fbpx Ο φακός του «Χ» μέσα στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Carson City
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 8 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
«ΑΠΟΒΑΣΗ» ΑΜΕΡΙΚΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ

Ο φακός του «Χ» μέσα στο αμερικανικό πολεμικό πλοίο Carson City

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Carson City
Στρατηγός Καβόλι
Δημήτρης Πέτροβιτς
Κώστας Χατζηκωνσταντίνου

Η έλευση του πλοίου εγκαινιάζει μία νέα εποχή στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις

Θανάσης Τσολάκης

Στο τμήμα του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, το οποίο πριν από λίγο καιρό απηλλάγη –με δαπάνες του αμερικανικού στρατού- από το ναυάγιο της βυθοκόρου ‘ΟΛΓΑ’ έχει δέσει και παραμένει το πλοίο του αμερικανικού πολεμικού ναυτικού Carson City.

Η έλευσή του είναι το εναρκτήριο λάκτισμα μιας νέας εποχής στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις και ειδικά η απομάκρυνση του ναυαγίου «δίνει εξαιρετικές δυνατότητες στις Ένοπλές Δυνάμεις της Ελλάδας και των ΗΠΑ να συνεργαστούν σε αυτή την περιοχή (εν. στο «καθαρό» πλέον λιμάνι), παρατήρησε ο γενικός επιθεωρητής του αμερικανικού στρατού στην Ευρώπη Κρίστοφερ Καβόλι.

Στρατηγός Καβόλι: «Θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε το λιμάνι για μεταφορά ατόμων και οχημάτων»
Ερωτώμενος για το αν η σύσφιξη των ελληνοαμερικανικών σχέσεων σε στρατιωτικό επίπεδο, μπορεί να σημαίνει τη δημιουργία ΝΑΤΟϊκής βάσης στην Αλεξανδρούπολη, ο Καβόλι σχολίασε ότι σε αυτή τη φάση τουλάχιστον «σχεδιάζουμε να χρησιμοποιούμε το λιμάνι και να ερχόμαστε περιστασιακά μεταφέροντας προσωπικό ή/και οχήματα για τις ανάγκες ασκήσεων με τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις και όχι μόνο». Σημείωσε ακόμη ότι η δυνατότητα χρήσης του λιμανιού δίνει μια «δυνατότητα κινητικότητας που είναι χρήσιμη στον στρατό γενικά», αλλά δεν ήταν σε θέση να εκτιμήσει με ακρίβεια αν και πόσοι άνθρωποι θα μετακινούνται, παρά μόνο είπε ότι αυτό θα ορίζεται από τις εκάστοτε ανάγκες.

Πάντως, το υπάρχον πλήρωμα του Carson City δήλωσε διά του στρατηγού εντυπωσιασμένο από την πόλη, το λιμάνι, τη ζεστασιά, τη φιλοξενία και το φιλότιμο των κατοίκων.

Ο Καβόλι είχε στην Αθήνα συναντήσεις υψηλού (στρατιωτικού) επιπέδου και φιλοξενήθηκε από τον αρχηγό ΓΕΣ, όπως ενημέρωσε ο διοικητής της ΧΙΙ Μ/Κ Μ/Π Άγγελος Χουδελούδης, δηλώνοντας σίγουρος ότι «η συνεργασία με τις αμερικανικές δυνάμεις να συνεχιστεί».

Κ. Χατζημιχαήλ: «Νέο κεφάλαιο στην ιστορία του λιμανιού» 
«Με την έλευση του πρώτου πολεμικού (USNS) πλοίου του αμερικανικού ναυτικού και τη φυσική παρουσία του Στρατηγού Διοικητή των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη διανοίγεται ένα νέο, περισσότερο ελπιδοφόρο κεφάλαιο και ευελπιστούμε ότι με τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών θα καταφέρουμε ταυτόχρονα να έχουμε αφίξεις στρατιωτικές αλλά και να αναπτύξουμε περεταίρω την οικονομία της περιοχής!» σχολίασε ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης Κώστας Χατζημιχαήλ, που βρέθηκε στο σημείο μαζί με τον διευθύνοντα σύμβουλο του Οργανισμού Κώστα Χατζηκωνσταντίνου.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η δήλωση του αντιπεριφερειάρχη Έβρου Δημήτρη Πέτροβιτς.

Ο «Χ» στο εσωτερικό του Carson City
Ο «Χ» βρέθηκε στο εσωτερικό του USNS (United States Naval Ship) Carson City που είναι ένα από τα ειδικευμένα σκάφη του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού, ναυπηγήθηκε το 2015, κηρύχτηκε επιχειρησιακό από το 2016 και είναι το έβδομο σκάφος κλάσης Spearhead με τον χαρακτηρισμό expeditionary fast transport. Έχει σαν στόχο κυρίως τη μεταφορά, για αυτό και ανήκει στην αντίστοιχη διοίκηση, τη Military Sealift Command.

Το Carson City είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και έχει σχεδιασμό καταμαράν. Είναι, δε, ειδικά σχεδιασμένο για επιχειρήσεις ελικοπτέρων και για το λόγο αυτό έχει μεγάλο ελικοδρόμιο, στο οποίο μπορεί να προσγειωθεί μέχρι και ελικόπτερο μέσου μεγέθους. Έχει μήκος 103 και πλάτος 29 μέτρα, μπορεί να μεταφέρει μεγάλο αριθμό στρατιωτών που φτάνει τα 312 άτομα. Χάρη σε ειδική ράμπα είναι εφικτό να φορτωθούν οχήματα, άρματα μάχης ακόμα και ελικόπτερα συγκεκριμένου μεγέθους αλλά και υλικά που είναι εφικτό να ξεφορτωθούν γρήγορα σε μια περιοχή επιχειρήσεων. Μπορεί να φτάσει σε ταχύτητες 43 κόμβων (περίπου 80 χλμ/ώρα) ενώ λειτουργεί και με μεικτό πλήρωμα στελεχών του αμερικάνικου Ναυτικού του Σώματος των Πεζοναυτών και πολιτών.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Στο προσχέδιο νόμου του υπουργείου  Παιδείας,  διευκρινίζεται πλήρως με  όρους και προϋποθέσεις και   ποιοι έχουν το δικαίωμα των μετεγγραφών.  Τα κριτήρια βέβαια σε πολλούς είναι γνωστά.