fbpx Ο Δημήτρης Καρασταύρου αναδεικνύει τη σχέση ΔΕΥΑ και φυσικού αερίου πανελλαδικά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 7 Ιουνίου, 2017 - 11:00
ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΥΔΡΕΥΣΗΣ-ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ

Ο Δημήτρης Καρασταύρου αναδεικνύει τη σχέση ΔΕΥΑ και φυσικού αερίου πανελλαδικά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑΚ
Δημήτρης Καρασταύρου

Η πρότασή του προκάλεσε παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου που κάλεσε την Ε.Δ.Ε.Υ.Α. σε συζήτηση για τα δίκτυα φυσικού αερίου 


Με στοιχεία για την Περιφέρεια ΑΜ-Θ μίλησε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής 

Τις χρηματοδοτικές προκλήσεις για τις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης της χώρας, παρουσίασε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής Δημήτρης Καρασταύρου στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης – Αποχέτευσης (Ε.Δ.Ε.Υ.Α.) που πραγματοποιήθηκε στην Άρτα, στο ξενοδοχείο «Βυζαντινό», την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017. Με την ιδιότητα του συντονιστή επιτροπής ΕΣΠΑ της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. έκανε μία χρήσιμη εισήγηση "αναγκάζοντας" μάλιστα και τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις στη δευτερολογία του επί των θεμάτων που ανέπτυξε νωρίτερα ο κος Καρασταύρου και ειδικότερα στο ζήτημα της ανάπτυξης δικτύων φυσικού αερίου. 


"Αναπτυξιακές προοπτικές των Δ.Ε.Υ.Α." ήταν το θέμα της εισήγησης που ανέπτυξε ο κος Καρασταύρου, σημειώνοντας καταρχήν πως σε όλες τις προγραμματικές περιόδους οι ΔΕΥΑ συμμετείχαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αναζητώντας χρηματοδοτήσεις για να γίνουν υποδομές σε έργα ύδρευσης, αποχέτευσης και όμβριων. Μίλησε για την θετική πορεία των ΔΕΥΑ τα προηγούμενα έτη, τις μεγάλες απορροφήσεις κονδυλίων και την ανάγκη για υλοποίηση νέων έργων προστιθέμενης αξίας στις τοπικές κοινωνίας.


Στην συνέχεια προχώρησε στην ανάλυση συγκεκριμένων Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων στα οποία οι ΔΕΥΑ θα μπορούσαν να είναι εν δυνάμει δικαιούχοι. Ειδικότερα:


1. Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΡΑ). Προϋπολογισμός: Κ.Σ. 4,334 δις ευρώ (Δ.Δ. 5,186 δις)


2. Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού - εκπαίδευση και δια βίου μάθηση". Προϋπολογισμός: Κ.Σ. 2,104 δις ευρώ (Δ.Δ. 2,667 δις). Δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω δράσεων κατάρτισης προσωπικού.


3. Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Μεταρρύθμιση δημοσίου τομέα". Προϋπολογισμός: Κ.Σ. 0,377 δις ευρώ (Δ.Δ. 0,487 δις) Δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω δράσεων διοικητικής αναβάθμισης. 


4. Επιχειρησιακό πρόγραμμα "Αγροτική Ανάπτυξη (ΠΑΑ)". Προϋπολογισμός: Κ.Σ. 4,77 δις ευρώ (Δ.Δ. 5,40 δις) Δυνατότητα χρηματοδότησης κυρίως στους τομείς υποδομών  περιβάλλοντος αγροτικού χώρου, άρδευσης κλ. 


Ο Δημήτρης Καρασταύρου παρουσίασε λεπτομέρειες των συγκεκριμένων Τομεακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων και προχώρησε σε σημαντικές ανακοινώσεις σχετικά με την παρέμβαση των ΔΕΥΑ σε οικισμούς ανά την χώρα, θέτοντας μία τομή στην καποδιστριακή εποχή στους Δήμους και στην μετά Καλλικράτη εποχή, ώστε να γίνει κατανοητή η σημερινή κατάσταση. "Σήμερα όπως έχει η κατάσταση υπάρχουν 63 οικισμοί θα πρέπει να τους χειριστούν οι Δήμοι, 165 οικισμούς θα τους διαχειριστούν ξεκάθαρα οι ΔΕΥΑ και 31 οικισμοί είναι στην Αττική. Ας μη γελιόμαστε όμως και τους 63 οικισμούς που είναι στους Δήμους θα χρειαστεί να τους διαχειριστούνε οι ΔΕΥΑ. Η ΔΕΥΑ Κομοτηνής μπαίνει και κατασκευάζει τρεις βιολογικούς εκτός των αρμοδιοτήτων της. Διανύουμε μία καλή συγκυρία για να δούμε αυτό που έχει ψηφιστεί για τις μητροπολιτικές ΔΕΥΑ, να μπούνε οι μητροπολιτικές ΔΕΥΑ μπροστά και να αποκτήσουν έναν πιο ουσιαστικό ρόλο στις περιφέρειες όπου λειτουργούν". 


Η ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ 
Στην συνέχεια της εισήγησής του ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Κομοτηνής μίλησε για το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης και ειδικότερα τα μέτρα και τις δράσεις που εκχωρούνται και αφορούν τις ΔΕΥΑ, για το πρόγραμμα NET-METERING ενεργειακός συμψηφισμός, αναφέρθηκε σε θέματα γεωργίας ακριβείας και έκλεισε την εισήγησή του με ένα πολύ σημαντικό, κατά την άποψή του, ζήτημα αυτό του φυσικού αερίου. "Εμείς από το 2014 πήγαμε και συζητήσαμε με την ΔΕΠΑ, έχουμε αρμοδιότητα σαν ΔΕΥΑ και είπαμε ότι κάποια στιγμή πρέπει να αποφασίσετε να πάει το φυσικό αέριο στο σύνολο της χώρας, διαφορετικά θα αναγκαστούμε κι εμείς να ασχοληθούμε με ένα τέτοιο αντικείμενο που πραγματικά όλες οι κοινωνίες το περιμένουν.

Θα μιλήσω για τη δική μου περιοχή, το 2009 η ΔΕΠΑ υπολόγιζε ότι το 2012 θα είχε 19.000 καταναλωτές στο φυσικό αέριο, αλλά ερχόμαστε στο 2017 και έχει μόνο 3.000 καταναλωτές. Ήδη υπάρχει ανοιχτή πρόσκληση μετά από συμφωνία με την Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας της τάξης των 30 - 35 εκ. ευρώ, με την οποία καλεί την ΔΕΠΑ Ελλάδας να καταθέσει πρόταση για να χρηματοδοτηθεί για να αναπτύξει δίκτυα στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Η πρόσκληση αυτή έχει πάρει δύο φορές παράταση. Οι σχεδιασμοί του 2009 που έπρεπε να αποδώσουν το 2012 19.000 καταναλωτές, έρχονται το 2017 και δεν έχουν καν έτοιμες μελέτες. Πρέπει κάποια στιγμή να κόψετε αυτό το πρόγραμμα που δεν μπορεί να προχωρήσει ή αν θέλετε να τους κάνετε να τρέχουν εδώ είμαστε ελάτε να κάνουμε τη συζήτηση. Και μόνο που θα το συζητήσουμε να ξέρετε ότι θα τους βάλετε φυτίλια...".


Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Η εισήγηση του προέδρου της ΔΕΥΑ Κομοτηνής προκάλεσε την παρέμβαση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος κου Φάμελλου, ο οποίος αναφέρθηκε στο θέμα των δικτύων φυσικού αερίου, συνεχίζοντας από εκεί όπου σταμάτησε ο Δημήτρης Καρασταύρου. Κάλεσε τους ανθρώπους της Ένωσης ΔΕΥΑ σε συζήτηση για τα δίκτυα φυσικού αερίου και μίλησε περαιτέρω για μία σειρά ζητημάτων που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης, όπως το πράσινο ταμείο, τον ενεργειακό συμψηφισμό και άλλα.


Στη γενική συνέλευση της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. πήραν μέρος 300 περίπου εκπρόσωποι από τις Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας (δήμαρχοι και πρόεδροι Δ.Ε.Υ.Α., καθώς και μέλη των Δ.Σ. των Δ.Ε.Υ.Α. και στελέχη και υπηρεσιακοί παράγοντες των επιχειρήσεων).


Την Πέμπτη 1 Ιουνίου έγινε ανοικτή συνεδρίαση των επιστημονικών Επιτροπών της Ένωσης (Οικονομικής, Τεχνικής, ΕΣΠΑ & Περιβάλλοντος) στην οποία μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες των Δ.Ε.Υ.Α. και συζητήθηκαν θέματα που συνδέονται με την τιμολόγηση και κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης, τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην πολιτική των Δ.Ε.Υ.Α., την συγκριτική αξιολόγηση, την μείωση ενεργειακού κόστους, τα σχέδια ασφάλειας νερού κ.α. Παράλληλα, στις 19.30 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Άρτας συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που αποτελείται από 13 εκπροσώπους από αντίστοιχες Δ.Ε.Υ.Α. της χώρας μας (δημάρχους και προέδρους Δ.Ε.Υ.Α.).


Την Παρασκευή 2 Ιουνίου ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Σωκράτης Φάμελλος ενημέρωσε τους εκπροσώπους των Δ.Ε.Υ.Α. για την πρόσφατη απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων για την τιμολόγηση και κοστολόγηση των υπηρεσιών ύδατος, καθώς και για το νέο Εθνικό Επιχειρησιακό Σχέδιο Υποδομών Λυμάτων για έργα γ' προτεραιότητας στο οποίο θα συμμετέχει ως εταίρος και η Ε.Δ.Ε.Υ.Α.
Ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γ. Μαρινάκης παρουσίασε τις δραστηριότητες της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. από τον Ιούνιο του 2016 μέχρι σήμερα. Ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών του οποίου η ψήφιση επίκειται, και το οποίο θα βελτιώσει το θεσμικό πλαίσιο των Δ.Ε.Υ.Α. και θα αναβαθμίσει την Ε.Δ.Ε.Υ.Α., στην συστηματική προσπάθεια του Δ.Σ. της Ένωσης να ενισχυθούν οι Δ.Ε.Υ.Α. που είναι υποστελεχωμένες με επιστημονικό προσωπικό, να μειωθεί το ενεργειακό κόστος τους, καθώς και το μη ανταποδοτικό νερό και να ρυθμισθούν τα δάνειά τους από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Επίσης, ο πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. αναφέρθηκε στην κοστολόγηση και τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης με βάση την πρόσφατη Απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων.


Ο αντιπρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. και δήμαρχος Λάρισας κ. Καλογιάννης παρουσίασε τον προγραμματισμό της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για το επόμενο διάστημα δίνοντας έμφαση στις ενέργειες της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. που έχουν ως στόχο τον εκσυγχρονισμό των Δ.Ε.Υ.Α. Επίσης, έγιναν εισηγήσεις από μέλη του Δ.Σ. της Ε.Δ.Ε.Υ.Α. για τις αναπτυξιακές προοπτικές των Δ.Ε.Υ.Α., και την πολιτική τιμολόγησης σε ενιαία βάση. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η αγωνία των υποψηφίων των πανελλαδικών  εξετάσεων έλαβε τέλος και πολλοί εστιάζουν τώρα και   σκέφτονται τις επιλογές τους σε σχολές της αρεσκείας τους,  μέσω του μηχανογραφικού.