fbpx Μπάχαλο με την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 25 Αυγούστου, 2020 - 10:00
ΠΑΝΗΓΥΡΙΣΜΟΙ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ

Μπάχαλο με την ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ
Περιφέρεια ΑΜΘ

Ο «έλεγχος» της εταιρίας έφερε τριγμούς στο Περιφερειακό Συμβούλιο

Διονύσης Βοργιάς

Μία κόντρα που άρχισε να παίρνει υπόσταση στις αρχές του έτους, μεταφέρθηκε με κάθε επισημότητα στα έδρανα του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ. Ο λόγος για τον ορισμό εκπροσώπων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στο Διοικητικό Συμβούλιο της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρίας «Διαχειριστική Έργων Στήριξης ΜΜΕ - Οικονομική Συμβουλευτική», γνωστότερη ως ΔΕΣΜ-ΟΣ ΑΜΘ.

Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρίας που αναγνώστηκε στην εισήγηση, το Δ.Σ. αποτελείται από 15 μέλη: 8 εκ των οποίων από την Περιφέρεια ΑΜΘ, 6 από τα Επιμελητήρια ΑΜΘ, 1 από την εταιρία διαχείρισης περιουσίας του ΔΠΘ. Ωστόσο, αργότερα στη ροή της συζήτησης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης κατηγόρησε τη Διοίκηση ότι «παραποιεί» την εισήγηση, γιατί μετά τη Γενική Συνέλευση του Νοεμβρίου ’19 το ΔΠΘ δεν έχει πλέον εκπρόσωπο κι έτσι τα Επιμελητήρια ορίζουν από κοινού 7ο μέλος.

Εν πάση περιπτώσει, το βέβαιον είναι ότι η εταιρία αποτελεί μία πρώτης τάξεως ευκαιρία επίδειξης ισχύος, για το ποιος έχει τα «ηνία» της Περιφέρειας, με δεδομένο ότι οι η ΠΑΜΘ έχει και την πλειοψηφία εντός του ΔΣ.

Ξανά Ιωαννίδου «έδειξε» ο περιφερειάρχης
Τα προηγούμενα σχετικά με τη ΔΕΣΜΟΣ έχει παρακολουθήσει στενά ο «Χ» καθώς έχουν φτάσει (και παραμένουν ακόμη) στις δικαστικές αίθουσες, μετά την προσπάθεια των Επιμελητηρίων να σπρώξουν εκτός Διοίκησης την ορισμένη από τον Χρήστο Μέτιο πρόεδρο της εταιρίας Κατερίνα Ιωαννίδου. Η πρόταση της Διοίκησης αφορούσε ξανά στην τοποθέτηση της Κατερίνας Ιωαννίδου στην θέση της προέδρου.

Στην αρχή της συζήτησης, θέλοντας να προλάβει εξελίξεις, ο περιφερειάρχης δήλωσε: «Δεν έχει νόημα να γίνει περαιτέρω συζήτηση για την εταιρία. Εξάλλου υπάρχουν σε εκκρεμότητα δύο δικαστήρια. Έχει προηγηθεί μία δικαστική απόφαση. Τα δικαστήρια θα λύσουν τα όποια προβλήματα υπάρχουν. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει τώρα συζήτηση, αλλά δεσμεύομαι, όταν ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία, όσο κι αν αυτό δεν είναι αρεστό σε κάποιους, θα το φέρουμε το θέμα στο Περιφερειακό Συμβούλιο. Αλλά θεωρώ ότι δεν υπάρχει κανένα νόημα να επαναλάβουμε το τι έχει συμβεί, αφού εκκρεμούν τα δύο δικαστήρια».

Αντιπρόταση Τοψίδη-Κατσιμίγα
«Ξέρετε πολύ καλά ότι την Τετάρτη πήγε ο φορέας που εποπτεύει τις επτά εταιρίες ΔΕΣΜΟΣ και κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Κομοτηνής για να βάλει Διοίκηση. Και την Πέμπτη το πρωί, μόλις ήρθαν τα θέματα, το απέσυρε», απάντησε από πλευράς του ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης, ισχυριζόμενος ότι η Διοίκηση έφερε «καταναγκαστικά κι όχι οικειοθελώς» το θέμα προς συζήτηση. Ο κος Τοψίδης, κατόπιν, μετέφερε την πρότασή του για διαφορετική σύσταση του Δ.Σ. της ΔΕΣΜΟΣ.

«Φρονούμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο πρέπει να οριστεί κατ’ αναλογία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου (κι όχι μονομερώς από τη Διοίκηση», σημείωσε επεξηγηματικά ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κατσιμίγας, ο οποίος σε μία μόλις γραμμή κατάφερε να συνοψίσει την ουσία των πραγμάτων.

Πολύ απλά, εάν τα μέλη του ΔΣ οριστούν κατ’ αναλογία των παρατάξεων του Περιφερειακού Συμβουλίου κι όχι καθ’ υπόδειξη της Διοίκησης, ανοίγει ο δρόμος για να τεθεί η ΔΕΣΜΟΣ υπό διαφορετικό ‘έλεγχο’.

Απαντώντας, ο Χρήστος Μέτιος είπε: «Είναι ιδιαίτερα σημαντική η εκπροσώπηση που προτείνει η Διοίκηση, γιατί η Διοίκηση θα εγγυηθεί για την εύρυθμη λειτουργίας της επιχείρησης, την επιχειρηματικότητα στην περιοχή και για να προασπίσει τα συμφέροντα της Περιφέρειας κι όχι η πρόταση -η καθόλου ‘αθώα’- του κου Τοψίδη, που με λύπη μου διαπιστώνω ότι την αποδέχεται και η παράταξη του κου Κατσιμίγα. Άλλη μία φορά που συνεργάζονται και είναι φανερό αυτό, για να περάσει ο έλεγχος στον κο Τοψίδη για επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό δεν θα το επιτρέψω».

«Η παράταξή μας είναι ανεξάρτητη και συνεργάζεται για το καλό της Περιφέρειας. Χθες έβγαλε δελτίο τύπου η παράταξη του κου Κατσιμίγα που έλεγε ότι συνεργαστήκαμε μαζί σας για την ΤΕΡΝΑ», απάντησε ο κος Τοψίδης.

Μετά από μακρά συζήτηση και διαβούλευση, οι κ.κ. Τοψίδης-Κατσιμίγας συνέταξαν και κατέθεσαν την κοινή πρότασή τους για το νέο διοικητικό συμβούλιο. Η αρχική φιλοσοφία ήταν τα οκτώ μέλη που ορίζει το Περιφερειακό Συμβούλιο στη διοίκηση θα ήταν κατ’ αναλογία από τις παρατάξεις του Περιφερειακού Συμβουλίου κι όχι καθ’ υπόδειξη της διοίκησης. Τελικώς, επειδή η Διοικούσα Παράταξη αρνήθηκε να συμμετάσχει σε αυτή την πρόταση, η τελική πρόταση Τοψίδη-Κατσιμίγα δεν περιελάμβανε πρόσωπα από τη Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση.

Οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία και με ισχνή πλειοψηφία έγινε αποδεκτή η πρόταση της Διοίκησης.

Η συζήτηση κράτησε περί της μιάμιση ώρας, ενώ χρειάστηκε και δεκάλεπτη διακοπή.

«Συντριβή για το μπλοκ Τοψίδη-ΣΥΡΙΖΑ» είδε η Διοίκηση
Με δεδομένη τη ‘νίκη’ επί της ονομαστικής ψηφοφορίας, μετά τη συνεδρίαση, η Νέα Περιφερειακή Αναγέννηση είδε «συντριβή για το μπλοκ Τοψίδη - ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα ορισμού μελών για το ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ» και ανέφερε: «Ο κ. Τοψίδης, εδώ και μήνες, λυσσαλέα προσπαθούσε να πάρει στα χέρια του την ΔΕΣΜΟΣ. Στην απέλπιδα προσπάθειά του να ελέγξει το ΔΣ της εταιρείας βρήκε δεκανίκι την παράταξη που όλο το προηγούμενο διάστημα έχει ταυτιστεί μαζί της, την παράταξη που υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Δυστυχώς για αυτόν, αλλά και για τον ΣΥΡΙΖΑ, η κοινή τους πρόταση καταψηφίστηκε. Ο κ. Τοψίδης έπαιξε κυριολεκτικά τα ρέστα του και έχασε. Δεν έχασε απλά μία ψηφοφορία. Αποκαλύφθηκε ποιος πραγματικά είναι. Δεν μπορεί πλέον να κρυφτεί από κανέναν. Ο πολιτικός αμοραλισμός και τυχοδιωκτισμός του δεν επιδέχεται κανέναν αντίλογο, γεγονός για το οποίο ποτέ δεν αμφιβάλλαμε. 

