fbpx "Νεκρή" η Κυριακάτικη αγορά
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 18 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΑΓΟΡΑΣΤΙΚΟ ΔΕΛΕΑΡ

"Νεκρή" η Κυριακάτικη αγορά

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής
αγορά
Επιχειρήσεις

Μέτρια κινητικότητα στα καταστήματα του εμπορικού αλλά και ήρεμες διαδηλώσεις

Η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κική Κωνσταντινίδου παρατηρεί πεσμένο τζίρο στις Κυριακές

Διονύσης Βοργιάς

Το μοντέλο 'ανοίγουμε Κυριακή-προσελκύουμε πελάτες' φαίνεται πως δεν έχει βρει βηματισμό στην Κομοτηνή. Αυτό είναι και το βασικό συμπέρασμα από μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Κομοτηνής, το πρωί της Κυριακής 16 Ιουλίου. Η συγκεκριμένη ημέρα αποτέλεσε και την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων και παρείχε τη δυνατότητα στους καταστηματάρχες να ανοίξουν προαιρετικά. 


Η συντριπτική πλειοψηφία των καταστημάτων παρέμεινε κλειστή, ενώ τα "οικογενειακά" καταστήματα ή τους ενός-δυο υπαλλήλων ήταν γενικά κλειστά. Στην αντίπερα όχθη, ανοιχτά έμειναν τα περισσότερα καταστήματα αλυσίδες, σε εμπορικό κέντρο και κεντρικούς δρόμους, αν κι αυτός ο κανόνας ίσχυσε κυρίως στον τομέα ένδυσης-υπόδησης, με αλυσίδες τηλεπικοινωνίας να παραμένουν κλειστές.


Επομένως, το μοντέλο της Κυριακής φαίνεται ότι δεν πείθει τους Κομοτηναίους, πρώτον γιατί δεν έχουν συνηθίσει να ψωνίζουν Κυριακή, δεύτερον γιατί οι περισσότεροι στους θερινούς μήνες καταφεύγουν στις παραλίες, και τρίτον γιατί το ταμείο είναι μείον. 


Κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ: "ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΟΣ Ο ΤΖΙΡΟΣ"
"Η πρώτη θεσμοθετημένη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων μας έδειξε ότι για όσα εμπορικά καταστήματα άνοιξαν, δεν πέτυχαν κάτι το ιδιαίτερο σε κίνηση και τζίρο", είναι η θέση της προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κομοτηνής Κικής Κωνσταντινίδου, η οποία μας καλεί να φανταστούμε "μια 'νεκρή' πόλη, χωρίς τουρισμό, χωρίς περαστικούς. Άρα δεν έχουμε λόγο να είμαστε ανοιχτά την Κυριακή, γι' αυτό ως εμπορικός σύλλογος είμαστε κατά στο άνοιγμα της Κυριακής ". Στη συνέχεια αναδεικνύει ότι το άνοιγμα είναι προαιρετικό, ενώ αποδίδει τον πεσμένο τζίρο, εκτός της ημέρας και στη γενικότερη οικονομική συγκυρία, καθώς "μας δείχνει την αδυναμία της κατανάλωσης που υπάρχει αυτή την περίοδο".


Η καθημερινή της πρακτική, της έχει δείξει πως η Κυριακή δεν είναι καλύτερη από μια πεσμένη σε κίνηση καθημερινή. "Ουσιαστικά και από τις Κυριακές που έχουμε ανοίξει είτε ενδιάμεσα δεκαήμερα εκπτώσεων που έχουμε είτε στην θεσμοθετημένη Κυριακή των χειμερινών εκπτώσεων, θα λέγαμε ότι είναι απογοητευτικά, υπάρχει μια απαξίωση τόσο των καταστημάτων όσο και των καταναλωτών". 


Παράλληλα, η κα Κωνσταντινίδου αναδεικνύει πως διανύουμε περίοδο εκπτώσεων και πολλά καταστήματα έκαναν 'πρεμιέρα' με μεγάλες εκπτώσεις, για λόγους βιωσιμότητας. "Πολλά καταστήματα ξεκίνησαν με πάρα πολύ μεγάλες εκπτώσεις διότι προσπαθούν να προλάβουν τον Ιούλιο να ρευστοποιήσουν με το δέλεαρ των μεγάλων εκπτώσεων, για να ανταποκριθούν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις", ενώ στο τέλος εξηγεί πως η πρώτη εβδομάδα συνηθίζει να είναι η πιο 'δυνατή' των εκπτώσεων, αλλά μετρήσιμα αποτελέσματα θα έχουμε στο τέλος της περιόδου, οπότε και θα γίνει η σχετική έρευνα-ερωτηματολόγιο από τον σύλλογο.
 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ
Σε ήπιο κλίμα κινήθηκαν και οι αντιδράσεις που μεθοδεύτηκαν περί τις 11:00 στο εμπορικό κέντρο. Σχετικό κάλεσμα απεργίας και μη κατανάλωσης είχε απευθύνει το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κομοτηνής, με μήνυμα: Παλεύουμε για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. 


Όσοι συμμετείχαν στην παράσταση διαμαρτυρίας διένειμαν στα μαγαζιά ένδυσης-υπόδησης και τις καφετέριες ενημερωτικό υλικό. "Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει σε εμάς τους εργαζόμενους και τους ανθρώπους του μόχθου.  Είναι μέρα ξεκούρασης  που αναπληρώνουμε τις δυνάμεις μας, είναι μέρα που αφιερώνουμε στην οικογένειά μας, μέρα κοινωνικής ζωής και δράσης (...). Κανένας εμποροϋπάλληλος να μην πάει για δουλειά, να μην ανοίξει κανένα κατάστημα", ανέφερε μεταξύ πολλών το δελτίο τύπου-κάλεσμα.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Από αναβολή σε αναβολή πηγαίνει το διάγγελμα του πρωθυπουργού, που θα έδινε ένα οδικό χάρτη σταδιακής επιστροφής στην καθημερινότητα και φυσικά μέτρων στήριξης όσων πλήττονται από τα περιοριστικά μέτρα,  που