fbpx Ο «Χ» στην «ουδέτερη ζώνη» του τελωνείου Καστανεών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 4 Μαρτίου, 2020 - 10:00
5 ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΒΡΟ

Ο «Χ» στην «ουδέτερη ζώνη» του τελωνείου Καστανεών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τελωνείο Καστανέων
Καστανιές
Προσφυγικό
Μεταναστευτικό

Πάνω από 25.000 άτομα αποπειράθηκαν να περάσουν παράνομα στην Ελλάδα από τον Έβρο από το πρωί του Σαββάτου έως το απόγευμα της Τρίτης

Από Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και Μπαγκλαντές οι περισσότεροι από όσους προσπαθούν να περάσουν τα σύνορα

Διονύσης Βοργιάς

Μεγάλη πίεση δέχεται ακόμη και τις ώρες που γράφονται αυτές οι γραμμές (βράδυ Τρίτης 03/03) ο Έβρος. Η κατάσταση δεν είναι το ίδιο πιεστική όσο ήταν μέσα στο τριήμερο, όταν και καταγράφηκε από το xronos.gr από την «ουδέτερη ζώνη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, ωστόσο στον Έβρο από το βράδυ της Παρασκευής μέχρι και το βράδυ της Τρίτης συνεχίζει ο «κλεφτοπόλεμος» μεταξύ παράνομων μεταναστών που επιχειρούν είσοδο στην Ελλάδα και ελληνικού στρατού-σωμάτων ασφαλείας.

Η πίεση έχει μειωθεί στο τελωνείο Καστανεών, όπου το πρόβλημα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμο τις βραδινές ώρες του Σαββάτου και τις πρωινές της Κυριακής, ωστόσο συγχρόνως οι απόπειρες παράνομης εισόδου έχουν επεκταθεί σε όλο το εύρος των ελληνοτουρκικών συνόρων στον Έβρο. Η τουρκική προπαγάνδα «βλέπει» ακόμη ανοιχτά σύνορα και βίντεο-ντοκουμέντα που έχουν δοθεί στη δημοσιότητα δείχνουν τις τουρκικές αρχές να «ξεφορτώνουν» εκβιαστικά ανθρώπους στα σύνορα των δύο χωρών, ακόμη και να τους βοηθούν να εισέλθουν στη χώρα μας, προμηθεύοντάς τους με κοπτικά υλικά, με ληγμένα δακρυγόνα, ή και με απόπειρες να κοπεί ο φράχτης από τις ίδιες τις τουρκικές αρχές.

Ο «Χ» ήταν η πρώτη τοπική εφημερίδα της περιφέρειας που μπήκε στην «ουδέτερη ζώνη» στο τελωνείο Καστανεών. Εκεί, αδιευκρίνιστος παραμένει ο αριθμός των μεταναστών που βρίσκονται από την τουρκική πλευρά. Πρόκειται κυρίως για παράνομους μετανάστες (όπως προδίδεται κι από τις συλλήψεις –βλ. παρακάτω), ωστόσο –δυστυχώς- οι μόνοι που πραγματικά την «πληρώνουν» είναι η μικρή πλειοψηφία που πράγματι έρχεται από εμπόλεμη ζώνη, δικαιούται άσυλο και πρέπει να προστατευτεί, όπως και οι πραγματικά ανήλικοι.

Η κατάσταση στο τελωνείο ήταν τεταμένη, με δύο «στρατόπεδα»: από τη μία μετανάστες, να πετούν ξύλα, πέτρες, φερτά υλικά και τουρκικά δακρυγόνα στις ελληνικές δυνάμεις, κι από την άλλη η ελληνική πλευρά να φυλάει το σύνορο απαντώντας με χημικά, δακρυγόνα και μπογιά. Ο ρόλος της μπογιάς μάλιστα είναι καθοριστικός, καθώς επιτρέπει την καλύτερη οπτική επαφή με μετανάστες οι οποίοι καταφέρνουν να περάσουν στην ελληνική ενδοχώρα, προκειμένου να συλληφθούν. Στην πρώτη γραμμή βρίσκεται η Ελληνική Αστυνομία στο τελωνείο Καστανέων, με τον Στρατό και την Πυροσβεστική να παραμένουν σε επιφυλακή. Σε όλη τη συνοριακή γραμμή του Έβρου επιχειρούν ανελλιπώς συνοριοφύλακες, στρατός, αλλά ακόμη και πολίτες που συνεπικουρούν το έργο των δυνάμεων.

Οι ελληνικές δυνάμεις ενισχύθηκαν «γενναία» μέσα στο Σαββατοκύριακο, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή θωράκιση των συνόρων. Οι επόμενες ημέρες θεωρούνται καθοριστικές για τον Έβρο, καθώς παρά το κλίμα fake news που καλλιεργεί ο Ερντογάν, οι μετανάστες φαίνεται να αντιλαμβάνονται ότι πράγματι τα σύνορα είναι κλειστά και θα παραμείνουν μέχρι νεοτέρας.

Αποτροπές και συλλήψεις σε αριθμούς
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές του «Χ», από τις 06:00 του Σαββάτου 29/02 μέχρι τις 18:00 της Τρίτης 03/03 αποτράπηκε η είσοδος σε 26.532 άτομα, ενώ συνελήφθησαν 218 αλλοδαποί που κατάφεραν να περάσουν τα σύνορα. Οι συλληφθέντες μεταφέρθηκαν σε κέντρα κράτησης μεταναστών και οι καταδικασθέντες (για παράνομη είσοδο) σε καταστήματα κράτησης. Τα άτομα που δικάστηκαν για παράνομη είσοδο στη χώρα καταδικάστηκαν σε τέσσερα έτη φυλάκιση χωρίς αναστολή και 10.000 ευρώ χρηματική ποινή έκαστος. Το μεγαλύτερο «κύμα» μεταναστών αποπειράθηκε να μπει στην Ελλάδα από τις 06:00 της Κυριακής έως τις 06:00 της Καθαράς Δευτέρας, με τον αριθμό τους να φτάνει τους 9.877. Από τις συλλήψεις που έγιναν συνολικά, όσων κατάφεραν να περάσουν, αποδεικνύεται ότι η μεγάλη πλειοψηφία είναι υπήκοοι Αφγανιστάν, Πακιστάν, Μαρόκο και η συντριπτική τους πλειοψηφία άντρες από 15 έως 35 ετών.

Ο ελληνικός στρατός και η αστυνομία συνεχίζουν να επιτηρούν σε αυξημένη ετοιμότητα όλα τα σημεία κατά μήκος ων χερσαίων συνόρων και του Έβρου ποταμού, με ιδιαίτερη έμφαση στο νότιο τμήμα που δέχεται μεγάλη πίεση το τελευταίο διάστημα, όπως αποδεικνύει από την απόπειρα εισόδου περί των 1.000 ατόμων τα ξημερώματα της Καθαράς Δευτέρας από το Δέλτα του Έβρου και την ευρύτερη περιοχή των Φερών.

Οι συνοριοφύλακες, μεταξύ τους κι ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Παναγιώτης Χαρέλας, διαμήνυσαν στον «Χ» ότι γίνονται τα αδύνατα δυνατά, προκειμένου να υπάρχει πλήρης επιτήρηση των εβρίτικων συνόρων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.