fbpx Ν. Χαραλαμπίδης: «Λειτουργούν συγχρόνως μέχρι στιγμής νέο και παλιό υδραγωγείο»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 17 Οκτωβρίου, 2020 - 10:00
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΠΟΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ν. Χαραλαμπίδης: «Λειτουργούν συγχρόνως μέχρι στιγμής νέο και παλιό υδραγωγείο»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΥΑΚ
Νότης Χαραλαμπίδης

Αντιπλημμυρικά έργα, φρεάτια, Βιολογικός Κομοτηνής και Φαναρίου, φράγμα Γρατινής, λογαριασμοί ΔΕΥΑΚ, διαμάχη με Εκτενεπόλ

Διονύσης Βοργιάς

Συνέντευξη με πολλές ειδήσεις παραχώρησε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και τον Δήμο Μπακιρτζάκη ο πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) Νότης Χαραλαμπίδης. Τα αντιπλημμυρικά έργα και τα φρεάτια στην πόλη, ο Βιολογικός Καθαρισμός Κομοτηνής και ο (χρόνια) υπό υλοποίηση Βιολογικός παραλιακής ζώνης, η μεγάλη ιστορία με το φράγμα Γρατινής αλλά και η δικαστική διαμάχη με την Εκτενεπόλ, οι λογαριασμοί ύδρευσης και οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, το νέο και το παλιό υδραγωγείο Κομοτηνής βρήκαν απαντήσεις που καιρό αναζητούσαν οι κάτοικοι της πόλης.

Τα φρεάτια και η «Βενετία»
Δεν έλειψαν τα προβλήματα, που ευτυχώς ήταν μικρά, στην Κομοτηνή με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις. Μαζί με αυτά, ανακινήθηκε η συζήτηση για το εάν τα φρεάτια είναι καθαρά (εντός και στην επιφάνειά τους). «Είμαστε υπεύθυνοι για τα φρεάτια που βρίσκονται κάτω από το έδαφος», σημείωσε ο κος Χαραλαμπίδης και πληροφόρησε πως «συντηρούνται καθημερινά όλο τον χρόνο και καθαρίζονται συστηματικά». Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ «το αποφρακτικό είναι καθημερινά στο δρόμο», ενώ αναμένεται και η επισκευή του δεύτερου οχήματος.

«Τα φρεάτια είναι καθαρά», ισχυρίστηκε –μιλώντας για το εσωτερικό των αγωγών, ενώ για την επιφάνειά τους πρόσθεσε πως «εκεί έχουμε την βοήθεια του Τμήματος Καθαριότητας του Δήμου». Πάντως, ο κος Χαραλαμπίδης δεν έκρυψε πως «υπήρξαν κάποιες περιπτώσεις σε σημεία της πόλης που είχαμε φαινόμενα να εμφανιστούν για μικρό χρονικό διάστημα σημεία που πλημμύρισαν», ενώ έκανε και την εξής έκκληση: «θα παρακαλούσα τους πολίτες και επαγγελματίες, ο καθένας μπροστά στη σχάρα, όταν βλέπει σακούλες ή φύλλα, μπορεί να συνεισφέρει στο να καθαρίζονται».

Όσο για την κατάσταση που επικράτησε στον πεζόδρομο της Βενιζέλου, με τα νερά σχεδόν να μπαίνουν σε καταστήματα, απάντησε πως η πλημμύρα δεν οφειλόταν σε ακάθαρτο φρεάτιο αλλά σε ένα… πατάκι που βρίσκεται στον πεζόδρομο και δεν είχε απομακρυνθεί, ενώ πρόσθεσε: «από το 2013 και μετά που έκανε η ΔΕΥΑΚ (αντιπλημμυρικό έργο) δεν έχει πλημμυρίσει ο πεζόδρομος».

Αποχέτευση κι έργα για όλους;
Μιλώντας για τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν το περασμένο διάστημα, ο κος Χαραλαμπίδης πληροφόρησε πως ολοκληρώθηκε με επιτυχία η αντιπλημμυρική παρέμβαση στο πολλαπλώς ‘‘χτυπημένο’’ από πλημμύρες Κικίδιο, ενώ αναγνώρισε πως «ο Ήφαιστος έχει πρόβλημα», γι’ αυτό «οι υπηρεσίες ετοιμαζόμαστε για τα νέα χρηματοδοτούμενα προγράμματα», προκειμένου να γίνουν έργα και σε άλλους οικισμούς.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ «ο γενικότερος στόχος είναι οι οικισμοί γύρω από την Κομοτηνή να αποκτήσουν αποχέτευση και το νερό από το υδραγωγείο να φτάνει μέχρι το παραλιακό μέτωπο».

Όσο για ένα ακόμη χρονίζον πρόβλημα, αυτό των πλημμυρικών φαινομένων στις Γέφυρες Κομοτηνής, φαίνεται πως μετατίθεται ξανά για το μέλλον. «Σήμερα είχαμε σύσκεψη για να δούμε πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, θα το δούμε τις επόμενες ημέρες», σημείωσε.

Περί Βιολογικών και οσμών…
Κληθείς να δώσει απάντηση στα παράπονα κατοίκων που κάνουν λόγο για οσμές από τον Βιολογικό Κομοτηνής, έδωσε μία ξεκάθαρη απάντηση δείχνοντας αλλού την πηγή: «έχω πάει κι εγώ, έχω κάνει αυτοψία, έχουν πάει και οι υπεύθυνοι. Οι οσμές δεν προέρχονται από τον Βιολογικό. Ενδεχομένως προέρχονται από ένα τμήμα στην Εκτενεπόλ, το οποίο όμως δεν θέλω να πω κάτι παραπάνω».

Από την Κομοτηνή στο Φανάρι τώρα, και σε μία ιστορία που καλά κρατεί. Ο λόγος για την κατασκευή του Βιολογικού Παραλιακής Ζώνης που έχει περάσει χίλια (και δικαστικά) κύματα. Η τελευταία εξέλιξη έχει ως εξής: «έχει ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός. Υπάρχουν οκτώ (εταιρίες) που συμμετείχαν και είμαστε στην φάση να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα του διαγωνισμού. Πιθανολογώ ότι θα υπάρξουν ενστάσεις, γιατί το έργο είναι μεγάλο». Πολλαπλώς έχει καταγραφεί η ανάγκη κατασκευής Βιολογικού στην παραλιακή ζώνη, που αποτελεί μείζον προαπαιτούμενο για την τουριστική ανάπτυξη.

Σε λειτουργία το νέο υδραγωγείο Κομοτηνής
Κατασκευάστηκε εντός χρονοδιαγράμματος το νέο υδραγωγείο Κομοτηνής, πλην όμως –μέχρι στιγμής τουλάχιστον- δεν υδροδοτεί από μόνο του όλη την πόλη. «Το καινούργιο υδραγωγείο λειτουργεί, παράλληλα με το παλιό. Βλέπουμε όπου υπάρχουν προβλήματα. Τώρα λειτουργεί κανονικά και δίνει νερό, αλλά παράλληλα με το παλιό. Δεν μπορεί από μόνο του μέχρι στιγμής να τροφοδοτεί πλήρως. Το παλιό λειτουργεί συμπληρωματικά», είπε ο πρόεδρος.

Καθοριστικό θα είναι το επόμενο διάστημα, ώστε να φανεί εάν το πολυδιαφημισμένο αυτό έργο θα σταθεί στο ‘‘ύψος’’ του και την υπόσχεση πως όχι μόνο θα καλύπτει τις ανάγκες τις πόλεις, αλλά και πολλών οικισμών. Θυμίζουμε πως η Διοίκηση του Δήμου Κομοτηνής είχε βρει χρηματοδότηση περί των 2εκ ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για την κατασκευή της μονάδας.

«Φράγμα» στην υδροδότηση από το φράγμα Γρατινής;
Εν τω μεταξύ, αγώνας γίνεται για να ξεπεραστούν τα εμπόδια για ένα άλλο σχέδιο του Δήμου Κομοτηνής, αυτό της υδροδότησης μέσω του φράγματος Γρατινής. Ο Νότης Χαραλαμπίδης έδωσε το ιστορικό και το που βρισκόμαστε σήμερα: «θα πρέπει να γίνει προγραμματική σύμβαση με την ΔΕΗ. Ενώ πριν μερικά χρόνια η ΔΕΗ ήταν θετική, μετά δυσκολευόταν να υπογράψει και μετά έγινε ρητή η άρνησή της, καθώς μας δήλωσαν ότι δεν πρόκειται να υπογράψουν. Μετά μπήκαμε σε διαδικασία επαφών μαζί με τον δήμαρχο κο Γκαράνη φτάσαμε μέχρι τον υπουργό κο Χατζηδάκη. Τώρα έχει δημιουργηθεί ένα πολύ καλύτερο κλίμα. Προσπαθούμε να βρούμε ένα τρόπο να υπογράψουμε την προγραμματική για να προχωρήσει».

Τα εμπόδια είναι «νομικά ζητήματα» όπως είπε ο πρόεδρος, καθώς και «ενδεχομένως ότι οι ποσότητες νερού που θα δώσουν στην πόλη μπορούν να διακινδυνεύσουν τη λειτουργία του εργοστασίου», περιέγραψε, πλην όμως φάνηκε αισιόδοξος σημειώνοντας πως «υπάρχει μία διάθεση συνεργασίας».

Κυνηγώντας τους κακοπληρωτές
«Θα έλεγα ότι το συντριπτικό ποσοστό των συνδρομητών πληρώνουν κανονικά. Υπάρχει ένα μικρό ποσοστό που δεν καταβάλλει τις οφειλές του. Υπάρχει ένα ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών, οι οποίοι είναι για πολλά χρόνια», ξεκαθάρισε ο πρόεδρος της επιχείρησης αναφερόμενος στο εάν όσοι οφείλουν… πληρώνουν. Αυτό το διάστημα η επιχείρηση κυνηγάει τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, με τον κο Χαραλαμπίδη να σημειώνει: «Έχουμε μπει σε διαδικασία και βεβαιώνουμε τις οφειλές στην Εφορία και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Παρόλα αυτά, επειδή αντιλαμβανόμαστε πως οι εποχές που διανύουμε δεν είναι εύκολες και η επιχείρηση είναι δημοτική –έχει κοινωνικό πρόσωπο- υπάρχει πάντοτε η δυνατότητα από τον κανονισμό μας για ρύθμιση οφειλής σε 36 δόσεις».

1εκ. ευρώ από το «πουθενά»
Με τα πράγματα να φαντάζουν οικονομικά δύσκολα για την επιχείρηση, ως μάννα εξ ουρανού ήρθε ένας αναπάντεχος εξωδικαστικός συμβιβασμός, που έφερε ρευστότητα περί του ενός εκ. ευρώ στην επιχείρηση, η οποία μπόρεσε να αποπληρώσει προμηθευτές και να προχωρήσει σημειακές παρεμβάσεις.

Ο λόγος για μία δικαστική διαμάχη με την Εκτενεπόλ, για την οποία ο κος Χαραλαμπίδης δήλωσε: «με την Εκτενεπόλ υπάρχει μία χρόνια δικαστική αντιπαράθεση. Είχαν γίνει κάποιες προσπάθειες να λυθούν αυτά τα ζητήματα. Το ευτυχές είναι σε μία από τις αγωγές που είχε δικαιωθεί η ΔΕΥΑΚ, καταφέραμε εξωδικαστικά –προς μεγάλη ικανοποίηση και έκπληξη ως ένα βαθμό όλων- και μας κατέβαλε η Εκτενεπόλ ένα μεγάλο ποσό, του ενός εκ. ευρώ περίπου. Με το οποίο καταφέραμε αφενός να εξοφλήσουμε πολύ μεγάλο μέρος των επαγγελματιών και τρίτων στους οποίους όφειλε η ΔΕΥΑΚ χρήματα, και να αντιμετωπίσουμε άμεσες ανάγκες για να υπάρχει ρευστότητα. Μας έλυσε τα χέρια».

Πάντως, αυτή δεν είναι η μοναδική υπόθεση για την οποία ΔΕΥΑΚ και Εκτενεπόλ βρίσκονται στα δικαστήρια, καθώς προ δύο ετών περίπου έγινε γνωστό ότι πρωτόδικα η ΔΕΥΑΚ κέρδισε μία άλλη δικαστική διαμάχη 3,5εκ ευρώ, πλην όμως η υπόθεση αυτή δεν έχει ακόμη τελεσιδικήσει.

Δίκτυα για το Νέο Νοσοκομείο
Μέσα σε όλα, ίσως και το σημαντικότερο όλων, καθώς αυτό το διάστημα η Τεχνική Υπηρεσία της ΔΕΥΑ Κομοτηνής «τρέχει» και το έργο σύνδεσης του Νέου Νοσοκομείου Κομοτηνής με τα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης, με τον κο Χαραλαμπίδη να λέει καταληκτικά: «είμαστε χαρούμενοι, γιατί θα προσφέρουμε στον βαθμό που μπορούμε».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην