fbpx «Ναι» της Περιφέρειας στα αιολικά στον Κέχρο, «όχι» στην Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 15 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΥΠΕΡ ΣΤΑ ΒΟΥΝΑ… ΚΑΤΑ ΣΤΙΣ ΠΕΔΙΑΔΕΣ

«Ναι» της Περιφέρειας στα αιολικά στον Κέχρο, «όχι» στην Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
αιολικό πάρκο
Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης
Κατσιμιγας Κώστας
Νικόλαος Τσαλικίδης
Μέτιος Χρήστος

Εγκρίθηκαν δύο γνωμοδοτήσεις για περιβαλλοντικές μελέτες για αιολικά πάρκα στη Ροδόπη 

Ομόφωνο «όχι» είπε το συμβούλιο στις ανεμογεννήτριες στις πεδινές περιοχές του Νομού λίγα χιλιόμετρα μακριά από την πόλη 

Ανδρέας Αγελαρίδης

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ που έγινε μέσω τηλεδιάσκεψης την Τρίτη 13/04 επιτέλους συζητηθήκαν τα  τρία από τα τέσσερα “διάσημα” αιολικά πάρκα της Ροδόπης που στην προηγούμενη συνεδρίαση δεν είχαν συζητηθεί, παρόλο που είχε κρατήσει επτά ώρες.

Στην συνεδρίαση η Περιφέρεια είπε «ναι» κατά πλειοψηφία με 28 υπέρ και 11 ψήφους κατά, στις ανεμογεννήτριες στον Κέχρο του Δήμου Αρριανών στην θέση «Λόφος-Πουλιά» και «ναι» στις ανεμογεννήτριες στην θέση «Μεταλλικόν» των Δήμων Κομοτηνής και Αρριανών με 25 ψήφους υπέρ και 16 κατά. Από την άλλη όμως διαμήνυσε κατηγορηματικό ομόφωνο «όχι» στις πεδινές ανεμογεννήτριες λίγα χιλιόμετρα έξω από την Κομοτηνή και πολύ κοντά σε αρκετούς οικισμούς.

Κ. Κατσιμίγας: «Η όχληση που θα προκληθεί θα είναι τεράστια»

Ο επικεφαλής της Ανεξάρτητης Ενωτικής Πρωτοβουλίας Κώστας Κατσιμίγας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τα αιολικά πάρκα κοντά στους οικισμούς για πολλούς και διάφορους λόγους, όπως ότι «η όχληση που θα προκληθεί θα είναι τεράστια για τους κατοίκους».

Ο κος Κατσιμίγας έδωσε χρήσιμες πληροφορίες για το αιολικό πάρκο κοντά στον Κέχρο στην θέση «Λόφος-Πουλιά» και είπε πως «το συγκεκριμένο πάρκο αποτελείται από οχτώ ανεμογεννήτριες, τρεις εκ των οποίων τοποθετούνται σε απόσταση 700 μέτρων από τον οικισμό του Κέχρου. Η όχληση που θα προκληθεί στον οικισμό είναι τεράστια και θα οφείλεται στον θόρυβο. Δεν είμαστε αντίθετοι στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας από τον αέρα, ωστόσο εκφράζουμε έντονη ανησυχία για την μεγάλη πυκνότητα που εμφανίζεται και ιδιαίτερα στην βορειανατολική Ροδόπη και ιδιαίτερα σε μικρές αποστάσεις από οικισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί σε αυτό το σημείο, ότι για τις ανεμογεννήτριες στο συγκεκριμένο σημείο το τοπικό συμβούλιο του Κέχρου είχε εκδώσει ψήφισμα με το οποίο έλεγε «όχι» στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών κοντά στον οικισμό. Βέβαια, λίγες μέρες υπεγράφη συμφωνητικό μεταξύ Δήμου Αρριανών, Κοινότητας Κέχρου και εταιρείας με ανταποδοτικά έργα για την τοπική κοινωνία, τα οποία είναι “τυράκια” μπροστά στα προβλήματα που θα προκαλέσουν οι ανεμογεννήτριες σε τόση κοντινή απόσταση από την περιοχή.

Ο κος Κατσιμίγας ήταν ιδιαίτερα καυστικός και δήλωσε πως με αυτό το συμφωνητικό που υπεγράφη «μοίρασαν χάντρες και καθρεφτάκια στους κατοίκους υποσχόμενοι παροχές της τάξεως των 200-250.000 ευρώ». Ο περιφερειακός σύμβουλος Ροδόπης και αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικών Πολιτικών Τζιχάν Ιμάμογλου θεώρησε προσβλητικά τα όσα είπε ο κος Κατσιμίγας για τους ανθρώπους του ορεινού όγκου της Ροδόπης και τους έκανε «να φαίνονται με ιθαγενείς Ινδιάνους που μπορεί ο καθένας να τους πείσει με “χάντρες και καθρεφτάκια”. Έχουν οξυδέρκεια και μπορούν να κρίνουν τι είναι καλό για τις οικογένειές τους και το μέλλον των κοινοτήτων τους και ξέρουν την περιοχή τους».

Τα θέματα των αιολικών πάρκων στον Δήμο Αρριανών αναβλήθηκαν από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου και θα συζητηθούν τις επόμενες μέρες, οπότε και θα εκφραστεί η άποψη της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Ν. Τσαλικίδης: «Βασικότερο όπλο ενάντια στην απειλή της κλιματικής αλλαγής οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας»
Κατά την τοποθέτησή του ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης δήλωσε ότι «τον 21ο αιώνα η μεγαλύτερη απειλή είναι η κλιματική κρίση και κυρίως οι εκπομπές αερίων. Το βασικότερο όπλο που έχουμε σε αυτήν την απειλή είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας». Τοποθετήθηκε επίσης και για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε περιοχές NATURA λέγοντας πως το συγκεκριμένο ζήτημα χρίζει ιδιαίτερη προσοχής.

«Θα πρέπει να δούμε ότι το ειδικό χωροταξικό πλαίσιο το οποίο ορίζεται με νόμο ουσιαστικά περιορίζει τους παραγωγούς της αιολικής ενέργειας σε συγκεκριμένες περιοχές όπως είναι αυτές της Ροδόπης. Σε αυτές τις περιοχές θα πρέπει το Υπουργείο Ενέργειας να αναγνωρίσει το πρόβλημα και να προχωρήσει σε διορθώσεις και θα πρέπει να αποτυπωθούν στο γεωπληροφοριακό χάρτη οι περιοχές αποκλεισμού και να υπάρξουν εξειδικεύσεις», σημείωσε ενώ στον επίλογο του υπεραμύνθηκε των ανανεώσιμων πηγών λέγοντας ότι αποτελούν βάση ενός μοντέλου ανάπτυξης της “Πράσινης Οικονομίας”.

Τι άλλο ειπώθηκε
Ο Κωστής Σιμιτσής επικεφαλής της Περιφέρειας σε Δράση αναφερόμενος στο συμφωνητικό που υπεγράφη μεταξύ εταιρείας και κατοίκων υπογράμμισε πως «στην συγκεκριμένη περίπτωση αυτοί που κατοικούν κοντά ήδη έχουν τοποθετηθεί θετικά. Γνώμη μου είναι να διαμορφώσουμε κάποιους κανόνες έναν χωροταξικό σχεδιασμό, ώστε να ξέρουν και οι επενδυτές που θα είναι κάθετα αντίθετο το Περιφερειακό Συμβούλιο όταν επιδιώξουν να βάλουν ανεμογεννήτριες».

Ο περιφερειακός σύμβουλος Θεόδωρος Συμεωνίδης τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας τη Λαϊκή Συσπείρωση χτύπησε και αυτός καμπανάκι κινδύνου λέγοντας πως «σήμερα όλη η Ελλάδα θα γίνει ένα απέραντο πάρκο με ανεμογεννήτριες: Ούτε φθηνό ρεύμα θα έχει ο κόσμος ούτε κανένας όφελος θα έχουν οι κάτοικοι της περιοχής και ούτε όταν αυτές οι δουλειές παραχωρούνται σε ιδιώτες είναι φιλικές προς το περιβάλλον».

Να σημειωθεί και η δήλωση της  περιφερειακής συμβούλου Ροδόπης Φελίνα Καζάκου της Περιφερειακής Σύνθεσης, που επεσήμανε ότι «δεν με βρίσκει σύμφωνη αυτή η άναρχη δόμηση και η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων».

Πάντως και στο δεύτερο θέμα της συνεδρίασης που αφορούσε ανεμογεννήτριες στη Ροδόπη και συγκεκριμένα στη θέση «Μεταλλικόν» των Δήμων Κομοτηνής και Αρριανών γνωμοδοτήθηκε θετικά από το συμβούλιο με 25 ψήφους υπέρ και 16 κατά.

Ομόφωνο «όχι» για πεδινές ανεμογεννήτριες κοντά στην Κομοτηνή
Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασε το θέμα σχετικά με τις 14 ανεμογεννήτριες που ζητούσαν να γνωμοδοτηθούν περιβαλλοντικά σε πεδινά σημεία και λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Κομοτηνή. Ενώ λοιπόν το Περιφερειακό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά για τις ανεμογεννήτριες στον Κέχρο, είπε ομόφωνο «όχι» στις “πεδινές”.

Συγκεκριμένα πρόκειται για ανεμογεννήτριες στην θέση «Νεράιδες» των Δήμων Κομοτηνής, Αρριανών και Μαρωνείας-Σαπών. Είναι η περιοχή που περιβάλλεται από την Κομοτηνή, Κικήδιο, Ροδίτη, Άρατο, Βραγιά, Πάσσος, Λαμπρό, Γρατινή, Κάλχα και Στυλάριο και έχουν ύψος 170 μέτρων και ρότορα 150 μέτρων.

Ο εκπρόσωπος της εταιρείας Αλέξανδρος Παρασκευόπουλος δίνοντας μερικές λεπτομέρειες για το συγκεκριμένο έργο δήλωσε πως «το έργο αυτό έχει ξεκινήσει να αδειοδοτείται πριν από τρία χρόνια. Έχει περάσει από Περιφερειακό Συμβούλιο στα τέλη του 2019 με θετική εισήγηση με μεγαλύτερη ισχύ και περισσότερες ανεμογεννήτριες, όμως λόγω αντιρρήσεων του στρατού υπήρξε συρρίκνωση του έργου σε λιγότερες ανεμογεννήτριες σε μικρότερο χώρο. Πρόκειται για 14 ανεμογεννήτριες πλέον αντί για 22 που ήταν παλιότερα, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Κομοτηνής και Αρριανών στο πεδινό κομμάτι τους με επιπλέον συνοδευτικά έργα».

Χρ. Μέτιος: «Δεν πρέπει να εγκριθεί το συγκεκριμένο έργο»
Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το έργο επισημαίνοντας ότι «δίπλα στην πόλη τόσο μεγάλου μεγέθους ανεμογεννήτριες προφανώς δημιουργούν θέμα. Θεωρώ ότι δεν πρέπει να εγκριθεί το συγκεκριμένο έργο. Η ανάπτυξη τόσων μεγάλων ανεμογεννητριών τόσο κοντά στην πόλη της Κομοτηνής θα δημιουργήσει προβλήματα και θα δημιουργήσει τεράστιο ζήτημα στην συγκεκριμένη περιοχή». Πάντως αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ ο περιφερειάρχης εξέφρασε ρητά την αντίρρηση του και ζήτησε την καταψήφιση της γνωματοδότησης, όταν ξεκίνησε η ψηφοφορία οι αντιπεριφερειάρχες της παράταξής του άρχισαν να ψηφίζουν… θετικά. Τότε ο κος Μέτιος επανατοποθετήθηκε και οι αντιπεριφερειάρχες άλλαξαν την ψήφο τους.

Ο Κώστας Κατσιμίγας γνωστοποίησε την ρητή αντίθεσή του τονίζοντας πως «οι 14 αυτές ανεμογεννήτριες θα τοποθετηθούν σε πεδινή περιοχή και είναι η πρώτη φορά που γίνεται κάτι τέτοιο στην ΑΜΘ. Είναι πολύ κοντά σε “ζωντανούς” οικισμούς και στην πόλη της Κομοτηνής που σας διαβεβαιώνω ότι θα ακούγονται. Ναι στην αιολική ενέργεια, αλλά μακριά από τους οικισμούς». 

Τους ενδοιασμούς του εξέφρασε και ο Κώστας Σιμιτσής δηλώνοντας συγκλονισμένος από την  παρουσία ανεμογεννητριών με τέτοιο όγκο σε πεδινή περιοχή.«Εδώ έχουμε να κάνουμε με περιοχή που έχει πολλά χωριά τριγύρω και που είναι πολύ κοντά στην Κομοτηνή», είπε. Ο Χρήστος Τρέλλης της Λαϊκής Συσπείρωσης με την σειρά του εξέφρασε την αντίθεσή του σημειώνοντας ότι «δεν πρέπει πραγματικά να τοποθετηθούν δίπλα στις πόλεις και στα χωριά αιολικά πάρκα. Πρέπει να μπει φρένο».

Το τέταρτο θέμα που αφορούσε αιολικά πάρκα κοντά στον οικισμό της Χλόης στην θέση «Αμμουδά-Μεγάλη Ράχη Καπεταναίος» αναβλήθηκε, ώστε να εξεταστεί εκ νέου.
 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην