου (αεροδρόμια) και συνοριακοί  σταθμοί στη χώρα, κρίνουν απαραίτητο και καλούν την Κυβέρνηση, να εξετάσει μεθοδικά,  το άνοιγμα  έστω και ενός συνοριακού σταθμού, με προτεραιότητα  αυτόν, τον πιο σημαντικό, της Νυμφαίας Ροδόπης, με την τήρηση και κάλυψη των απαραίτητων μέτρων προστασίας, προς αποφυγή της διασποράς του κορωνοϊού, ακολουθώντας πάντα  την πρακτική που ήδη υλοποιείται» αναφέρεται στην επιστολή, η οποία καταλήγει ότι  «η πολιτεία θα  αξιολογήσει την πρόταση μας  θετικά». 

Εν τω μεταξύ όμως, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτώμενος για το άνοιγμα των βαλκανικών διελεύσεων μετά τις 15 Ιουλίου -και μάλιστα από αλλοδαπή δημοσιογράφο- επιφυλάχθηκε απαντήσεων και κινήθηκε γενικόλογα: «Τις πρώτες μέρες που επιλέξαμε να ανοίξουμε μόνο τον Προμαχώνα για είσοδο των πολιτών για τουριστικούς σκοπούς, αντιμετωπίσαμε μια κριτική γιατί ανοίγουμε μόνο τον Προμαχώνα. Νομίζω ότι έγινε αντιληπτό, από τα στοιχεία που βλέπουμε τις τελευταίες μέρες σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής, πως ο,τιδήποτε άλλο θα είχε δημιουργήσει πολύ μεγαλύτερα προβλήματα στην Ελλάδα και επομένως θα ήμασταν σήμερα, ενδεχομένως, στην ανάγκη να πάρουμε πολύ πιο αυστηρά μέτρα, σε ό,τι αφορά την είσοδο ξένων πολιτών στη χώρα μας, ιδίως από τα χερσαία σύνορα. Παρακολουθούμε πάρα πολύ στενά, σε καθημερινή βάση, την εξέλιξη των κρουσμάτων σε όλες τις χώρες της Βαλκανικής. Δυστυχώς, η τάση είναι ανοδική και μάλιστα απότομα ανοδική, κάτι το οποίο μας έχει φέρει σε εγρήγορση[…]», είπε χαρακτηριστικά.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα δύο μεγάλα αρδευτικά έργα για τη Θράκη, που τα προτείνουν  οι  περισσότεροι πολιτικοί,  αυτοδιοικητικοί,  φορείς και επιμελητήρια  για τη Διακομματική Επιτροπή, είναι  το Αρδευτικό της Ξάνθης και το Φράγμ