fbpx Μπάχαλο με την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 30 Μαρτίου, 2019 - 10:00
ΑΝΑΣΤΑΤΟΙ ΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΕ ΕΒΡΟ ΚΑΙ ΡΟΔΟΠΗ

Μπάχαλο με την συνδεδεμένη ενίσχυση στο βαμβάκι

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
συνδεδεμένη ενίσχυση
βαμβακοπαραγωγοί
Βαμβάκι
Αγρότες

Τι δηλώνουν οι: Υπουργός Στ. Αραχωβίτης, βουλευτής ΝΔ Έβρου Αν. Δημοσχάκης, πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης Κ. Αλεξανδρής, πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Ξυλαγανής Γ. Στογιαντσάκης,

Δέσμευση υπουργού ότι οι 1.774 που έμειναν εκτός θα πάρουν την συνδεδεμένη, που διαμορφώθηκε το πλαφόν στους τέσσερις Δήμους της Ροδόπης

Διονύσης Βοργιάς

Με καλλιεργημένες τις εντυπώσεις ότι ...όλοι θα την λάβουν, περίμεναν οι βαμβακοπαραγωγοί της περιοχής την πληρωμή της ειδικής ενίσχυσης βάμβακος, την λεγόμενη "συνδεδεμένη" όπως την ξέρουν οι αγρότες, η οποία και πιστώθηκε στους λογαριασμούς τους την Πέμπτη 28 Μαρτίου. Η πληρωμή έγινε καθυστερημένα σε σχέση με την εξαγγελία του υπουργού Στ. Αραχωβίτη ο οποίος στην συνάντηση με τους βουλευτές και τους δημάρχους του Έβρου και της Ροδόπης στα τέλη Ιανουαρίου είχε δεσμευτεί ότι η πληρωμή θα γινόταν, για πρώτη φορά, μέσα στο Φλεβάρη. Το βασικό πρόβλημα που προέκυψε ότι είναι 1.774 βαμβακοκαλλιεργητές, η μερίδα του λέοντος από την Θράκη, έμειναν εκτός, καθώς είχε καλλιεργηθεί η εντύπωση ότι ακόμη κι αν δεν έπιαναν τα όρια, θα τους καταβαλλόταν η συνδεδεμένη εν είδει αποζημίωσης για τη μεγάλη ζημιά από το πράσινο (κυρίως) σκουλήκι.

Δέσμευση υπουργού για καταβολή της συνδεδεμένης
Μετά τις πιέσεις που ασκήθηκαν, σε επίσημη τοποθέτηση προέβη ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σταύρος Αραχωβίτης, για την ειδική ενίσχυση βάμβακος. Ευθύς εξαρχής πληροφόρησε ότι "καταβλήθηκαν  176 εκ. ευρώ στους τραπεζικούς λογαριασμούς  44.429 δικαιούχων βαμβακοπαραγωγών για  την ειδική
ενίσχυση βάμβακος". Ο υπουργός διευκρίνισε ότι τα χρήματα που δόθηκαν "συνδέονται  με την παραγωγή προκειμένου οι βαμβακοπαραγωγοί της χώρας μας να συνεχίζουν να παράγουν το εξαιρετικής ποιότητας ελληνικό βαμβάκι".

Επιπλέον, για τους 1.774 βαμβακοπαραγωγούς που δεν πληρώθηκαν, ο υπουργός υποστήριξε πως "θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ζήτησα σήμερα (σ.σ. Παρασκευή) την άμεση συνεργασία μεταξύ των συναρμόδιων οργανισμών, δηλαδή του  ΟΠΕΚΕΠΕ και του ΕΛΓΑ, ώστε να επιλυθούν τυχόν τεχνικές λεπτομέρειες και να συμπεριληφθούν στην επόμενη πληρωμή, που οριοθετείται μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απριλίου".

Εμπαιγμό καταγγέλλει βουλευτής της ΝΔ
Εξανίσταται ο βουλευτής ΝΔ Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο οποίος καταγγέλλει εμπαιγμό του υπουργού προς τους βαμβακοπαραγωγούς που, όπως είπε, "υπέστησαν ολική από τα σκουλήκια (πράσινο και ρόδινο)". Σύμφωνα με τον κο Δημοσχάκη "ο υπουργός ο οποίος στην τελευταία σύσκεψη που έγινε φέτος στις 22 Ιανουαρίου στο Υπουργείο δήλωσε, παρουσία εκπροσώπων παραγωγών, φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι κανείς βαμβακοπαραγωγός του Έβρου δεν θα χάσει την συνδεδεμένη, αποδείχθηκε στην πράξη ανακόλουθος των λόγων του. Κι αυτό γιατί με τις πρώτες εκτιμήσεις το περίπου 35% των βαμβακοπαραγωγών του Έβρου δεν πληρώθηκαν τη συνδεδεμένη, καθώς δεν έπιασαν το πλαφόν". "Αυτή είναι η αναπτυξιακή αγροτική πολιτική που ευαγγελίζεται ο Υπουργός; Με αυτόν τον τρόπο θα δοθεί ώθηση στον πρωτογενή τομέα σε έναν ακριτικό Νομό;", διερωτήθηκε κατόπιν ο βουλευτής, υπογραμμίζοντας "το θέμα δεν πρόκειται να το αφήσω έτσι, θα το φέρω άμεσα στην Ολομέλεια της Βουλής".

Κ. Αλεξανδρής: Το 80% των καλλιεργητών που δεν πληρώθηκαν από τον Έβρο
Στο ράδιο Χρόνος 87,5fm μίλησε ο Κώστας Αλεξανδρής - πρόεδρος αγροτικού/κτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Αλεξανδρούπολης. "Υπήρχαν βεβαιώσεις, δεσμεύσεις, δημόσιες δηλώσεις του υπουργού και των τοπικών βουλευτών. Είχαν προτρέψει τους παραγωγούς, και σωστά είχαν κάνει, να μην κάνουν παράνομη διακίνηση και αγορά 'μαύρου' βαμβακιού, για να συμπληρώσουν τις ποσότητες", θύμισε, και συνέχισε: "Και ότι εφόσον ενεργοποιήσουν το ΑΦΜ τους δεν θα υπάρχει πλαφόν. Εμείς το θεωρούσαμε ως το ελάχιστο που μπορούσε να γίνει, γιατί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει του βαμβακοπαραγωγούς για το πράσινο σκουλήκι. Γι' αυτό είπαμε να γίνει το αυτονόητο, να πληρωθούν την συνδεδεμένη, για να καλύψει ο κόσμος κάποιες από τις ανάγκες του".

Κατηγόρησε, όμως, ότι "είδαμε ότι 1.774 άτομα δεν έχουν πληρωθεί λόγω της ελάχιστης παράδοσης και άλλα 418 δεν είχαν παραδώσει καθόλου σύσπορο βαμβάκι. Από αυτά τα νούμερα το 80% είναι στο ν. Έβρου". "Τα πολιτικά πρόσωπα έχουν την ευθύνη των λόγων τους", πρόσθεσε, θίγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι ...επικροτούνται με αυτό τον τρόπο όσοι είχαν φροντίσει να συμπληρώσουν ποσότητες παράνομα και τιμωρούνται όσοι ακολούθησαν κατά γράμμα τις οδηγίες του υπουργείου.

Γ. Στογιαντσάκης: Αυτή είναι η κατάσταση στον Δήμο Μαρωνείας - Σαπών
Στον "Χ" μίλησε και ο Γιάννης Στογιαντσάκης - πρόεδρος αγροτικού συνεταιρισμού Ξυλαγανής. Κι εκείνος τόνισε "δυστυχώς δεν τηρήθηκε η πληροφορία που έδινε στους παραγωγούς ο υπουργός, ότι δεν θα έχουμε πρόβλημα με την συνδεδεμένη". Καταγράφοντας την κατάσταση στο ν. Ροδόπης παρατήρησε ότι "το μεγαλύτερο πρόβλημα στη Ροδόπη είχε η Ξυλαγανή συγκεκριμένα και γενικά ο Δήμος Μαρωνείας - Σαπών". Πέρα από το γενικότερο κόψιμο λόγω πλαφόν ποσότητας, στον συνεταιρισμό της Ξυλαγανής έχουν και μία ακόμη αφορμή αντίδρασης. "Σε μας ως συνεταιρισμός κόπηκαν για άλλο λόγο - πιστεύω ότι είναι παρερμηνεία και θα λυθεί γρήγορα - ο οποίος είναι ότι δεν περάστηκαν όλα τα κιλά μέσα από τον Συνεταιρισμό. Ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχει καμία αρμοδιότητα να μας πει ότι κοπήκαμε. Αν είναι να κάνουν αυτοί κουμάντο, ας έρθουν να αναλάβουν τον συνεταιρισμό μας", κατηγόρησε ο κος Στογιαντσάκης, ο οποίος θα έρθει σε επαφή με τους τοπικούς βουλευτές ν. Ροδόπης και τον αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Ροδόπης επί του θέματος.

Το όριο και ο τρόπος καθορισμού του
Στην εκπομπή Αγροτική Ματιά του Ράδιο Χρόνος 87,5fm (μεταδίδεται κάθε Πέμπτη 10πμ με 12μ) με τους Σάκη Αντωνίου και Κυριάκο Κρόκο επίσης παρουσιάστηκε το πρόβλημα στην πληρωμή της συνδεδεμένης. Η έρευνα της εκπομπής κατέδειξε ότι τελικά φαίνεται ότι για τον προσδιορισμό του ύψους του πλαφόν (κατά Δήμο) όσων παραγωγών δεν έπιασαν την ηρτημένη του νομού, χρησιμοποιήθηκαν οι εκτιμήσεις του ΕΛΓΑ. Άξιο αναφοράς είναι πως, σύμφωνα με την εκπομπή, η συνδεδεμένη κινήθηκε στα 67,8 ευρώ \στρέμμα γεγονός που επιβεβαιώνει την αρχική εκτίμηση ότι η καλλιεργηθείσα έκταση πέρσι ξεπέρασε κατά πολύ το όριο αναφοράς, τα 2,5 εκ στρέμμα αγγίζοντας σχεδόν τα 2,8 εκ!

Έτσι, σύμφωνα με πηγές του ΟΠΕΚΕΠΕ ίσχυσαν τα παρακάτω:

  • Δήμος Αρριανών, ζημιά 50% με τελικό πλαφόν 84,5 κ\στρέμμα
  • Δήμος Μαρώνειας Σαπών, ζημιά 40% με τελικό πλαφόν τα 101,4 κ\στρέμμα
  • Δήμοι Κομοτηνής και Ιάσμου, ζημιά 25% με τελικό πλαφόν τα 126 κ\στέμμα
  • Δήμος Ορεστιάδας: ζημιά 53% με τελικό πλαφόν τα 70,5 κ\στρέμμα
  • Δήμος Διδυμοτείχου, ζημιά 64% με τελικό πλαφόν τα 54 κ\στρέμμα
  • Δήμος Σουφλίου, ζημιά 55% με τελικό πλαφόν τα 67,5κ\στρέμμα
  • Δήμος Αλεξανδρούπολης, ζημιά 41% με τελικό πλαφόν 88 κ\στρέμμα

Αυτό σημαίνει ότι όσοι παραγωγοί έπιασαν τα "δημοτικά" πλαφόν πληρώθηκαν κανονικά την συνδεδεμένη, ενώ οι υπόλοιποι τελούν σε αναμονή να δουν εάν θα τηρηθεί η νέα υπόσχεση του υπουργού, ότι θα συμπεριληφθούν στις επόμενες πληροφορίες.

Τέλος, άξιο αναφοράς, είναι ότι στην ίδια εκπομπή, μία μέρα πριν την επίσημη τοποθέτηση του υπουργού, μίλησε ο αρμόδιος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βασίλης Κόκκαλης, ο οποίος δεσμεύτηκε να εξετάσει το θέμα για να ξεκαθαρίσει τι τελικά ίσχυσε με την συνδεδεμένη, ώστε να διορθωθούν όλα τα λάθη.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Δίκοπο μαχαίρι ίσως αποβεί το πρόωρο πιλοτικό άνοιγμα του κάθετου άξονα της Νυμφαίας. Αρχικά το όφελος θα είναι πολύ μικρό, γιατί οι πρώτοι και τολμηροί προφανώς που θα έρθουν μάλλον θα είναι λίγοι.