fbpx Ν. Ροδόπης: Τα pos της τελευταίας στιγμής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΘΕΜΑ ΗΜΕΡΩΝ Η ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ POS

Ν. Ροδόπης: Τα pos της τελευταίας στιγμής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
POS
ΟΕΒΕΣ
Επιχειρήσεις
Ανέστης Βαφειάδης
Γιώργος Κυμπαρίδης

«Σωσίβιο των τραπεζών τα pos» λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης

«Αχρείαστα στα γραφεία μας» λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Κυμπαρίδης

Δήμος Μπακιρτζάκης

Στις 27 Ιουλίου λήγει η προθεσμία που έχει ορίσει η κυβέρνηση στους επαγγελματικούς κλάδους που υποχρεούνται να εξοπλίσουν τους χώρους εργασίας του με pos (μηχανήματα πληρωμής μέσω κάρτας), ώστε οι πελάτες τους να μπορούν να συναλλάσσονται σε αυτά και με πλαστικό χρήμα. 


Η διάταξη αυτή –της τοποθέτησης των pos- δεν έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από τον επαγγελματικό κόσμο, καθώς θεωρείται ως ένας δούρειος ίππος διάσωσης των τραπεζών, όπως είπε μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ροδόπης, Ανέστης Βαφειάδης: «Είναι ένας τρόπος ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Το σχεδίασαν και θα το πληρώσουν οι καταναλωτές κυρίως γιατί δεν μπορούν να απορροφήσουν πάλι οι επιχειρήσεις τις αυξήσεις και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι καταναλωτές. Τα pos δουλεύουν για τις τράπεζες και οι τράπεζες για το κράτος. Ούτε υπέρ του καταναλωτή είναι γιατί θα επιβαρύνει την τσέπη του, ούτε υπέρ των επαγγελματιών είναι γιατί πάλι πληρώνουμε για την τσέπη μας. Οι μεγάλοι χαμένοι είναι οι έμποροι και οι καταναλωτές».


Ο κος Βαφειάδης εκτιμά ότι η εγκατάσταση των pos θα φέρει αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες και εν τέλει θα επιβαρύνει τις τσέπες των καταναλωτών. Αυτή η εκτίμηση έρχεται σε συνάρτηση με τις δύο βασικές διαφωνίες που εξέφρασαν οι επαγγελματίες αναφορικά με τη χρήση των pos  και ειδικά με αυτήν που σχετίζεται με την προμήθεια των τραπεζών. Σύμφωνα με τον κο Βαφειάδη, η προμήθεια των τραπεζών είναι πολύ μεγάλη και ως εκ τούτου ικανή να προκαλέσει αυξήσεις στα προϊόντα και τις υπηρεσίες: «Εμείς ζητάμε η προμήθεια των τραπεζών να κυμαίνεται κοντά στον μέσο όρο της ευρωπαϊκής ένωσης που είναι 0,3% στις πιστωτικές κάρτες και 0,4% στις χρεωστικές. Ακόμη και τώρα οι προμήθειες κυμαίνονται στο 1% για τις απλές κάρτες visa και MasterCard και άμα χρησιμοποιήσουμε τις άλλες Dinersκαι άλλων τραπεζών πάμε στο 1,5% και 2% προμήθεια.


Το ποσοστό είναι επί του τζίρου. Από τα 10 ευρώ παίρνει το 1% η τράπεζα. Μιλάμε για εκατομμύρια ευρώ που θα πάνε στις τράπεζες. Μακροπρόθεσμα θα γίνουν αυξήσεις. Σκεφτείτε, πριν τον Μάρτιο μιλούσαμε για μια μονάδα αύξησης του ΦΠΑ και είχε γίνει ο κακός χαμός μην μπει αυτή η μονάδα. Φυσικά την βάζουν τώρα και παραπάνω από μια μονάδα. Αυτές οι ενώσεις καταναλωτών που κόπτονται για την φοροδιαφυγή και κόπτονταν για την αύξηση του ΦΠΑ, δεν είδα τώρα να κάνουν κάποια κίνηση να προστατέψουν τον κόσμο από την αύξηση των τιμών λόγο υποχρεωτικότητας pos». 
Ο άλλος λόγος για τον οποίο οι επαγγελματίες ενίστανται στην υποχρεωτικότητα των pos, είναι το γεγονός ότι δεν έχει διασφαλιστεί το ακατάσχετο των λογαριασμών των επαγγελματιών. Αυτό έχει τον κίνδυνο, οι επαγγελματίες να χάνουν όλες τις εισπράξεις τους εις χείρας τρίτων: «δεν έχει οριστεί ο ακατάσχετος λογαριασμός για τις επιχειρήσεις γιατί από τα pos πηγαίνουν τα χρήματα στις τράπεζες και άμα δεν υπάρχει ακατάσχετος λογαριασμός το μακρύ χέρι του δημοσίου μπορεί να μπει και να πάρει τα λεφτά του και να μείνει ο επαγγελματίας χωρίς ρευστό.

