fbpx Να μάθουν στα παιδιά την ιστορία που δεν διδάσκονται στα σχολεία, θέλουν οι Εβρίτες Ροδόπης
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 28 Νοεμβρίου, 2019 - 10:00
ΜΕ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ

Να μάθουν στα παιδιά την ιστορία που δεν διδάσκονται στα σχολεία, θέλουν οι Εβρίτες Ροδόπης

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σύλλογος Εβριτών Νομού Ροδόπης
Χρήστος Χατζηπέμου

Χρ. Χατζηπέμου: «Στα σχολικά βιβλία απουσιάζει η περίοδος 1919-20 στη Θράκη. Η διδασκαλία της επαφίεται στον πατριωτισμό των δασκάλων»

Διονύσης Βοργιάς

Να μάθει στους Θρακιώτες μαθητές, κι όχι μόνο, τη σημαντική ιστορία της Θράκης, η οποία δυστυχώς απουσιάζει από τις σελίδες των σχολικών εγχειριδίων, θέλει ο Σύλλογος Εβριτών νομού Ροδόπης. Έτσι, εγκαινιάζει μία σειρά πρωτοβουλιών, με φόντο τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Κομοτηνής στον εθνικό κορμό, με αφετηρία την πρώτη εκδήλωση αυτό το Σάββατο 30 Νοεμβρίου και ώρα 19:00 στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής.

Τότε, ο σύλλογος πραγματοποιεί την ετήσια μουσικοχορευτική του παράσταση, σε συνεργασία με τη ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής και την Περιφέρεια ΑΜ-Θ.

100 χρόνια από την ενσωμάτωση
Η εκδήλωση δεν έχει μόνο ψυχαγωγικό κομμάτι, καθώς στην αρχή της θα προβληθεί «για πρώτη φορά δημόσια», όπως είπε ο πρόεδρος του συλλόγου Χρήστος Χατζηπέμου, ένα 15λεπτο ιστορικό ντοκιμαντέρ του Γιάννη Κοροδήμου που αφορά την απελευθέρωση της Θράκης και για το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί αρχειακό υλικό για τη δημιουργία του από το πολεμικό μουσείο Αθηνών. Αυτή είναι «η εναρκτήρια προσπάθεια του συλλόγου να τιμήσει τα 100 χρόνια ι θα ακολουθήσουν κι άλλες εκδηλώσεις» δήλωσε ο πρόεδρος.

Όλες οι δράσεις έχουν κοινή στοχοθεσία την ανάδειξη των ιστορικών γεγονότων.  «Καλούμαστε να αποτίσουμε φόρο τιμής όλοι οι Θρακιώτες όπου βρισκόμαστε» διαμήνυσε ο Χρήστος Χατζηπέμου, αποκαλύπτοντας ότι ο σύλλογος θα πραγματοποιήσει διεθνές συνέδριο το ’20 στην Κομοτηνή, κατά τη διάρκεια του οποίου για πρώτη φορά θα παρουσιαστεί η έκθεση του στρατηγού Σαρπύ (Γάλλος στρατηγός) η οποία συνετάχθη τον Ιούνιο του 1920. Άλλωστε, όπως θύμισε ο πρόεδρος η διασυμμαχική διοίκηση στην Θράκη ξεκίνησε τον Οκτώβριο του ’19 και ολοκληρώθηκε τον Μάιο του ’20, όταν η Θράκη ενσωματώθηκε στον εθνικό κορμό. Άρα, ήδη «πατάμε» την εκατονταετηρίδα. Θύμισε επίσης, ότι «η διαδικασία (εν. της ενσωμάτωσης της Θράκης) έχαιρε της συντριπτικής πλειοψηφίας του τοπικού πληθυσμού ανεξαρτήτως θρησκεύματος».

 «Στα σχολικά βιβλία απουσιάζει η περίοδος 1919-20 στη Θράκη. Η διδασκαλία της επαφίεται στον πατριωτισμό των δασκάλων» ήταν το μήνυμα του κου Χατζηπέμου, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη «με αφορμή τα 100 χρόνια να μεταφέρουμε την ιστορική γνώση στις επόμενες γενιές». Γι’ αυτό, το ντοκιμαντέρ που θα προβληθεί θα διαμοιραστεί και στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των νομών Ροδόπης και Έβρου.

Μουσικοχορευτικό οδοιπορικό στην Ελλάδα
Όσον αφορά στην Σαββατιάτικη παράσταση, μετά την προβολή του ντοκιμαντέρ, ακολουθάει το ψυχαγωγικό κομμάτι. Καλεσμένοι του συλλόγου Εβριτών είναι δύο σύλλογοι από Κέρκυρα και Ορεστιάδα, ενώ τιμώμενες περιοχές είναι τα Δωδεκάνησα και η Κύπρος. «Όλοι μαζί θα επιχειρήσουμε ένα οδοιπορικό στην ελληνική παράδοση, την οποία στον σύλλογο Εβριτών αντιλαμβανόμαστε ως ενιαία» μετέφερε ο κος Χατζηπέμου. Έτσι, υπό τους ήχους του σχήματος «Ακριτικός Ήχος» θα γίνει ένα μουσικοχορευτικό ταξίδι σε όλη την Ελλάδα.

Την δουλειά που γίνεται στα χορευτικά τμήματα και την προσπάθεια των δασκάλων, εξήρε από πλευράς του ο χοροδιδάσκαλος Χρήστος Γαντζίδης, κάνοντας γνωστό ότι το πρόγραμμα είναι δίωρο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε