fbpx Ν. Ροδόπης: Άνω του 70% από τα ΓΕΛ εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο, οι μισοί από τα ΕΠΑΛ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 28 Αυγούστου, 2019 - 10:00
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΒΑΣΕΩΝ

Ν. Ροδόπης: Άνω του 70% από τα ΓΕΛ εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο, οι μισοί από τα ΕΠΑΛ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Πανελλήνιες 2019
Μαίρη Κοσμίδου
Νίκη Κεραμέως

Από τους 701 μαθητές γενικών λυκείων, πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 510. Από τους 96 μαθητές ΕΠΑΛ, εισάγονται στο πανεπιστήμιο οι 44

Καλή σταδιοδρομία και ευόδωση των στόχων, ευχήθηκε η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαίρη Κοσμίδου

Δήμητρα Συμεωνίδου

Σε ποσοστό 72% μαθητές από τα Γενικά Λύκεια της Ροδόπης εισήχθησαν στο Πανεπιστήμιο, με το ποσοστό να είναι  διαφορετικό για τους μαθητές των ΕΠΑΛ και να διαμορφώνεται στο 50%. Τα παραπάνω κατέδειξε η ανακοίνωση των χθεσινών βάσεων εισαγωγής σε σχολές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε όλη την χώρα. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε το πρωί της Τρίτης 27 Αυγούστου η Νίκη Κεραμέως μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ένα ποσοστό μαθητών από τα Γενικά Λύκεια της τάξης του 25% μπαίνει στο πανεπιστήμιο με βαθμοί κάτω από την βάση του 10, ενώ στα επαγγελματικά Λύκεια το ποσοστό ανεβαίνει στο 40%.

Από τους 701 μαθητές γενικών λυκείων του νομού Ροδόπης που έλαβαν φέτος μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις, πέτυχαν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση 510. Ένας αριθμός ιδιαιτέρως ικανοποιητικός, όπως ομολογεί η προϊσταμένη Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Μαίρη Κοσμίδου, αναδεικνύοντας μάλιστα και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των σχολών στις οποίες πέτυχαν την εισαγωγή τους οι μαθητές. «Έχουμε πετύχει την εισαγωγή σε πολύ καλές σχολές σε όλα τα Λύκεια της Κομοτηνής όσο και τα περιφερειακά».

Με αφορμή αυτό η κα Κοσμίδου τόνισε «πολλοί θεωρούν ότι ένα περιφερειακό σχολείο δεν δίνει τις ίδιες ευκαιρίες σε σχέση με ένα σχολείο της πόλης. Όμως τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η δουλειά είναι εξίσου ίδια και όταν ένας μαθητής κάνει τον αγώνα του, έχει τους στόχους, είναι προσηλωμένος και έχει υποστηρικτικό περιβάλλον από την οικογένεια τότε θα έχει την επιτυχία που επιθυμεί». Όσον αφορά τους μαθητές των Επαγγελματικών Λυκείων της Ροδόπης από σύνολο 96 που έλαβαν μέρος φέτος στις εξετάσεις, πέτυχαν την εισαγωγή τους σε κάποια πανεπιστημιακή σχολή οι 44, περίπου δηλαδή οι μισοί. 

Μία από τους επιτυχόντες από το νομό Ροδόπης είναι η Μαρία Μπαλέσντραβου. Την συναντήσαμε στο Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής από όπου αποφοίτησε μαζί με την καθηγήτρια της και υποδιευθύντρια Μαρία Κεφαλίδου φανερά χαρούμενη. Στην σχολή Νηπιαγωγών (Επιστημών Προσχολικής Αγωγής) στην Αλεξανδρούπολη θα φοιτήσει το ακαδημαϊκό έτος 2019 -2020 η νεαρή μαθήτρια, λέγοντας πως οι κόποι της ανταμείφτηκαν μετά από μία δύσκολη και πιεστική χρονιά. Πλέον σκέφτεται την φοιτητική της ζωή στην Αλεξανδρούπολη και εκφράζει την ικανοποίησή της που θα βρίσκεται κοντά στην Κομοτηνή.

Σε συμμαθητές που πέτυχαν την εισαγωγή τους στο πανεπιστήμιο, αλλά κυρίως σε όσους δεν τα κατάφεραν, η νεαρή φοιτήτρια πλέον είχε να πει τα παρακάτω «αν δεν πέτυχαν αυτό που θέλουν, να ξαναπροσπαθήσουν γιατί είναι καλύτερο να ξανακάνεις μία προσπάθεια ακόμη και αν αποτύχεις πάλι, παρά να μπεις σε μία σχολή που δεν σου αρέσει μόνο και μόνο επειδή πέρασες». 

Χαμογελάει για τους μαθητές και τις μαθήτριες της η κα Κεφαλίδου κρατώντας ανά χείρας τα αποτελέσματα. Διαπιστώνει την εισαγωγή των περισσότερων υποψηφίων του σχολείου στις σχολές προτίμησής τους, με σαφή προσανατολισμό σε σχολές στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, αλλά και σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα. 

Μεταξύ των φετινών υποψηφίων ένας μαθηής επέλεξε και πέτυχε την εισαγωγή του σε σχολή Μουσικών Σπουδών. Συνολικά 30 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις και εισάγονται σε σχολές όπως Πυροσβεστική, Νομική Κομοτηνής, Παιδαγωγικό Δημοτικής Εκπαίδευσης ΑΠΘ, Ιστορία και Αρχαιολογία, Κοινωνική Εργασία, Επιστημών Προσχολικής Αγωγής, Σχολή Χημείας, Μαθηματικό, Μηχανικών και Ηλεκτρολόγων Υπολογιστών Ξάνθης, Οικονομικών Επιστημών ΔΠΘ, Τουρισμού Κέρκυρας.

Το συγχαρητήριο μήνυμα του μητροπολίτη 
Ημέρα χαράς για την τοπική Εκκλησία, έτσι χαρακτήρισε την ανακοίνωση των επιτυχόντων στα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας, ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, απευθύνοντας συγχαρητήριο μήνυμα, όπου λέει, μεταξύ άλλων: «Η κύρια αιτία για τη μεγάλη μας χαρά είναι η ελπίδα που αποπνέει η δημιουργικότητα και η ζωντάνια της παρουσία σας στον χώρο της ακαδημαϊκής κοινότητας σήμερα, της κοινωνίας αύριο. 

Ελπίζουμε στο καθαρό σας βλέμμα, που δίχως άλλο οραματίζεται έναν κόσμο πιο δίκαιο, πιο φιλάνθρωπο, περισσότερο άγιο, απαλλαγμένο από τα λάθη του παρελθόντος και τις αστοχίες των σημερινών ενηλίκων».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές