fbpx Μπλοκάρουν τις προσλήψεις στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο οι δικαστικές προσφυγές
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 25 Μαρτίου, 2017 - 11:00
ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΜΕΧΡΙ ΝΕΟΤΕΡΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ 43 ΘΕΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Μπλοκάρουν τις προσλήψεις στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο οι δικαστικές προσφυγές

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σισμανόγλειο Νοσοκομείο
Νοσοκομείο Κομοτηνής
προσλήψεις
Εργασία
Ανεργία

Για τις 43 θέσεις, σίτισης, φύλαξης και καθαριότητας έχουν γίνει 418 αιτήσεις 

Η μία προσφυγή έγινε από το σύλλογο εργολάβων καθαριότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και η δεύτερη αφορά ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο υπάρχων εργολάβος καθαριότητας του νοσοκομείου

 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Σε αναστολή μέχρι νεοτέρας παραπέμπεται η προκήρυξη για τις 43 θέσεις εργασίας στον τομέα καθαριότητας του Σισμανόγλειου Νοσοκομείου Κομοτηνής, με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ιδρύματος. Όπως εξήγησε στο ράδιο Χρόνος 87,5 fm ο διοικητής του ιδρύματος Γιώργος Φιλιππίδης, η απόφαση αυτή ελήφθη υπό το βάρος δύο δικαστικών προσφυγών. Η μία έχει γίνει από το Σύλλογο Εργολάβων Καθαριότητας στο Συμβούλιο της Επικρατείας και μέσω αυτής ζητείται η ακύρωση του νόμου που προβλέπει ατομικές συμβάσεις εργασίας για την καθαριότητα στα νοσοκομεία και η άλλη έχει γίνει τοπικά και αφορά ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε ο υπάρχων εργολάβος καθαριότητας του νοσοκομείου της Κομοτηνής: «Δυστυχώς σε ένα έκτακτο διοικητικό συμβούλιο που κάναμε τη Δευτέρα πήραμε την απόφαση να αναστείλουμε την διαδικασία επεξεργασίας των αιτήσεων των 418 ατόμων που υπέβαλαν αίτηση για την προκήρυξη των 43 θέσεων, καθώς 6 Απριλίου εκκρεμεί η πρότυπη δίκη στο τρίτο τμήμα του Συμβουλίου Της Επικρατείας σχετικά με την αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου.

Επίσης την Τρίτη 21 Μαρτίου ο εργολάβος που είναι εδώ στο νοσοκομείο κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα και ζητά την ακύρωση της διαδικασίας ή την αναστολή της μέχρι νεοτέρας και μέχρι να βγει η απόφαση αυτή. Μέσα σε αυτό το εξώδικο που μας έστειλε αναφέρει τους λόγους τους οποίους πιστεύει ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος. Εμείς έχουμε ήδη ορίσει δικηγόρο ο οποίος θα αντικρούσει όλα αυτά, αλλά θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να συνεχίζαμε μια διαδικασία που έχει όλες αυτές τις παραμέτρους. Αναστείλαμε την διαδικασία μια μέρα πριν και μετά μας ήρθε το εξώδικο, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων στην ουσία η οποία ζητάει αυτές τις διαδικασίες. Όμως ήμασταν γνώστες ότι είχαν γίνει προσφυγές στο Συμβούλιο της Επικρατείας και θα εκδικαστούν από το τρίτο τμήμα στις 6 Απριλίου».


Ο κος Φιλιππίδης υπογράμμισε ότι αν το νοσοκομείο δεν προχωρούσε στην αναστολή της προκήρυξης, ανάλογα με την απόφαση του ΣτΕ, υπήρχε κίνδυνος να ζημιωθούν και οι προσληφθέντες. Δηλαδή, είπε ο κος Φιλιππίδης, «αν οι εργαζόμενοι προσλαμβάνονταν και τελικά το ΣτΕ δικαιώσει του εργολάβους, τότε θα έπρεπε να απολυθούν και ως εκ τούτου θα είχαν θέμα με την κάρτα ανεργίας τους, την οποία θα είχαν ακυρώσει χωρίς λόγο ουσιαστικά, χάνοντας όλα τα «προνόμια» και τα μόρια τους ως «μακροχρόνια άνεργοι». 


Πιο συγκεκριμένα, ο κος Φιλιππίδης είπε: «Πιστεύουμε ότι κάνουμε το καλύτερο δυνατό, γιατί αν συνεχίζαμε τη διαδικασία και προχωρούσαμε στην πρόσληψη 43 ατόμων, όπως έλεγε ακριβώς η προκήρυξη, και δικαιωνόταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας οι εργολάβοι θα έπρεπε να τους απολύσουμε αυτούς τους ανθρώπους που θα προσλαμβάναμε και να συνέχιζε μετά ο εργολάβος με τη δικαστική απόφαση. Αυτό θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο για αυτούς τους ανθρώπους και το χειρότερο από όλα ήταν ότι αν θα τους παίρναμε για 10, 20 ημέρες ή ένα μήνα, θα ακυρωνόταν οι κάρτες ανεργίας που είχαν».   
Ο κος Φιλιππίδης εξέφρασε την λύπη του για την ταλαιπωρία στην οποία υπεβλήθησαν οι αιτούντες και διευκρίνισε πως εφόσον το ΣτΕ αποφανθεί ότι ο νόμος είναι συνταγματικός, τότε η διαδικασία θα προχωρήσει κανονικά. Αν όχι, τότε θα γίνει ότι προβλεφθεί από το νόμο, πάντως μέχρι και τις 6 Απριλίου, το Νοσοκομείο οφείλει να κρατήσει στάση αναμονής.

Όσο για τα ασφαλιστικά μέτρα του τοπικού εργολάβου, και αυτά εξαρτώνται από την απόφαση του ΣτΕ, σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κου Φιλιππίδη: «Περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και αν κριθεί συνταγματικός ο νόμος προχωράμε τη διαδικασία ενώ αν κριθεί αντισυνταγματικός ακυρώνεται η διαδικασία. Το Συμβούλιο της Επικρατείας παίρνει αποφάσεις τις οποίες πρέπει όλοι να σεβόμαστε και να τις εφαρμόζουμε. Αυτό είναι ανεξάρτητο από τα ασφαλιστικά μέτρα που έκαναν οι εργολάβοι. Η πρώτη που αφορά το Συμβούλιο της Επικρατείας είναι μια συλλογική προσφυγή του Συνδέσμου των Εργολάβων το δεύτερο αφορά ατομικές πράξεις δηλαδή ο δικός μας εδώ ο εργολάβος έχει στραφεί εναντίον του νοσοκομείου Κομοτηνής και μόνο, και ζητάει για κάποιους λόγους που αναφέρει μέσα και ότι κυρίως θίγεται η αρχή της ισότητας και της ισονομίας καθώς λέει ότι δεν μπορεί να αποκλείονται οι εργολαβικοί εργαζόμενοι από μια διαδικασία, ζητά την ακύρωση της προκήρυξης, ενώ ο Σύλλογος Εργολάβων απαιτεί και ζητάει την ακύρωση του νόμου βάσει του οποίου έγινε η προκήρυξη. 


Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός η προσφυγή του εργολάβου εδώ θα εξεταστεί μετά, η μια εκδίκαση θα γίνει στο Πρωτοδικείο της Θράκης η άλλη θα γίνει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, εμείς αναλόγως και με τον νομικό σύμβουλο που έχουμε ορίσει θα πράξουμε τα ανάλογα ώστε να μη θιγεί κανένας και κυρίως να μη φέρουμε σε δύσκολη θέση κάποιους ανθρώπους οι οποίοι περιμένουν 20 και 30 μήνες για να βρουν δουλειά, αυτό θα προσπαθήσουμε να διασφαλίσουμε».
Το Νοσοκομείο της Κομοτηνής πάντως παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις μέσω και του νομικού συμβούλου που έχει ορίσει για τα συγκεκριμένα θέματα. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όπου «γάμος και χαρά», νέα φουγάρα και  αισιοδοξία,  η κυβέρνηση και οι βουλευτές της δίνουν το παρόν.