fbpx Νέο πισωγύρισμα για την Εστίαση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 24 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΤΗΛΕΔΙΑΣΚΕΨΗ ΠΟΕΣΕ - ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ

Νέο πισωγύρισμα για την Εστίαση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΟΕΣΕ
Εστίαση
Άδωνις Γεωργιάδης
Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων

Αναπάντητα το πότε και το πως θ’ ανοίξει ο Κλάδος, προβληματισμένοι οι εστιάτορες

Διονύσης Βοργιάς

Το πότε και κυρίως το πως της επανέναρξης της Εστίασης συζήτησαν χθες Τρίτη 23/03 σε τηλεδιάσκεψη Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών-Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης. Ωστόσο, και τα δύο μείζονα ερωτήματα έμειναν αναπάντητα, χωρίς υπουργικές δεσμεύσεις.

Το χρονόμετρο, πάντως, μετράει αντίστροφα όχι τόσο για το άνοιγμα των καταστημάτων, όσο για την εξαντλούμενη υπομονή των επαγγελματιών, που βλέπουν την Εστίαση να οδεύει στον έκτο μήνα lockdown, ενώ οι επαγγελματίες προφανώς δεν έχουν αναρρώσει ούτε από το πρώτο πολύμηνο λουκέτο στο πρώτο «κύμα» της πανδημίας.

Τι ζητά η ΠΟΕΣΕ

Σύμφωνα με την ΠΟΕΣΕ στη συζήτηση με τον υπουργό «τονίστηκε για μια ακόμη φορά το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται ο κλάδος» κι επίσης συζητήθηκαν/ζητήθηκαν τα εξής:

 • Χρηματοδότηση του Κλάδου με ειδικό πρόγραμμα ενόψει της επανεκκίνησης.
 • Παράταση μισθώσεων επαγγελματικής στέγης - Απαγόρευση εξώσεων μέχρι 31/12/2021.
 • Όροι και προϋποθέσεις επαναλειτουργίας του Κλάδου - υγειονομικά πρωτόκολλα.
 • Εμβολιασμοί κατά προτεραιότητα του Κλάδου.
 • Απαλλαγή Δημοτικών τελών για το διάστημα του lockdown με νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας.
 • Χρηματοδότηση των αποστειρωτών αέρα για χώρους εστίασης.

Απαντώντας με τη σειρά του ο υπουργός ανέφερε ότι:

 • Είναι σχεδόν έτοιμο ένα χρηματοδοτικό εργαλείο μέσω ΕΣΠΑ για την επανεκκίνηση της εστίασης, που όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε «θα σας εκπλήξει ευχάριστα».
 • Ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για την παράταση των μισθώσεων των επαγγελματικών ακινήτων που είναι κλειστές με κρατική εντολή.
 • Οι όροι και οι προϋποθέσεις επανεκκίνησης θα συζητηθούν με την συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ.
 • Οι εμβολιασμοί των εργαζομένων στον Κλάδο είναι στις άμεσες προτεραιότητες της Κυβέρνησης.
 • Στηρίζει την ανάγκη εφαρμογής της Π.Ν.Π της 20.3.2021 για την απαλλαγή των επιχειρήσεων από τέλη και φόρους προς τους ΟΤΑ για το διάστημα που ήταν – είναι κλειστές με κρατική εντολή ακόμη και με Νομοθετική Παρέμβαση.
 • Εξετάζεται η χρηματοδότηση αποστειρωτών αέρα.

Αν. Βαφειάδης: «Πάμε πίσω…»
«Ενώ έλεγαν για 20 Απριλίου, πάμε πίσω…», δήλωσε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος των Ζυθοεστιατόρων Ροδόπης Ανέστης Βαφειάδης, μιλώντας για το χρονοδιάγραμμα επαναλειτουργίας του Κλάδου για κανονική εξυπηρέτηση πελατών και μετέφερε την «αίσθηση» πως «θα πάμε μετά το Πάσχα», δηλαδή στις αρχές Μαΐου, λίγο πριν το διαφαινόμενο άνοιγμα του Τουρισμού.

Αναφορικά με τους όρους επαναλειτουργίας «θα τους συζητήσουμε από την επόμενη εβδομάδα», ενημέρωσε ο κος Βαφειάδης, ο οποίος επίσης εξήγησε πως ζήτημα είναι και «οι κλιματολογικές συνθήκες σε κάθε περιοχή, ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα», με πιθανό άνοιγμα μόνο σε εξωτερικούς χώρους να μην εξυπηρετεί τους Εστιάτορες της Βορείου Ελλάδας για προφανείς λόγους.

Τέλος, ο πρόεδρος επεσήμανε πως ο σύσσωμος ο Κλάδος τελεί εν αναμονή ειδικών προγραμμάτων από την Κυβέρνηση και την Περιφέρεια ΑΜΘ για την Εστίαση, όπως φυσικά και την έναρξη καταβολής των χρημάτων από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση της ΠΑΜΘ.


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές