fbpx Ο άνθρωπος πίσω από τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 5 Ιανουαρίου, 2019 - 10:00
ΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΤΟ ΘΕΣΕΙ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΕ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

Ο άνθρωπος πίσω από τη λειτουργία του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέγαρο Μουσικής
Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

Υπάλληλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τεχνικός με εξειδίκευση σε ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοματισμούς, ο Δημήτρης Βασιλάκης αποδέχθηκε την πρόκληση και κατέστησε το κτίριο ξανά λειτουργικό

Το στοίχημα μείωσης του κόστους λειτουργίας και συντήρησης όλων των εγκαταστάσεων

Υπάλληλος της Περιφέρειας ΑΜ-Θ, τεχνικός με εξειδίκευση σε ηλεκτρονικά συστήματα και αυτοματισμούς, ο Δημήτρης Βασιλάκης αποδέχθηκε την πρόκληση πριν περίπου ενάμιση χρόνο από τον περιφερειάρχη Χρήστο Μέτιο, και κατάφερε να καταστήσει το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και πάλι λειτουργικό. 

Το βράδυ του Σαββάτου 29 Δεκεμβρίου του 2018, το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής άνοιξε και πάλι τις πόρτες του στο κοινό, με μία εξαιρετική συναυλία  από τη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων «Moysa» του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. 

Για να φτάσουμε σε εκείνη την βραδιά όμως προηγήθηκαν δύο χρόνια κατά τα οποία το Μέγαρο προσπαθούσε να γίνει λειτουργικό. Και λέμε προσπαθούσε, καθώς ο χρόνος της διακοπής λειτουργίας του, σε συνάρτηση με την μηδενική συντήρησή του, έφεραν το σύνολο των εγκαταστάσεων σε μη ικανή για χρήση κατάσταση.

"Την πρώτη φορά που μπήκαμε μέσα στο χώρο, απόρησα με την κατάσταση στην οποία είχε περιέλθει. Πλημμυρισμένα υπόγεια, μονάδες ψύξης/θέρμανσης που δούλευαν ασταμάτητα χωρίς κάποιο λόγο και απόδοση, η πυροκουρτίνα της σκηνής κατεβασμένη, προφανώς λόγω λάθους στο συναγερμό πυρανίχνευσης", μας εξηγεί ο κ. Βασιλάκης.

Ξεκίνησε από τα βασικά, αποστράγγιξε τον χώρο και έκανε καταγραφή ζημιών και δυσλειτουργιών. "Από τα πιο μικρά και βασικά, όπως τα φώτα εξόδου, μέχρι την ορθή λειτουργία των ανελκυστήρων, την ορθή λειτουργία της πυρανίχνευσης και των συναγερμών, τα φώτα, την διαχείριση των σκηνικών. Αφού έγινε η καταγραφή, ξεκινήσαμε και καθαρίσαμε το χώρο. Λέω ξεκινήσαμε, γιατί στην πορεία αυτής της διαδικασίας ζήτησα η όλη προσπάθεια να στελεχωθεί από ένα δεύτερο άτομο, καθώς οι δουλειές που υπήρχαν ήταν αδύνατο να ολοκληρωθούν μόνο από εμένα. Η Περιφέρεια ανταποκρίθηκε στο αίτημα αυτό και μαζί μου ήρθε ο Διαμαντής Κοντόπουλος του οποίου η βοήθεια ήταν καταλυτική στην όλη προσπάθεια".

Μαζί κατάρτισαν ένα πλάνο επαναλειτουργίας αλλά και βελτίωσης των υποδομών, καθώς ένα από τα μεγάλα θέματα που είχαν να αντιμετωπίσουν στην προσπάθεια της δημιουργίας ενός χώρου ο οποίος θα μπορεί ρεαλιστικά να είναι λειτουργικός, είναι το κόστος συντήρησης.

Αλλαχτήκαν πάνω από 3.000 λάμπες πυρακτώσεως με νέας τεχνολογίας led ώστε να μειωθεί το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, μπήκαν αυτοματισμοί στο μεγαλύτερο μέρος του χώρου ώστε η διαχείριση και εποπτεία να γίνεται απομακρυσμένα. Το control room φτιάχτηκε από την αρχή, ενώ δημιουργήθηκαν βοηθητικοί χώροι και χώροι επισκευής. Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ήταν στο θέμα του εξαερισμού και της θέρμανσης/ψύξης του χώρου. Έτσι στις μονάδες έγινε συντήρηση και  επαναπρογραμματισμός κάτι που έφερε το σύστημα σε πλήρως λειτουργική κατάσταση. 

Η στιγμή επαναλειτουργίας ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για τους δύο τεχνικούς, αλλά όπως σημειώνει ο κ. Βασιλάκης "αυτό ήταν το πρώτο στάδιο στο οποίο καταφέραμε να φτάσουμε. Στο σύνολο των χώρων υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να γίνουν για να πούμε ότι καταφέραμε το στόχο μας. Οι κατασκευαστικές υποδομές είναι τόσες πολλές που κάποιες από αυτές, δεν έχουν χρησιμοποιηθεί ποτέ. Σκοπός μας είναι να καταφέρουμε να το φέρουμε στο 100%, πάντα με συνάρτηση το κόστος. Το προσωπικό μου στοίχημα είναι να παραδώσω μία μονάδα που θα έχει σαφώς λιγότερα λειτουργικά έξοδα. Η ενεργειακή διαχείριση είναι ένα από αυτά, καθώς και οι πολλές εργασίες που έγιναν από εμάς αποφεύγοντας την χρήση εξωτερικών συνεργατών".

Το Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής άνοιξε τις πόρτες του μετά από σχεδόν 3.5 χρόνια μη λειτουργίας, χάρη στη δουλειά δύο ανθρώπων, οι οποίοι κυριολεκτικά δούλευαν πρωί βράδυ. Ας ελπίζουμε η επανεκκίνησή του να είναι οριστική, και να καταφέρει το Μέγαρο να εκπληρώσει το στόχο του, γιατί εκτός από ένα πολιτικό στοίχημα, παραμένει μία αναξιοποίητη υποδομή η οποία μπορεί να αλλάξει τον χάρτη όχι μόνο στο πολιτιστικό τοπίο της περιοχής μας, αλλά και σε τουριστικό, επιχειρηματικό και οικονομικό.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος δύσκολου πάλι καλοκαιριού τουριστικά στην ΑΜΘ, εξαγγέλθηκε με το κυβερνητικό-πολιτικό- αυτοδιοικητικό «αλαλούμ»,  ανήμερα της απελευθέρωσης της πόλης μας,  με το αδικαιολόγητ