fbpx Ο δήμαρχος παίρνει θέση στην δικαστική διαμάχη ΔΕΥΑΚ- εργαζομένων
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Οκτωβρίου, 2018 - 10:00
ΝΕΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕ ΤΙΣ ΜΙΣΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ

Ο δήμαρχος παίρνει θέση στην δικαστική διαμάχη ΔΕΥΑΚ- εργαζομένων

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑ Κομοτηνής
Εργαζόμενοι
Γιώργος Πετρίδης

Στηρίζει την έφεση της διοίκησης της επιχείρησης, αλλά δεν επιρρίπτει ευθύνες στους εργαζομένους

Διονύσης Βοργιάς

Συνέχεια στο "σήριαλ" μεταξύ εργαζομένων και διοίκησης της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης - Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) είχαμε το πρωί της Πέμπτης 4 Οκτωβρίου. Πρόκειται για την πολύκροτη δικαστική διαμάχη που πρώτος έφερε στο φως ο "Χ", σύμφωνα με την οποία 55 εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΚ ζητούν περί των 1,2 εκ ευρώ (συν τους τόκους) από την διοίκηση της ΔΕΥΑΚ, καθώς θεωρούν ότι οι περικοπές που υπέστησαν με το πρώτο μνημόνιο δεν βρίσκουν νομικό έρεισμα. Εργαζόμενοι και διοίκηση δεν τα έχουν "βρει" εξωδικαστικά και την προσεχή εβδομάδα θα δικαστεί η έφεση που άσκησε η διοίκηση κατά της πρωτόδικης απόφασης που δικαιώνει τους εργαζομένους.

Η πρωτόδικη αυτή απόφαση έχει βγει από πέρσι το καλοκαίρι κι από τότε οι εργαζόμενοι είχαν το δικαίωμα να βάλουν "χέρι" στους λογαριασμούς της διοίκησης, παίρνοντας σιγά-σιγά τα χρωστούμενα, πράξη που έκαναν μόνο όταν (μετά από την πρώτη Αρεοπαγιτική απόφαση για τη ΔΕΥΑ Λέσβου) η διοίκηση δεν συμβιβάστηκε μαζί τους, επικαλούμενη νέα αρεοπαγιτική απόφαση που ενδέχεται να φέρει διαφορετική τροπή στο ζήτημα.

Πρόκειται για μία πολύπλοκη υπόθεση, κατά την οποία - μετά την δημοσίευση του "Χ" - έχει προκαλέσει δύο συνεντεύξεις τύπου της Διοίκησης και μία των εργαζομένων και του δικηγόρου τους. Η δεύτερη συνέντευξη της Διοίκησης δόθηκε χθες, παρόντος του προέδρου της επιχείρησης Δ. Καρασταύρου και του δημάρχου Κομοτηνής Γ. Πετρίδη που πήρε σαφή θέση.

Στηρίζει τους χειρισμούς της ΔΕΥΑΚ ο Γ. Πετρίδης
Στηρίζει τους χειρισμούς της ΔΕΥΑΚ ο Γ. Πετρίδης, αλλά κάνει και λόγο για βάσει νόμου δικαίωμα των εργαζομένων, παίρνοντας θέση μεν αλλά κρατώντας συγχρόνως μετριοπαθή στάση. Ο δήμαρχος εξήρε το έργο της ΔΕΥΑΚ εξηγώντας ότι από το 2011 έχει αφήσει το σκιώδες και χρεωμένο παρελθόν της κι έχει οδεύσει σε "μονοπάτια" οικονομικής εξυγίανσης και την ίδια ώρα δεν έχει αυξήσει τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους δημότες. Χαρακτήρισε "θεμιτή" την αξίωση των εργαζομένων και τόνισε ότι ζητούμενο είναι να βρεθεί μία "νόμιμη λύση, που θα διασφαλίζει και την επιχείρηση και τους εργαζομένους", κι ανέφερε ότι έχουν γίνει άκαρπες προσπάθειες συμβιβασμού, καθώς οι εργαζόμενοι απέρριψαν και την τελευταία πρόταση της διοίκησης. Παρόλα αυτά επεσήμανε ότι - παρότι "το πρόβλημα είναι σοβαρό" - η διοίκηση έχει καταφέρει "να μην επηρεάσει την κοινωνία της Κομοτηνής".

Πυρά ξανά από τον Δ. Καρασταύρου
Ο πρόεδρος της επιχείρησης Δημήτρης Καρασταύρου στάθηκε εν πολλοίς στο έργο της επιχείρησης, στην διαχρονική οικονομική εξυγίανσή της χωρίς να επιβαρυνθεί ο μέσος δημότης, στα σημαντικά και μεγαλύτερα, από τις άλλες ΔΕΥΑ της Περιφέρειας, έργα που έχει προγραμματίσει η επιχείρηση, και κυρίως στην προσωπική επίθεση που δέχθηκε από τον δικηγόρο των εργαζομένων. Εμφανίστηκε στην συνέντευξη τύπου με σωρεία εγγράφων για "να μιλήσω με βάση τα αποδεικτικά στοιχεία", όπως είπε. 

Ο πρόεδρος εξήγησε ότι η επιχείρηση στέκεται στα πόδια της εν πολλοίς χάρη στην στάση των προμηθευτών κι όχι αυτή των εργαζομένων, καθώς τα έξοδα υπερβαίνουν τα έσοδα από τότε που έγινε κατάσχεση των λογαριασμών.

 Σημείωσε ότι μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου υπολογίζει πως η επιχείρηση θα καταφέρει να καλύψει το απόγραφο και να πάρει ξανά τους λογαριασμούς στα χέρια της. 

Ο κος Καρασταύρου στάθηκε και στο ερώτημα που εξέφρασε ο πρόεδρος των εργαζομένων αναφορικά με το πού πήγαν τα λεφτά που κόπηκαν από τους εργαζομένους, για να πει ότι η διοίκηση γλύτωσε 1,2 εκ ευρώ, ήτοι 400.000 ευρώ ετησίως για μία τριετία, την ίδια ώρα όμως τα έσοδα από τους λογαριασμούς δεν αυξήθηκαν, αυξήθηκε όμως το κόστος του ρεύματος κι εκεί πήγαν τα χρήματα, αλλά και στην κάλυψη του ΦΠΑ (το οποίο στα έργα μέσω ΕΣΠΑ δεν είναι επιλέξιμο, δηλαδή δεν καλύπτεται) των μεγάλων έργων που έχει κάνει και προγραμματίζει η επιχείρηση. 

Τέλος, ανέδειξε πως η επιχείρηση έχει κάνει όχι μόνο χρηστή διαχείριση των οικονομικών, αλλά έχει επιτύχει εκπτώσεις σε όλες τις ηλεκτρονικές της δημοπρασίες που γίνονται ακόμη και για φθηνά υλικά. Κι όπως είπε αυτό φαίνεται σε όλα τα στοιχεία που προσκόμισε και είναι διαθέσιμα σε κάθε ενδιαφερόμενο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