fbpx Ν. Ροδόπης: Μία σύγχρονη μονάδα αγελαδοτροφίας βραβεύεται για τις καλές πρακτικές της
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 7 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΤΡΕΙΣ ΓΕΝΙΕΣ ΑΓΕΛΑΔΟΤΡΟΦΩΝ ΣΤΟ ΠΑΛΛΑΔΙΟ ΡΟΔΟΠΗΣ

Ν. Ροδόπης: Μία σύγχρονη μονάδα αγελαδοτροφίας βραβεύεται για τις καλές πρακτικές της

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θρακική Βιοκτηνοτροφική
Κτηνοτρόφοι
Διάκριση

Παρακολουθούν σε πραγματικό χρόνο την υγεία των ζώων, παράγουν ποιοτικό γάλα το οποίο διαθέτουν στην γαλακτοβιομηχανία ΝΟΥΝΟΥ και σε τοπικούς συνεργάτες όπως οι Ελληνικές Φάρμες Θράκης, βιοτεχνία Φώτης Γεωργιάδης και Παγωτά Άριστον

Βραβείο στον Βαγγέλη Κούτρα και τη Θρακική Βιοκτηνοτροφική Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε. για την επίτευξη της μεγαλύτερης μείωσης του μέσου όρου του αριθμού σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του έτους 2018

Δήμητρα Συμεωνίδου

Αυτή η σύγχρονη μονάδα αγελαδοτροφίας που βραβεύτηκε για τις καλές πρακτικές της, βρίσκεται στο Παλλάδιο Ροδόπης από το 1974 και σήμερα στο τιμόνι της βρίσκεται η τρίτη γενιά, νέων ανθρώπων με σπουδές στην εκτροφή ζώων και κυρίως μεράκι για την ελληνική γαλακτοπαραγωγό αγελαδοτροφία στα δύσκολα χρόνια της κρίσης. 

Πρόκειται για την Θρακική Βιοκτηνοτροφική Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε., που απέκτησε την παραπάνω επωνυμία πριν μερικά χρόνια, όμως έχει ρίζες στο παρελθόν και στη μονάδα που ξεκίνησαν τα αδέλφια Βαγγέλης και Δημήτρης Κούτρας και συνεχίζουν και εξελίσσουν συνεχώς, ακολουθώντας τις ανάγκες της εποχής, οι γιοι και εγγονοί. 

Ο Βαγγέλης Κούτρας εγγονός του ιδρυτή ήταν αυτός που παρέλαβε το βραβείο για την επίτευξη της μεγαλύτερης μείωσης του μέσου όρου του αριθμού σωματικών κυττάρων κατά τη διάρκεια του έτους 2018, στη διάρκεια της ημερίδας της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), το περασμένο Σάββατο στο πλαίσιο της έκθεσης «Ζωοτεχνία» στη Θεσσαλονίκη. 

Τα βραβείο προσφέρθηκε με την ευγενική χορηγία της εταιρίας Zoetis, που ασχολείται με την έρευνα και την ανάπτυξη κτηνιατρικών ειδών. Ο Βαγγέλης Κούτρας ενταγμένος πλήρως στην λειτουργία της μονάδας, παρά το νεαρό της ηλικίας του, σπούδασε τεχνολόγος γεωπόνος με ειδίκευση την ζωική παραγωγή, παρακολούθησε σεμινάρια στο εξωτερικό πάνω στο μάνατζμεντ εκτροφής και σήμερα παρακολουθεί μεταπτυχιακό στο Οικονομικό Τμήμα του ΔΠΘ. 


ΣΤΟΧΟΣ Η ΥΓΕΙΑ ΤΟΥ ΖΩΟΥ 
"Είναι ένα βραβείο που μας δικαιώνει" σχολίασε στον "Χ" και εξήγησε τι σημαίνει αυτή η βράβευση "στόχος μας είναι η υγεία του ζώου, γι' αυτό και πήραμε αυτό το βραβείο. Τα σωματικά κύτταρα αποτελούν τον δείκτη υγιεινής για το πόσιμο γάλα. 

Οι βιομηχανίες γάλακτος έχουν θέσει ένα όριο πάνω από το οποίο το προϊόν δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί. Εμείς καταφέραμε και είμαστε πολύ πιο κάτω από το όριο που θέτουν οι βιομηχανίες, αυτό σημαίνει καλύτερη υγεία του ζώου και καλύτερο παραγόμενο προϊόν". 

Αυτό το πέτυχαν, συνεχίζει ο κος Κούτρας "επιμένοντας στα πρωτόκολλα τα οποία είχαμε δημιουργήσει, με την εκπαίδευση προσωπικού, με την παρακολούθηση σεμιναρίων σε Ελλάδα και εξωτερικό και με την προσαρμογή αυτής της νέας γνώσης στην παραγωγή". 

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΗ ΝΟΥΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Μέλος της Ένωσης Φυλής Χολστάιν Ελλάδας (ΕΦΧΕ), η μονάδα στο Παλλάδιο Ροδόπης έχει κύριο έργο της την παραγωγή γάλακτος, το οποίο πουλάει, κατά το μεγαλύτερο μέρος της στη γαλακτοβιομηχανία ΝΟΥΝΟΥ, ενώ διαθέτει ποσότητες και σε τοπικούς συνεργάτες όπως οι Ελληνικές Φάρμες Θράκης, η Γεωργιάδης Φώτης και Παγωτά Άριστον. Συνεργασίες που μετράνε πολλά χρόνια και δικαιώνουν τους ιδιοκτήτες για την επιλογή τους. 

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΩΝ ΖΩΩΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ
Η Θρακική Βιοκτηνοτροφική Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε. λειτουργεί με αυτόματη καταγραφή όλων των ζώων που παράγουν γάλα. Αυτό σημαίνει ότι τα δεδομένα δίνονται σε πραγματικό χρόνο, με τον κο Κούτρα να αναφέρει πως "η καταγραφή γίνεται καθημερινά, τρεις φορές την ημέρα, για την παραγωγή γάλακτος και ταυτόχρονα δεχόμαστε στοιχεία, με νέα συστήματα πληροφόρησης, μέσω ενός τοπικού δικτύου στη μονάδα, κάθε δύο λεπτά. Τα στοιχεία αυτά αφορούν το πόσες ώρες ξεκουράζεται το ζώο, πόσες ώρες τρώει και γενικά παρατηρούμε και καταγράφουμε όλη την δραστηριότητα της αγελάδας σε καθημερινή βάση. Αυτό το σύστημα είναι από τα πιο σύγχρονα μέσα που υπάρχουν σε Αμερική και Ισραήλ. Εμείς συγκεκριμένα συνεργαζόμαστε με εταιρεία από το Ισραήλ γιατί είναι πιο κοντά, η παροχή σε υλικοτεχνικό εξοπλισμό είναι πιο εύκολη, και υπάρχει άμεση συνεργασία με τον Έλληνα αντιπρόσωπο της εταιρείας για οποιαδήποτε απορία προκύψει στη διαχείριση του συστήματος". 

Γενετικό υλικό από το εξωτερικό, ελεγμένο διεθνώς για τους καλύτερους δυνατούς γεννήτορες, χρησιμοποιεί η μονάδα, ακολουθώντας τις σύγχρονες μεθόδους του κλάδου. Παράλληλα στη μονάδα υπάρχουν τα αρσενικά παράγωγα τα οποία χρησιμοποιούνται προς πάχυνση, ενώ παράλληλα αναπτύσσονται και αγροτικές ασχολίες. Συγκεκριμένα καλλιεργούν περίπου το 60% των ζωοτροφών που χρησιμοποιούνται στη μονάδα. 

ΥΨΗΛΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ, ΑΠΟΥΣΙΑ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΧΕΡΙΩΝ
Όλη αυτή η μεγάλη προσπάθεια για συνεχή εξέλιξη της αγελαδοτροφίας, έχει να αντιμετωπίζει τα δύο εξής μεγάλα προβλήματα, όπως τα περιγράφει ο Βαγγέλης Κούτρας. Το ένα είναι η τεράστια φορολόγηση "δεν μας αφήνει να επενδύσουμε και να δημιουργήσουμε μεγαλύτερη εκτροφή και περισσότερες θέσεις εργασίας" λέει. 

Όσο για το δεύτερο αυτό είναι η απουσία εργατικών χεριών στην τοπική κοινωνία. Αυτό το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με οικονομικούς μετανάστες από τρίτες χώρες "μη έχοντας κάποια ειδίκευση και έχοντας άμεση ανάγκη για χρήματα προτιμούν τέτοιου είδους εργασίες, οπότε εκπαιδεύονται από εμάς", εξηγεί ο κος Κούτρας. 

Σήμερα 12 άτομα απασχολούνται στη μονάδα αγελαδοτροφίας στο Παλλάδιο Ροδόπης, μαζί φυσικά με τα μέλη της οικογένειας Κούτρα. 
Επόμενος στόχος για τους ιδιοκτήτες της Θρακικής Βιοκτηνοτροφικής Α. Κούτρας και Σία Ο.Ε. είναι ο εκσυγχρονισμός του εξοπλισμού της μονάδας. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το