fbpx Νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Σισμανόγλειο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 21 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΜΕΣΩ ΕΣΠΑ Η ΑΓΟΡΑ ΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ

Νέος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός στο Σισμανόγλειο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
εξοπλισμός
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο
Τεχνολογία

Μεταξύ τους ένας σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, η αίθουσά του αναμένεται να ονομαστεί "Γεώργιος Παυλίδης"

Διονύσης Βοργιάς

Κατέφτασε η μερίδα του λέοντος του νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού στο Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής "Σισμανόγλειο". Πρόκειται για μηχανήματα που έχουν αγοραστεί μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και έχουν ως στόχο την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών και την ανανέωση, κατά περιπτώσεις, παλιών μηχανημάτων.

Αντικαταστάθηκε ο απαρχαιωμένος ψηφιακός μαστογράφος
Μεταξύ των μηχανημάτων ξεχωρίζει ο σύγχρονος ψηφιακός μαστογράφος, ο οποίος αντικατέστησε παλιότερο μηχάνημα που χρονολογούταν περί του '95. Μάλιστα, όπως γνωστοποιεί ο διοικητής του Σισμανογλείου Γιώργος Φιλιππίδης στον "Χ" η αίθουσα του νέου μαστογράφου - κατόπιν σχετικής απόφασης της διοίκησης - θα ονομαστεί "Γεώργιος Παυλίδης" προς τιμήν του αείμνηστου περιφερειάρχη ο οποίος μόλις είχε μάθει από την διοίκηση του Νοσοκομείου σχετικά με το τόσο απαρχαιωμένο αλλά ιδίως σημαντικό μηχάνημα, πρότεινε αμέσως την αγορά νέου μέσω ΕΣΠΑ, σχέδιο που ασπάστηκε και ο νυν περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος προσθέτοντας και άλλα μηχανήματα στον επιχειρησιακό σχεδιασμό της Περιφέρειας ΑΜ-Θ μέσω ΕΣΠΑ.

Άξιο αναφοράς είναι πως στο συγκριμένο τμήμα εργάζεται πλέον και ιατρός ακτινολόγος, με ειδίκευση στην διάγνωση των μαστογραφιών. Το μηχάνημα, μεταξύ άλλων, διενεργεί υπερηχογράφο και βιοψία με σύγχρονο τρόπο.

Μηχανήματα αξίας 3,5εκ ευρώ μέσω ΕΣΠΑ
Περισσότερα από 2 εκ. εκ των 3,5 εκ. ευρώ σε αξία μηχανημάτων έχουν ήδη καταφτάσει στο νοσοκομείο. Ξεχωρίζει η προμήθεια νέων ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, η προμήθεια αξονικής τομογραφίας για τους οφθαλμούς OCT, μεταξύ άλλων. Συνολικά, με τα 3,5εκ ευρώ θα γίνουν ή έχουν γίνει τα εξής: Προμήθεια ψηφιακού μαστογράφου, αντικατάσταση όλων των μηχανημάτων αιμοκάθαρσης και του ξενοδοχειακού εξοπλισμού της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού, προμήθεια νέων ακτινοσκοπικών μηχανημάτων, αντικατάσταση του μηχανήματος φακοθρυψίας και αντικατάσταση όλου του οφθαλμολογικού εξοπλισμού, προμήθεια αξονικής τομογραφίας για τους οφθαλμούς OCT, προμήθεια μηχανημάτων σύγχρονης επεμβατικής χειρουργικής για την ΩΡΛ κλινική, το οδοντιατρικό τμήμα και την ουρολογική κλινική, αναπνευστήρες για τη ΜΕΘ, προμήθεια ειδικών κλινών νοσηλείας, κά.

Άξιο αναφοράς είναι πως το περασμένο διάστημα, στο Σισμανόγλειο, στο πλαίσιο δικαστικού συμβιβασμού της Εταιρείας Siemens με το ελληνικό Δημόσιο, η διοίκηση κατάφερε να εξασφαλίσει για το Γ.Ν. Κομοτηνής αποζημίωση ύψους 250.000 ευρώ που διατέθηκαν κι αυτά στην αγορά νέου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού. Στόχος είναι η αγορά δύο υπερήχων υψηλής ευκρίνειας (ο ένας με δυνατότητα για υπέρηχο μαστών), ένα πλήρες σύστημα Γαστροσκόπησης και Κολονοσκόπησης, ένα Υστεροσκόπιο για τη Μαιευτική/Γυναικολογική Κλινική και δύο συστήματα εγγραφής οπτικών δισκών και απεικονιστικών εξετάσεων.

Πέρσι, επίσης, μέσω δωρεάς του ΤΑΠ έγινε ανακαίνιση της Παιδιατρικής Κλινικής του Γ.Ν. Κομοτηνής. Πριν μερικές εβδομάδες ανακαινίστηκαν και παραδόθηκαν μέσω Interreg τα χειρουργεία του νοσοκομείου, τα οποία αναμένεται να παραδοθούν την Δευτέρα προς χρήση, μετά την κατάλληλη απολύμανσή τους, εκτός εάν υπάρξει κάποιο απρόοπτο κατά την διαδικασία και χρειαστεί μεγαλύτερος χρόνος μέχρι να δοθούν προς χειρουργική χρήση. 

Τέλος, την τελευταία εβδομάδα προέκυψε τεχνικό ζήτημα με τους λέβητες του νοσοκομείου. Η διοίκηση βρίσκεται εν αναμονή τεχνικού, προκειμένου να επιλύσει το πρόβλημα. Ωστόσο, σύμφωνα με αυτοψία του "Χ" και συμπεράσματα των ίδιων των ασθενών, το ζήτημα της θέρμανσης καλύφθηκε επαρκώς με air condition και άλλα μέσα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελικά οι μικροί κυβερνήτες, έτσι βάφτισαν πρωθυπουργοί τους περιφερειάρχες,  αποδεικνύονται ότι είναι  γυμνοί από αρμοδιότητες και πόρους.