Μακροπρόθεσμα θα πλήξει και τους εργαζόμενους. Να μην είναι ακατάσχετος όλος ο λογαριασμός, τουλάχιστον ένα 70% να είναι ακατάσχετο και το άλλο μπορεί να το παίρνει αν χρωστάμε» λέει χαρακτηριστικά ο κος Βαφειάδης. Οι δικηγόροι από την πλευρά τους έχουν καταθέσει νομική προσφυγή προκειμένου να απαλλαγούν από την υποχρέωση τοποθέτησης pos στα γραφεία τους. Το σκεπτικό της «άρνησης» τους, περιέγραψε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ροδόπης, Γιώργος Κυμπαρίδης: «Η ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων έχει καταθέσει προσφυγή κατά της υπουργικής αποφάσεως έχοντας με βάση και την απόφαση της ανεξάρτητης αρχής δεδομένων η οποία απεφάνθη ότι έτσι όπως διατυπώθηκε η κοινή υπουργική απόφαση δεν μπορούν να εγκατασταθούν τα pos στα δικηγορικά γραφεία.

Αυτό γιατί η υπουργική απόφαση αναφέρεται σε καταναλωτές οι οποίοι θα πρέπει να εισέρχονται στον χώρο του ταμείου του καταστήματος. Εμείς δεν έχουμε καταστήματα και δεν έχουμε και καταναλωτές, έχουμε εντολείς. Έτσι όπως διατυπώθηκε η κοινή  υπουργική απόφαση δεν έχει πεδίο εφαρμογής για τους δικηγόρους».


Επιπρόσθετα, ο κος Κυμπαρίδης εξήγησε ότι υπάρχει ήδη ένας αυστηρός ελεγκτικός μηχανισμός των οικονομικών πράξεων των δικηγόρων, ο οποίος σχετίζεται και με τα capital controls, αλλά όχι μόνο: «Πάντα τα τιμολόγια που κόβονται από τους δικηγόρους συνοδεύουν το παράβολο το οποίο εκδίδεται από τον Δικηγορικό Σύλλογο, τα δύο στελέχη κρατιούνται ένα από το δικαστήριο και ένα αποστέλλεται στην εφορία και ένα κρατάμε εμείς.

Δηλαδή όποιος συνάδελφος δεν κόψει απόδειξη θα είναι υπόλογος την επόμενη ημέρα, γιατί υπάρχει ρητή εντολή στους δικαστικούς υπαλλήλους ότι όποιος δεν προσκομίζει παράβολο, αυτομάτως του γίνεται έλεγχος από το ΣΔΟΕ. Οι συναλλαγές άνω των πεντακοσίων ευρώ υποχρεωτικά γίνονται διατραπεζικά. Μετά τα capital control στην Ελλάδα και οι δικηγόροι όπως και οι υπόλοιποι επαγγελματίες πληρώνονται διατραπεζικά, στο μέγιστο των συναλλαγών τους». 


Σχολιάζοντας γενικότερα την υπόθεση των pos, ο κος Κυμπαρίδης παρατηρεί: «Τα pos έρχονται σε μια εποχή που οι τράπεζες βρίσκονται σε πολύ κακή κατάσταση αφού ουσιαστικά δεν υπάρχει καμιά οικονομική δραστηριότητα, καμία συναλλαγή πέρα από ρυθμίσεις δανείων. Αυτό το οποίο μας επιβάλλεται εμάς με βάση τις προτάσεις που έχουνε γίνει και από τις τράπεζες, είναι να πάρουμε τα μηχανήματα αυτά που μπορείς να συναλλαχθείς με κάρτες για τα οποία θα πρέπει να πληρώνουμε 9 ευρώ κάθε μήνα ως έξοδα συντηρήσεως.

Αντιλαμβάνεστε ότι και αυτοί που έχουν τοποθετήσει τέτοιου είδους μηχανήματα σε χρόνο προγενέστερο δεν έχουν κάνει ούτε μια συναλλαγή με κάρτα. Και αυτό γιατί δεν πληρώνει κανείς τον δικηγόρο με κάρτα και αν θέλει να τον πληρώσει τον πληρώνει διατραπεζικά. Η κάρτα απλά επιβάλλει έξοδα τα οποία θα επιβαρυνθεί ο δικηγόρος.


Τα pos δεν έχουν να κάνουν με την φοροδιαφυγή. Αν ήθελε η κυβέρνηση να φτάσει σε μηδενισμό την όποια φοροδιαφυγή θα έπρεπε να καταργήσει το χρήμα και να φτιάξει μόνο πλαστικό χρήμα ή να φτιάξει μόνον διατραπεζικές συναλλαγές. Εάν λοιπόν υπάρχει αυτή η πρόθεση ας μας το πούνε να το ξέρουμε. Δεν μπορεί αυτή την στιγμή να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά. Έτσι όπως συμβαίνει αυτή την στιγμή στην αγορά η ρευστότητα είναι μηδαμινή. Άρα δεν έχουμε την δυνατότητα φοροδιαφυγής γιατί δεν έχει κανένας ρευστό» 


Εν τέλει πάντως, στην καταληκτική ημερομηνία της 27ης Ιουλίου η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι πολλοί επαγγελματίες δεν θα έχουν προμηθευτεί τα μηχανήματα με υπαιτιότητα των τραπεζών. Τα πρόστιμα κινούνται από 1500 έως 2500 €, αλλά η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι θα δοθεί κάποιος χρόνος προσαρμογής. 


Από την άλλη πλευρά βέβαια, ακόμη και να μην έχει προμηθευτεί κάποιος επαγγελματίας το μηχάνημα ως τις 27 Ιουλίου, για να είναι «σωστός» θα πρέπει να έχει υποβάλει τη σχετική αίτηση στην τράπεζα και να έχει κάποιο αποδεικτικό για αυτό. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το