fbpx Ο γρίφος της κυβερνησιμότητας και οι επαφές Μέτιου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 27 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ

Ο γρίφος της κυβερνησιμότητας και οι επαφές Μέτιου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Περιφέρεια ΑΜΘ
Χρήστος Μέτιος
Χριστόδουλος Τοψίδης
Κώστας Σιμιτσής

Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm Χρ. Τοψίδης: «Θα είμαστε παραγωγική αντιπολίτευση», Κ. Σιμιτσής: «Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με συνεργασίες»

Δύσκολα θα βρει εκ προοιμίου την απόλυτη πλειοψηφία η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση», οι αλλαγές της τελευταίας στιγμής στον «Κλεισθένη» δίνουν την απάντηση

Διονύσης Βοργιάς

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου έχει οριστεί η ορκωμοσία του Χρήστου Μέτιου ως περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και των 51 νεοεκλεγέντων περιφερειακών συμβούλων. Οι αυτοδιοικητικές εκλογές του φετινού Μαΐου – Ιουνίου διεξήχθησαν με το σύστημα της απλής αναλογικής. Κατ’ αυτό τον τρόπο το ποσοστό κάθε παράταξης στην α’ Κυριακή «μεταφράστηκε» ακριβώς σε έδρες. Ο «Κλεισθένης» είχε ως αποτέλεσμα σε αρκετές Περιφέρειες και Δήμους η διοικούσα παράταξη να μην έχει την πλειοψηφία ή ακόμη και να έχει …λιγότερες έδρες από την άλλη παράταξη.

Οι αριθμοί στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ
Η «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» θα κληθεί να διοικήσει την ΠΑΜ-Θ από 1η Σεπτεμβρίου, με επικεφαλής τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο. 

Ωστόσο, η παράταξη υπολείπεται αρκετών εδρών από την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας, καθώς στον πρώτο γύρο πήρε 34,36%.

Οι συνιστώσες μέσα στα έδρανα του περιφερειακού συμβουλίου διαμορφώθηκαν από τον πρώτο γύρο των εκλογών ως εξής:

  • «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» 17 έδρες – επικεφαλής Χρήστος Μέτιος (δεν λογίζεται ως ένας εκ των 17 συμβούλων, ενώ οι υπόλοιποι επικεφαλής καταλαμβάνουν έδρα περιφερειακού συμβούλου).
  • «Περιφερειακή Σύνθεση» 16 έδρες – επικεφαλής Χριστόδουλος Τοψίδης.
  • «Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία» 6 έδρες – επικεφαλής Κώστας Κατσιμίγας.
  • «Περιφέρεια σε Δράση» 5 έδρες – επικεφαλής Κωστής Σιμιτσής.
  • «Λαϊκή Συσπείρωση» 3 έδρες – επικεφαλής Δημήτρης Παπατολίδης.
  • «Πατριωτική Αυγή» 2 έδρες – επικεφαλής Ελευθέριος Νικολαΐδης.
  • «ΑΝΤΑΡΣΥΑ» 1 έδρα – επικεφαλής Θεόδωρος Περεντίδης.
  • «Αδέσμευτη Αναπτυξιακή Ανασυγκρότηση» 1 έδρα – επικεφαλής Ανδρέας Καραγιώργης.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής
Για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας απαιτούνται 26 εκ των 51 συνολικά περιφερειακών συμβούλων. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με διάφορους τρόπους, αλλά από όσο δείχνουν οι μέχρι στιγμής παρασκηνιακές ζυμώσεις δύσκολα θα επιτευχθεί εκ προοιμίου. Αντιθέτως, ο Χρήστος Μέτιος αναμένεται να ξεκινήσει τη νέα αυτοδιοικητική θητεία, με σύμμαχο μία δυνατή συνεργασία (όχι ικανή όμως να του δώσει την απόλυτη πλειοψηφία) και όπλο τις αλλαγές που έφερε η κυβέρνηση ΝΔ στον «Κλεισθένη».

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής θέλουν την «Περιφέρεια σε Δράση» του Κωστή Σιμιτσή, να έχει έρθει σε συνεννόηση με τον περιφερειάρχη, η μορφή της οποίας θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα. Κατ’ αυτό τον τρόπο, έχουμε 17 συν 5 περιφερειακούς συμβούλους, δηλαδή 22. Άρα, υπολείπονται 4 περιφερειακοί σύμβουλοι για την εξασφάλιση της απόλυτης πλειοψηφίας. 

Οι παρατάξεις του Χριστόδουλου Τοψίδη (βλ. κάτω) και του Κώστα Κατσιμίγα, αναμένεται να ασκήσουν μείζονα και ελάσσονα αντιπολίτευση αντίστοιχα, χωρίς να δώσουν λευκή επιταγή στην διοίκηση. Πάντως, η θέση του Κ. Κατσιμίγα θα είναι επίσης καθοριστική κι αναμένεται να τοποθετηθεί επίσημα αυτή την εβδομάδα. Με δεδομένες όμως τις προσωπικότητες των δύο αντρών, δεν αναμένεται να ασκήσουν αντιπολίτευση χάρη της ίδιας της αντιπολίτευσης, άρα αναμένεται να ψηφίσουν θετικά ό,τι θεωρούν ωφέλιμο για την ΠΑΜ-Θ. Στάση που αναμένεται να κρατήσει και ο Ανδρέας Καραγιώργης μοναδικός σύμβουλος της Αδέσμευτης Αναπτυξιακής Ανασυγκρότησης. Δύσκολα θα συμπράξουν οι υπόλοιπες τρεις παρατάξεις, Λαϊκή Συσπείρωση, Πατριωτική Αυγή, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άρα η διοικούσα «Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση» θεωρείται μέχρι στιγμής ανέφικτο να αποκτήσει την εκ προοιμίου απόλυτη πλειοψηφία.

Η ΝΔ «σπρώχνει» τους Περιφερειάρχες της
Κομμένο και ραμμένο να ευνοήσει τους «γαλάζιους» περιφερειάρχες που όμως δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία, ήταν το νομοσχέδιο που πέρασε πριν μερικές εβδομάδες η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτό, νομοθετήθηκαν σημαντικές αλλαγές στον «Κλεισθένη». Μπορεί η σύνθεση του περιφερειακού συμβουλίου να μην αλλάζει, ωστόσο οι αυξημένες αρμοδιότητες που αποκτά ο περιφερειάρχης, οι αυξημένες αρμοδιότητες της Οικονομικής Επιτροπής και η εξασφάλιση πλειοψηφίας στην διοικούσα παράταξη στην Οικονομική Επιτροπή, είναι μερικά μόνο από τα «εργαλεία» που θα έχουν στην διάθεσή τους οι περιφερειάρχες. Έτσι, ο Χρήστος Μέτιος αναμένεται να προχωρήσει με σύμμαχο τις αλλαγές στον «Κλεισθένη».

Αναλυτικά, στα πλαίσια ενίσχυσης της κυβερνησιμότητας, αλλά και της χάραξης και υλοποίησης της πολιτικής για την οποία εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης, ορίζεται ότι η πλειοψηφία των μελών της οικονομικής επιτροπής και της επιτροπής ποιότητας ζωής προέρχεται από το συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης και εισάγεται νέα αναλογική διαδικασία εκλογής των μελών. 

Επίσης, μεταφέρονται μία σειρά από αρμοδιότητες στην οικονομική επιτροπή προς την άμεση λήψη αποφάσεων, αλλά και την αποσυμφόρηση των συνεδριάσεων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων από ήσσονος σημασίας θέματα, χωρίς ωστόσο να αποψιλώνονται τα οικεία συμβούλια. 

Η μεταφορά κρίνεται σκόπιμη, γιατί συμβάλλει αποφασιστικά στην εύρυθμη λειτουργία των δήμων και των περιφερειών, στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων και εξασφαλίζει παράλληλα πως τα συμβούλια θα ασχολούνται με θέματα μείζονος σημασίας για τη διοίκηση των δήμων και των περιφερειών. Επιπλέον, η οικονομική επιτροπή μπορεί να παραπέμπει συγκεκριμένο θέμα της αρμοδιότητας της στο οικείο συμβούλιο για τη λήψη απόφασης, εφόσον κρίνει ότι αυτό επιβάλλεται από την ιδιαίτερη σοβαρότητά του. Ορίζεται ότι οι αντιπεριφερειάρχες προέρχονται από τον συνδυασμό με τον οποίο εξελέγη ο δήμαρχος ή ο περιφερειάρχης. Σκοπείται κατ’ αυτόν τον τρόπο, αφενός η εφαρμογή της πολιτικής και του προγράμματος για το οποίο εξελέγη ο περιφερειάρχης και αφετέρου ενισχύεται η σύμπραξη λοιπών παρατάξεων με την παράταξη του περιφερειάρχη.

