fbpx Ο ΔΑΔΑΑ στον αγώνα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 12 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΤΟ 6ο ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ

Ο ΔΑΔΑΑ στον αγώνα της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΑΔΑΑ
Σύλλογος ΔΑΔΑΑ

Η κεντρική ομιλήτρια Αντωνία Δούδα - ψυχολόγος στάθηκε σε έξι θεματικές ενότητες, ενημερώνοντας το ευρύ ακροατήριο μεταξύ άλλων για το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης Portage

Δημιουργία ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας αθλοπαιδιών στην Κομοτηνή, στους στόχους του Αντ. Γραβάνη

Διονύσης Βοργιάς

O ΔΑΔΑΑ – Σύλλογος για Παιδιά και Ενήλικες με ΔΑΔ, Αυτισμό και Asperger συνεχίζει τον αγώνα του για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας. Με αυτό κατά νου, πραγματοποιήθηκε το 6ο σεμινάριο του συλλόγου,  το μεσημέρι του Σαββάτου 9/2 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης.

Το κεντρικό θέμα της εκδήλωσης είχε τίτλο: "Αυτισμός: Η διάγνωση, η παρέμβαση και ο ρόλος του σχολείου". Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρουσιάστηκε το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης εκπαίδευσης θεραπευτών Portage. Κεντρική ομιλήτρια ήταν η Αντωνία Δούλα, ψυχολόγος, επιστημονική συνεργάτης της Ειδικής Διαγνωστικής και Θεραπευτικής Μονάδας για το Παιδί «Σπύρος Δοξιάδης». Οι επιμέρους θεματικές ενότητες της ομιλίας της, συνοψίζονται ως εξής: 1. ορισμός της πρώιμης παρέμβασης, 2. γιατί η παρέμβαση να είναι πρώιμη, 3. οι στόχοι της παρέμβασης, 4. ποιος εντοπίζει και ποιος αξιολογεί, 5. ο ρόλος του παιδοψυχιάτρου και ο ρόλος του αναπτυξιολόγου, 6. η σημασία της διεπιστημονικής ομάδας, 7. η σημασία της εποπτείας, 8. το Portage, 9. ο ρόλος του σχολείου, 10. ο ρόλος του εκπαιδευτικού.

Μεταξύ πολλών χρήσιμων πληροφοριών η κα Δούλα ανέλυσε τον ρόλο του σχολείου και του εκπαιδευτικού στην πρώιμη παρέμβαση, καθώς και τη σημασία του προγράμματος  Portage κι ανέδειξε ότι η ολιστική αντιμετώπιση προϋποθέτει τη συνεργασία όλων όσων εμπλέκονται στη σωματική, ψυχική και γνωστική ανάπτυξη του παιδιού και αναβαθμίζει τον ρόλο των γονέων, οι οποίοι υποστηρίζονται και συναποφασίζουν. Η αλληλεπίδραση παιδιού, γονέων και σχολικού πλαισίου - εκπαιδευτικού μεταφράζεται σε διαφορετική στάση, προβληματική, συναισθηματική κατάσταση και προσέγγιση, αφού ο καθένας αντιπροσωπεύει ένα ξεχωριστό κομμάτι της κοινωνικής πραγματικότητας. Συγκεκριμένα για το πρόγραμμα Portage πληροφόρησε ότι "είναι ένα πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης που ξεκίνησε στις Η.Π.Α., και έχει εφαρμοστεί σε περισσότερες από 35 χώρες σε όλον τον κόσμο. Στην Μονάδα «Σπύρος Δοξιάδης», η υλοποίηση του άρχισε πιλοτικά το 1988. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε οικογένειες με παιδιά από 0 έως 4 ετών που παρουσιάζουν αναπτυξιακές διαταραχές ή συναισθηματική ανωριμότητα".

Αντ. Γραβάνης: Δημιουργία ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας αθλοπαιδιών στην Κομοτηνή
Αρωγός και συνδιοργανωτής του σεμιναρίου ήταν το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης διαμέσου του προέδρου του Αντώνη Γραβάνη, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, συγχαίροντας τους ανθρώπους του ΔΑΔΑΑ. Εξήγησε ότι οι πρωτοβουλίες του συλλόγου είναι σημαντικές κι έχουν αφυπνίσει την τοπική μας κοινωνία σε ένα μείζον κοινωνικό ζήτημα. "Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να προβεί σε δύο παρεμβάσεις", είπε απαριθμώντας τις: "1) Την πρόσληψη εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού στους παιδικούς σταθμούς του δήμου ώστε οι γονείς να βρίσκουν το δρόμο για την έγκαιρη και έγκυρη διάγνωση, αλλά και αντιμετώπιση των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, με στόχο την καλύτερη δυνατή εξέλιξη των παιδιών με ΔΑΔ. Τη δημιουργία μιας ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας αθλοπαιδειών, για τα άτομα με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές".

Κ. Λεχούδης: Ζούμε σε μία πόλη με καλά παραδείγματα
Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο προπονητής της ομάδας μπάσκετ με αμαξίδιο του Ηρόδικου Κίμωνας Λεχούδης, ο οποίος συνεχάρη τον σύλλογο κι εξήγησε ότι το πρόβλημα της κοινωνικότητας, αυτονομίας και αποδοχής είναι θέμα αντίληψης και παιδείας όλων των υπολοίπων που έχουμε την τάση να μην αποδεχόμαστε και να απορρίπτουμε το μη συμβατικό και συνηθισμένο. "Ευτυχώς ζούμε σε μία πόλη με καλά παραδείγματα (Άγιοι Θεόδωροι, Ηρόδικος, Περπατώ) και είμαι βέβαιος ότι όλοι μαζί θα καταφέρουμε πολλά πράγματα και πάντα θα είμαστε δίπλα σας για να βοηθήσουμε σε όποιο ρόλο μας χρειασθείτε", κατέληξε δεσμευόμενος ο κος Λεχούδης.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.