fbpx Το ντόπιο κρέας και τα τοπικά προϊόντα της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 6 Απριλίου, 2018 - 11:00
Ο "ΧΡΟΝΟΣ" ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ

Το ντόπιο κρέας και τα τοπικά προϊόντα της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τοπικά προϊόντα
αγορά
Κομοτηνή
Κρεοπώλες

Π. Δογραματζής: "Οι αλυσίδες καταστημάτων είναι απρόσωπες, εμείς έχουμε αδελφική σχέση με τους παραγωγούς και τους συντοπίτες καταναλωτές"

Σχεδόν 10.000 τα σφάγια στα δημοτικά σφαγεία Κομοτηνής - Αύξηση 15-20% σε σχέση με πέρσι

Διονύσης Βοργιάς

"Την ποιότητα δεν την διαπραγματευόμαστε" θα μας πει ο κρεοπώλης της Δημοτικής Αγοράς Κομοτηνής και πρόεδρος του Σωματείου Κρεοπωλών νομού Ροδόπης Περικλής Δογραματζής, τον οποίο συναντάμε εντός της Δημοτικής Αγοράς το πρωί της Μ. Πέμπτης 5 Απριλίου. Οι κρεοπώλες προσδοκούν σε καλό τζίρο αυτές τις ημέρες, αλλά αναγνωρίζουν τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες των κατοίκων και παραδέχονται ότι "αυτά ανήκουν στο παρελθόν" αναφερόμενοι στις μεγάλες παραγγελίες των πολλών αρνιών ανά παραγγελία.


ΑΜΝΟΕΡΙΦΙΑ ΑΠΟ ΝΤΟΠΙΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Τον τόπο στηρίζουν οι ντόπιοι κρεοπώληδες. "Εμείς είμαστε οι άνθρωποι που στηρίζουμε τον ντόπιο κτηνοτρόφο και την τοπική αγορά. Είμαστε οι άνθρωποι που προσφέρουμε ποιότητα στο κρέας, μέσα από ελεγμένα προϊόντα τόσο από τον καταναλωτή όσο και από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Ο κόσμος πρέπει να προσέξει την λαθροσφαγή, κι αυτό το επισημαίνει και η κτηνιατρική υπηρεσία", μας λέει ο κος Δογραματζής, υπογραμμίζοντας ότι υπάρχει ασφάλεια και ποιότητα από σε όλη τη διαδικασία, από τον κτηνοτρόφο, στην σφαγή, στη μεταφορά, στα ψυγεία: "Όλα τα κρέατά μας είναι σφραγισμένα κι αυτό αποτελεί την πιστοποίηση".


Το κάλεσμα του προέδρου των κρεοπωλών προς τους καταναλωτές είναι να στηρίξουν τον τόπο στον οποίο ζουν. Ο Περικλής Δογραματζής σημειώνει αναλυτικά: "Πάντα επιλέγουμε εντόπιους κτηνοτρόφους. Εντόπιο σημαίνει εντός του τοπίου μας, εντός του χώρου μας. Αν δεν βοηθήσουμε τον αδελφό μας τον κτηνοτρόφο κι αντίστοιχα ο κτηνοτρόφος εμάς, πώς θα γίνει; Οι αλυσίδες καταστημάτων είναι απρόσωπες: Εμείς έχουμε αδελφική σχέση με τους παραγωγούς και τους συντοπίτες καταναλωτές.

Οι αλυσίδες παίρνουν πληθωρικές ποσότητες. Εμείς θα πάρουμε 50, εκείνοι 5.000. Γι' αυτό καλώ να στηρίξουμε τον τόπο μας και να έχουμε συνείδηση του τί μας γίνεται. Για παράδειγμα κάποιος μπορεί να διαμαρτύρεται ότι το παιδί του δεν έχει δουλειά, ενώ ο ίδιος μπορεί να ψωνίζει στη Βουλγαρία ή στην Τουρκία".


Όσον αφορά στις τιμές, αυτές ποικίλουν στην Κομοτηνή, σε δημοτική αγορά, τοπικά κρεοπωλεία, τοπικά μάρκετ και σούπερ μάρκετ. Από 5,50 ως 9 ευρώ περίπου μπορεί να βρει κανείς αρνιά ή κατσίκια για το Πάσχα, ενώ πεσμένη καταγράφεται η ζήτηση σε κοκορέτσι, εντεράκια, συκωταριά, λόγω αλλαγής των καταναλωτικών προτιμήσεων κυρίως από τους νέου αλλά και για λόγους υγείας που αποτρέπουν πολλούς από το να τα γευτούν σε υπερβολικές ποσότητες. 


ΣΧΕΔΟΝ 10.000 ΤΑ ΣΦΑΓΙΑ ΣΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΣΦΑΓΕΙΑ
Υπό την "ομπρέλα" της ανώνυμης εταιρείας Γευσιγνωσία λειτουργούν τα δημοτικά σφαγεία Κομοτηνής, ο πρόεδρος των οποίων, Θέμης Τζενετίδης, φιλοξενούμενος στο ράδιο Χρόνος 87,5fm σημειώνει συνολικά αύξηση 15-20% στα σφάγια, τα οποία έχουν έφτασαν σχεδόν τα 10.000 για την πασχαλινή περίοδο.

Όπως σημειώνει "όλα τα αμνοερίφια είναι ντόπια, ελληνικά, τα περισσότερα από το νομό Ροδόπης και τα υπόλοιπα από την Περιφέρεια. Λειτουργούμε στα πλαίσια της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και τηρούμε όλες τις προϋποθέσεις".


Το ότι τα σφαγεία Σαπών ήταν κλειστά, είχε ως αποτέλεσμα την αύξηση αυτή στην Κομοτηνή, ενώ άξιο αναφοράς είναι πως την Μ. Πέμπτη ενδιαφέρθηκαν κι άλλοι να σφάξουν τα ζώα τους, παρόλα αυτά η κόπωση του προσωπικού από όλη την εβδομάδα, δεν επέτρεψε ώστε να ανεβεί κι άλλο ο αριθμός.


Γι' αυτό ο κος Τζενετίδης προσδοκά σε μία συνεργασία με την σχολή Μπατσολάκη, ώστε να βγουν νέοι πιστοποιημένοι σφαγείς και να στελεχωθούν ακόμη περισσότερο τα Δημοτικά Σφαγεία Κομοτηνής.


ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ
Στη Δημοτική Αγορά συναντάμε και τον Γιάννη Μαυρόπουλο, ιδιοκτήτη της ταβέρνας Γλυκάνισος ο οποίος μας μιλάει για χαμένες ευκαιρίες στα τοπικά προϊόντα. Αναφέρει: "Τα τοπικά προϊόντα και όλες οι παραδοσιακές συνταγές της Κομοτηνής χάθηκαν.

Η Ξάνθη μαζί με την Ορεστιάδα έκαναν σύμπραξη και μας πήραν όλους τους παραδοσιακούς μας κωδικούς: Λουκάνικα, παστουρμάδες, καβουρμάδες, στραγάλια είναι πλέον ΠΟΠ δικά τους, αλλά είναι παραδοσιακά προϊόντα της Κομοτηνής. Εδώ ξεκίνησαν κι εδώ είχαμε τα πρώτα εργαστήρια".


Παρατηρεί "αδιαφορία και άγνοια" και κατηγορεί την προηγούμενη διοίκηση του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, ότι ήταν απούσα από ό,τι είχε να κάνει με τον επαγγελματία και τα τοπικά προϊόντα, ευελπιστώντας ότι η νέα διοίκηση θα χαράξει έναν άλλο δρόμο και θα βοηθήσει τους επαγγελματίες. 


Ο ίδιος όπως μας λέει στην επιχείρησή του προσπαθεί να αναβιώσει παραδοσιακές συνταγές, δεν βρίσκει όμως συμμάχους όπως μας λέει σε αυτή την προσπάθεια. "Πρέπει να ενδιαφερθεί ο Δήμος και το Επιμελητήριο. Τώρα που έγινε μία αλλαγή στο Επιμελητήριο, ίσως να έχουμε μία βελτίωση και τα πρώτα σημάδια είναι καλά. Αλλά η προηγούμενη διοίκηση εγκλημάτησε στον τόπο", σημειώνει μεταξύ άλλων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αν προσπαθήσει κάποιος να αναλύσει νηφάλια τα τεκταινόμενα  του προχθεσινού διαδικτυακού περιφερειακού συμβουλίου, δεν θα παραμείνει μόνο στα επικοινωνιακά τεχνάσματα της αποχώρησης της περιφερειακής αρχής.