fbpx Νέα πραγματικότητα - νέες προκλήσεις στη Ροδόπη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 5 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΓΕΜΙΣΕ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Νέα πραγματικότητα - νέες προκλήσεις στη Ροδόπη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κομοτηνή
Μένουμε Σπίτι
Ροδόπη

Ο νομός «άντεξε» με μόλις 8 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην περίοδο «μένουμε σπίτι» - με αρνητικές εικόνες και συνωστισμούς ξεκίνησε η πρώτη μέρα άρσης των περιοριστικών μέτρων

Διονύσης Βοργιάς

Σχεδόν αλώβητη βγήκε από την περίοδο εγκλεισμού η Ροδόπη. Τα κυβερνητικά μέτρα, από κοινού με τα επιπλέον τοπικά μέτρα που έλαβαν οι δημοτικές αρχές, σε συνδυασμό με τη σε γενικές γραμμές πειθαρχία των Ροδοπιτών στην καμπάνια «μένουμε σπίτι», έβγαλαν το νομό από την πρώτη «μάχη» με τον κορωνοϊό, με τελικό απολογισμό οκτώ επιβεβαιωμένα κρούσματα κι έναν θάνατο.

Χθες Δευτέρα 4 Μαΐου στην Κομοτηνή πήραμε μία πρώτη «γεύση» της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται μπροστά στα μάτια μας. Η νέα πραγματικότητα, ξεκίνησε πάνω σε δύο βασικούς άξονες: Πρώτος, η άρση των περιοριστικών μέτρων κυκλοφορίας (δηλαδή του sms ή της βεβαίωσης). Δεύτερος, το άνοιγμα του πρώτου «κύματος» καταστημάτων, με πρώτα κομμωτήρια, υπηρεσίες, βιβλιοπωλεία, ηλεκτρονικά είδη, κ.ά.

Γέμισε το κέντρο - ξέχασαν τις αποστάσεις
Μετά από αρκετές εβδομάδες, το κέντρο της πόλης γέμισε ξανά, όπως κι οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Οι πρώτες ημέρες του μήνα, σε συνδυασμό με το άνοιγμα καταστημάτων, την σώρευση υποχρεώσεων, την επιστροφή αρκετών στις δουλειές τους, τον καλό καιρό, είχαν ως αποτέλεσμα το κέντρο να γεμίσει με κόσμο.

Όπως, όμως, έχει πολλαπλώς διατυπωθεί από όλους τους αρμόδιους της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η άρση των περιοριστικών μέτρων δεν σημαίνει επιστροφή στην προ κορωνοϊού εποχή. Βασικά μέτρα προστασίας είναι η απόσταση τουλάχιστον ενάμιση μέτρου που πρέπει ανά πάσα στιγμή να διατηρούμε, το συχνό πλύσιμο ή απολύμανση των χεριών και η χρήση μάσκας όταν αυτή είναι υποχρεωτική ή σε περιπτώσεις που δεν μπορεί να τηρηθεί το μέτρο της απόστασης.

Δυστυχώς, χθες το πρωί στην Κομοτηνή, σε πολλές περιπτώσεις στο κέντρο, ο κόσμος φάνηκε να αγνοεί το πιο βασικό προληπτικό μέτρο, την τήρηση των αποστάσεων. «Κολλητά» περίμεναν έξω από υποκαταστήματα τραπεζών πελάτες, από το πρωί της Δευτέρας, αγνοώντας την ύπαρξη του ιού, αν και σε μερικές περιπτώσεις υπήρξαν και θετικά παραδείγματα.

Το ενδεχόμενο πισωγυρίσματος
Όπως επίσης έχει πολλαπλώς διατυπωθεί από κυβερνητικά «χείλη», το σχέδιο επιστροφής είναι διαρκώς διαμορφούμενο, δηλαδή επηρεάζεται άμεσα από τις συμπεριφορές των πολιτών. 

Εάν ως πολίτες δεν τηρούμε τα μέτρα δημόσιας υγείας, τότε μπορεί να έχουμε πισωγυρίσματα. Οι κακές συμπεριφορές του σήμερα, μπορεί ν’ αποδειχθούν μοιραίες σε δέκα ημέρες από τώρα.

Ιδιαίτερης προσοχής χρήζουν και οι τοπικοί περιορισμοί που δύνανται να επιβληθούν. Σύμφωνα με τα επιδημιολογικά χαρακτηριστικά της νόσου, ανά περιοχή δύνανται να επιβληθούν κατά τόπους περιοριστικά μέτρα. 

Συνεπώς, πολύ απλά, εάν στη Ροδόπη εμφανιστούν πολλά νέα κρούσματα, δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιοριστικών μέτρων, με νέες σοβαρές επιπτώσεις στην τοπική οικονομία που ήδη φαίνεται να πλήττεται βάναυσα.

Χθες το απόγευμα, άλλωστε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε: «Η νέα φάση έχει νέες προκλήσεις. Η νέα διαδικασία θ’ αξιολογείται καθημερινά. Ο ιός είναι ακόμη εδώ. Δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο. Πρέπει να συνεχίσουμε στον δρόμο που χαράξαμε μέχρι τώρα […]. Μπήκαμε σε νέο στάδιο, κάναμε το επόμενο βήμα, αλλά ο πόλεμος δεν έχει κριθεί ακόμη».

Εργαλείο στην καλύτερη αντιμετώπιση της νόσου, εκτός από τις ατομικές συμπεριφορές του καθενός μας και τη σταδιακή άρση των μέτρων, είναι από χθες και τα κινητά κλιμάκια του ΕΟΔΥ που θα κάνουν την εμφάνισή τους και στη Θράκη. Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ξεκίνησε χθες την υλοποίηση του προγράμματος του Υπουργείου Υγείας για τη δημιουργία κινητών ομάδων για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τις προβοκατόρικες ενέργειες τις έχει κάνει επιστήμη η Τουρκία στη διπλωματία και πάντοτε προετοιμάζει επιμελώς   το έδαφος,  για να επιρρίψει ευθύνες στην Ελλάδα,  πριν προχωρήσει σε κάθε επιθετική της ενέρ