fbpx Νομικό πρόσωπο «ιδιωτικού δικαίου» το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καταγγέλλει ο Δ. Αδαμίδης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 8 Φεβρουαρίου, 2020 - 10:00
ΤΕΩΣ ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ Π.Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Νομικό πρόσωπο «ιδιωτικού δικαίου» το Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής, καταγγέλλει ο Δ. Αδαμίδης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής
Παύλος Πολάκης

Μία τοποθέτηση που εγείρει ερωτήματα

«Εκεί που ονειρευόμασταν να δουλέψουμε το 2024 στο νέο υπερσύγχρονο Νοσοκομείο Κομοτηνής, το Υπουργείο αλλάζει τους όρους της δωρεάς Ιδρύματος Στ. Νιάρχος και το κάνει ιδιωτικού δικαίου!

Εκεί που χαιρόμασταν που θα’ ρθει το PET CT στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης και θα παίρναμε τη ραδιενεργό ουσία από το κυκλοτρόνιο του Δημοσίου (Θεσσαλονίκη), το Υπουργείο ακυρώνει τη συμφωνία με το Στ. Νιάρχος, που σημαίνει προμήθεια ραδιοφαρμάκου από ιδιωτική εταιρεία, που συνήθως εκβιάζει τα νοσοκομεία και «πουλάει τον κούκο αηδόνι» εκτινάζοντας το κόστος της εξέτασης».

Τα παραπάνω έκανε γνωστά με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Δημήτρης Αδαμίδης, τέως διοικητικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης. Το πρώτο μάλιστα, το υπογράμμισε από την Κομοτηνή και ο Γιάννης Αμανατίδης του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας μεταξύ άλλων «σκέφτονται να τα κάνουν (τα νοσοκομεία) νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου». Αυτό δεν θα σημαίνει βεβαίως ότι οι υπηρεσίες δεν θα είναι δωρεάν για τους ασθενείς, αλλά έχει να κάνει κυρίως με τις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων.

Το δεύτερο, το κατήγγειλε δημόσια στην πρόσφατη εκδήλωση του ΙΣΝ στην Αθήνα ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης, λέγοντας χαρακτηριστικά: Και στο μνημόνιο που υπογράψαμε και στην κύρωση της σύμβασης και στις πρώτες εκτελεστικές συμβάσεις που υπογράφτηκαν μετά, είδα κάτι να λείπει εδώ. Και δεν μου αρέσει που λείπει. Δηλαδή τέσσερα μηχανήματα εκπομπής ποζιτρονίων, θα μπουν σε τέσσερα πανεπιστημιακά Νοσοκομεία της χώρας. Μαζί με αυτά είχαμε κυρώσει τη σύμβαση, ότι θα έμπαιναν και τέσσερα Κυκλοτρόνια, δηλαδή μηχανήματα παραγωγής ραδιοφαρμάκων […] είχαμε πει στο Ίδρυμα να συμβάλει στα δύο, γιατί εδώ και δέκα χρόνια πληρώνουμε πανάκριβα το ραδιοφάρμακο γιατί υπάρχει μονοπώλιο.

Μας το έδινε μέχρι πριν λίγο καιρό 700-800 ευρώ τη δόση όταν οι Ιταλοί το αγοράζουν 100-200 ευρώ. Όταν μπήκαν τα Κυκλοτρόνια, έριξαν την τιμή. Η τιμή έπεσε στα 450 ευρώ, με τη διαπραγμάτευση που ξεκίνησε επί των ημερών μας και ολοκληρώθηκε από τον ΕΟΠΥΥ. Θερμή παράκληση να μπουν, όχι μόνο τα δύο από την Περιφέρεια, γιατί σε λίγο καιρό το μονοπώλιο θα ακριβύνει ξανά την τιμή και θα πληρώνουμε τσάμπα κερατιάτικα όπως κάναμε μία δεκαετία».

Απαντώντας στο παραπάνω, ο υπεύθυνος διαχείρισης μεγάλων δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος Γιάννης Ζερβάνης, εξήγησε ότι στην Ελλάδα πλέον η τιμή του φαρμάκου είναι στα 350 ευρώ και «ξέρουμε ότι είναι μία πολύ καλή τιμή κι όχι μακριά από την τιμή που θα πετύχαινε το ελληνικό δημόσιο. Οι τιμές που πετυχαίνουν στο εξωτερικό είναι γιατί έχουν μεγαλύτερες μονάδες ραδιοφαρμάκου και μεγαλύτερες ποσότητες». Εξήγησε μάλιστα, ότι υπήρξε σχετική εισήγηση από το υπουργείο Υγείας.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα