fbpx Νέο τοπίο για τις εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής επιχειρήσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 5 Απριλίου, 2019 - 10:00
ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΨΗΦΙΣΗ ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

Νέο τοπίο για τις εγκατεστημένες στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής επιχειρήσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
εγκατεστημένες επιχειρήσεις
ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής
Επιχειρήσεις

Αίρεται μια στρέβλωση, που υπάρχει μόνο στη χώρα μας και αφορά στο ότι ένα μικρό ποσοστό των βιομηχανιών βρίσκονται σε οργανωμένους υποδοχείς

Ο Πάρης  Γραβουνιώτης (χαρτοβιομηχανία Elina) γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ αναδεικνύει τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στις βιομηχανικές περιοχές, ορίζοντας χρονικά την κορύφωση αυτών την περίοδο 2011 -2013

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ένα νέο τοπίο δημιουργείται για τις εγκατεστημένες στις Βιομηχανικές Περιοχές επιχειρήσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης. Ένα νομοσχέδιο που θέτει τις βάσεις για να επανεξεταστούν κάποιες στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν μέσω ιδιωτικοποίησης  της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., που σήμερα διαχειρίζεται βιομηχανικές περιοχές και πάρκα στην χώρα. Η ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. ιδιωτικοποιήθηκε στις αρχές του 2000, με τον όμιλο Πειραιώς να κατέχει σήμερα το 65% και το υπόλοιπο το κράτος και συγκεκριμένα στο ταμείο διαχείρισης δημόσιας περιουσίας.

Ο Πάρης Γραβουνιώτης (χαρτοβιομηχανία Elina) γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ και επιστημονικός υπεύθυνος του Συνδέσμου Βιοτεχνιών Βιομηχανιών Ροδόπης, με αφορμή την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, αναδεικνύει τις στρεβλώσεις που δημιουργήθηκαν αναφορικά με τις βιομηχανικές περιοχές, ορίζοντας χρονικά την κορύφωση αυτών την περίοδο 2011 -2013.

Όπως εξηγεί "με έναν νόμο τότε καταρτίστηκαν κάποιοι κανονισμοί λειτουργίας των βιομηχανικών περιοχών, μονομερώς και προς όφελος του διαχειριστή που στο μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας είναι η ΒΙ.ΠΕ. ΕΤΒΑ, μια ιδιωτική εταιρεία". Κατά τον ίδιο, με τον αυτόν τον τρόπο, "προστατεύθηκε ένα μονοπώλιο. Δεν είχαμε κανέναν έλεγχο επί των χρεώσεων και κανέναν έλεγχο επί των δαπανών και την αναγκαιότητα αυτών, ούτε στον τρόπο υπολογισμού των χρεώσεων που αφορούν τα απόβλητα ή την ύδρευση, αλλά και διάφορα άλλα θέματα που είχαν να κάνουν με τις βιομηχανικές περιοχές και τις επιλύσεις γενικών ζητημάτων τους όπως φωτισμού, καθαριότητας, επενδύσεων κτλ. Από τότε παρήλθαν 7 χρόνια και "οι επιχειρήσεις ζαλισμένες από την κρίση πολλές κλείσανε, στην Κομοτηνή έμεινε το 1/3 , στην Σέρρες το 1/4".

Αυτό που γίνεται με το πολυνομοσχέδιο, εξηγεί περαιτέρω ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΕΒΙΠΕ "είναι ότι δεν επιλύονται τα βασικά θέματα, απλά ο νόμος 3982 τροποποιείται σε δύο βασικά του άρθρα που μας ενδιαφέρουν, 58-59, και τίθεται διαδικασία για νέο κανονισμό λειτουργίας σε κάθε ΒΙ.ΠΕ. Πλέον το 20% των εγκατεστημένων επιχειρήσεων έχει την δυνατότητα να ξεκινήσει μια διαδικασία αναθεώρησης των κανονισμών ασφαλείας φτιάχνοντας μια επιτροπή που θα αποτελείται από εκπροσώπους των εγκατεστημένων επιχειρήσεων σε κάθε περιοχή, τα επιμελητήρια και τον διαχειριστή, υπό την αιγίδα της γενικής γραμματείας βιομηχανίας. 