Χρ. Τοψίδης: «Η Δημοκρατία μάς κατέταξε στην αντιπολίτευση»
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm φιλοξενήθηκε ο Χριστόδουλος Τοψίδης, γνωστοποιώντας την στάση που θα κρατήσει η «Περιφερειακή Σύνθεση». «Η Δημοκρατία μάς κατέταξε στην αντιπολίτευση, κι αυτό θα κάνουμε. Δηλώνω δημοσίως ότι μέχρι σήμερα δεν έχω δεχθεί κανένα τηλέφωνο και καμία επαφή (από τον Χρήστο Μέτιο)», ξεκαθάρισε εξ αρχής. Παρόλα αυτά υπογράμμισε ότι δεν θα ασκήσει στείρα αντιπολίτευση και η παράταξη θα ψηφίσει ό,τι είναι προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση της ΠΑΜ-Θ. 

«Θα είμαστε στα έδρανα της αντιπολίτευσης, ό,τι είναι παραγωγικό και αναπτυξιακό θα το προβάλουμε και θα το ψηφίζουμε. Δεν θα κάνουμε αντιπολίτευση και για την αντιπολίτευση», δήλωσε, χωρίς αυτό να σημαίνει, όπως είπε, πως λένε όχι στις συνεργασίες, αλλά αυτές δεν μπορούν να γίνουν την τελευταία στιγμή, όπως διευκρίνισε. Γι’ αυτό κάλεσε τον περιφερειάρχη να ακούει τις προτάσεις όλων των παρατάξεων.

Αναφορικά με την διαφαινόμενη συνεργασία Μέτιου – Σιμιτσή, δήλωσε με νόημα «οι μάσκες έπεσαν», ενώ κατηγόρησε τον κο Σιμιτσή ότι έπαιξε ρόλο στην εκλογή του Χρ. Μέτιου στην δεύτερη Κυριακή και εκτίμησε πως υπήρξαν προειλημμένες αποφάσεις συνεργασίας μεταξύ των δύο αντρών.

Κ. Σιμιτσής: «Τα πράγματα θα πάνε καλύτερα με συνεργασίες»
«Οτιδήποτε θετικό ή αρνητικό θα το ανακοινώσει ο Χρήστος Μέτιος, αυτός είναι ο περιφερειάρχης». Με αυτά τα λόγια τοποθετήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87,5fm ο Κωστής Σιμιτσής, ο οποίος όμως ουσιαστικά ‘πρόδωσε’ την επικείμενη συνεργασία, που δεν είναι γνωστό όμως ακριβώς ποια μορφή θα πάρει. Δήλωσε: «Είναι τέτοια τα προβλήματα που ταλανίζουν την Περιφέρειά μας και τέτοιες οι προοπτικές που είμαστε σίγουροι πως υπάρχουν, γι’ αυτό πάντες θεωρούμε ότι τα πράγματα θα πάνε καλύτερα εάν υπάρξουν συνεργασίες πάνω σε μία προγραμματική βάση με κοινούς στόχους (…). Ο κόσμος αποφάσισε και εξέλεξε την παράταξη του κου Μέτιου. Γυρνάμε σελίδα και κοιτάμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε τους κατοίκους της Περιφέρειας».

Δήλωσε πάντως ότι μετά τις τελευταίες αλλαγές στον Κλεισθένη «ο κος Μέτιος δεν μας χρειάζεται», ενώ συγκεκριμένα για την «Περιφέρεια σε Δράση», εάν πορευτεί αυτόνομα, ξεκαθάρισε «εμείς όταν έρχεται μία εισήγηση σωστή πολιτικά, ηθικά και κοινωνικά θα την ψηφίζουμε». Διευκρίνισε, επίσης, ότι καμία κίνησή του δεν είναι πίσω από την πλάτη του Κινήματος Αλλαγής, του οποίου φέρει την επίσημη στήριξη, αλλά διευκρίνισε, τέλος, πως, εάν επιβεβαιωθεί η συνεργασία με τον κο Μέτιο, «δεν συνεργαζόμαστε για να πάρουμε μία θέση και να βολευτούμε, θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό, με τον πιο σωστό πολιτικά τρόπο».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Μετά από πολλές άκαρπες προσπάθειες,  συναντήσεις,  συζητήσεις,  πιέσεις και τηλεφωνήματα του υπουργού Ανάπτυξης, προς τον φίλο του περιφερειάρχη ΑΜΘ, για να βρεθεί λύση συνεργασίας με τα επιμελητήρια  και