Και πάνω από αυτό ξεκινάει η διαδικασία της διαβούλευσης ενός νέου νόμου πλαισίου που θα είναι ουσιαστικά το "σύνταγμα" που θα διέπει το σύνολο των βιομηχανικών περιοχών και οι κανονισμοί. Μετά θα βλέπουν τα κατά τόπους αιτήματα και ανάγκες που θα έχει κάθε περιοχή. Το σύνολο του νέου νομοθετικού πλαισίου θα προβλέπει θέματα όπως οι ελάχιστες τιμολογήσεις, ο τρόπος υπολογισμού κάποιων χρεώσεων κτλ".

Η εξασφάλιση αδειοδότησης για μία επιχείρηση που θα εγκαθίσταντο σε ΒΙ.ΠΕ. αποτελούσε κίνητρο, όμως "αυτό το πλήρωνες αδρά", λέει χαρακτηριστικά ο κος Γραβουνιώτης και μεταφέρει την εμπειρία του από την λειτουργία των επιχειρήσεων στη ΒΙ.ΠΕ. Κομοτηνής. "Έχουμε πλημύρες εντός βιομηχανικής περιοχής, έχουμε βλάβες στο δίκτυο υδροδότησης, δεν έχουμε τέλεια ποιότητα ρεύματος, υπάρχουν διακοπές και ακόμα περιμένουμε την σιδηροδρομική σύνδεση". Καθώς δεν είναι τόσο καλά τα πράγματα εντός βιομηχανικών περιοχών, συνεχίζει ο κος Γραβουνιώτης, "εμείς όντας επιχειρήσεις σε βιομηχανικές περιοχές θέλουμε να βελτιώσουμε αυτό το πλαίσιο. 

Βρεθήκαμε από το 2011-2012 σε κατάσταση ασφυκτικού μονοπωλίου και αυτό επιλύουμε τώρα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εγκατεστημένων Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑΣΕΒΙΠΕ). Καταφέραμε κι εμείς σαν μέλη του από την βιομηχανική περιοχή Κομοτηνής, να συμβάλουμε στον αγώνα που γίνεται εδώ και κάποια χρόνια. Καταφέραμε να συνδράμουμε σε αυτό το νομοσχέδιο".

Στο εξής η διαμόρφωση αυτού του νέου τοπίου για τις εγκατεστημένες στις Βιομηχανικές Περιοχές επιχειρήσεις μετά την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης, δεν θα είναι μία εύκολη διαδικασία, καθώς πλέον πρέπει να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες. "Έχουμε δρόμο ακόμη", καταλήγει ο κος Γραβουνιώτης.

Το Δ.Σ. του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών στα Γιάννενα
Τα νέα αυτά δεδομένα είχε τη δυνατότητα να συζητήσει πρόσφατα στα Γιάννενα το διοικητικό συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Βιομηχανικών Περιοχών (ΠΑ.Σ.Ε.ΒΙ.ΠΕ.). Εκεί ήταν παρών ο Πάρης Γραβουνιώτης για να αναφέρει ότι με τον νέο νόμο αίρεται μια στρέβλωση, που υπάρχει μόνο στη χώρα μας και αφορά το ότι ένα μικρό ποσοστό των βιομηχανιών βρίσκονται σε οργανωμένους υποδοχείς. "Ο δρόμος που ανοίγει μπροστά μας, θα έχει πολλές δυσκολίες και καλούμαστε όλοι μαζί να τον διανύσουμε ενωμένοι, για να φτιάξουμε κανονισμούς, που θα λειτουργούν προς όφελος και των επιχειρήσεων και των διαχειριστών", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.