Εδώ και μήνες, Τοψίδης και ΣΥΡΙΖΑ συντεταγμένα κατεβάζουν κοινές προτάσεις και ψηφίζουν μαζί ακόμη και θέματα στα οποία δεν υπάρχει κανένας προφανής λόγος. Σίγουρα όμως υπάρχουν αφανείς […]».

Περιφερειακή Σύνθεση: Ο Μέτιος επιχειρεί να εξαπατήσει τους πολίτες
«Μόνο ένας αυθεντικά πολιτικός αμοραλιστής θα μπορούσε να υπογράψει μια ανακοίνωση που στερείται παντελώς πολιτικής ευπρέπειας και ήθους», απαντά με ανακοίνωσή της η Περιφερειακή Σύνθεση, που κατηγορεί τη Διοίκηση και τον περιφερειάρχη επί του προσωπικού, ότι «επιχειρεί ανενδοίαστα για άλλη μια φορά να εξαπατήσει τους πολίτες της Περιφέρειάς μας, χρησιμοποιώντας την προσφιλή του τακτική να διαστρεβλώνει την αλήθεια και να παραποιεί τα γεγονότα.

Έτσι, ο Περιφερειάρχης, που κρύβει την ανικανότητά του πίσω από τις πλάτες του κυβερνώντος κόμματος, επέλεξε κατά τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την 21/8/2020 να συμπράξει, πέρα από τους μισθοφόρους του ΚΙΝΑΛ και των ΑΝΕΛ, με την παράταξη που πρόσκειται στην ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, με μοναδικό σκοπό την εξυπηρέτηση των εκλεκτών του και των συμφερόντων που εκπροσωπούν. Συγκεκριμένα, ο περιφερειάρχης και οι ακόλουθοί του, κωφεύοντας στις διαμαρτυρίες του επιχειρηματικού κόσμου της Περιφέρειάς μας και προκειμένου να διασφαλίσουν την πολιτική επιβίωση τους, παρουσιάζουν το αναπτυξιακό θέμα της Διοίκησης της εταιρίας ΔΕΣΜ-ΟΣ, ως ένα θέμα με κομματικές διαστάσεις […]».

Αν. Εν. Πρωτοβουλία: «Νέα… Πατριωτική Αναγέννηση» του Χρήστου Μέτιου
«Μια αρμόζουσα απάντηση στην παράταξη “Νέα… Πατριωτική Αναγέννηση” του κου Χρήστου Μέτιου» τιτλοφορεί την απαντητική της ανακοίνωση η Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία.

«[…] Προκύπτει ότι κατά την παράταξη του κου Μέτιου,  η συνδιοίκιση μεταξύ των παρατάξεων του στηρίχτηκαν από τη Νέα Δημοκρατία και το ΚΙΝΑΛ, με αντάλλαγμα έμμισθες θέσεις και η κατά διαστήματα συνεργασία και με την παράταξη της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής αποτελούν υπόδειγμα πολιτικής ηθικής, ενώ η από κοινού υποβολή δύο αντιπολιτευόμενων παρατάξεων για μία αναλογική, σύμφωνα με τα ποσοστά της κάθε παράταξης, εκπροσώπηση σε ένα Δ.Σ. μιας εταιρείας στην οποία η Περιφέρεια διαθέτει την πλειοψηφία των μετοχών, αποτελεί συναλλαγή και διαπλοκή.

Η συναλλαγή Μέτιου-Σιμιτσή και Χρυσής Αυγής για τον ΔΕΣΜΟ ήταν γνωστή πριν από την κατάρτιση της πρότασης με συγκεκριμένα ονόματα, πρόταση που κατατέθηκε όταν αρνήθηκαν οι παραπάνω την αναλογική συμμετοχή των περιφερειακών παρατάξεων στο ΔΣ της ΔΕΣΜΟΣ […]. Τέλος, η προσπάθεια της παράταξης του κου Μέτιου να διαβάλει στα κεντρικά της Νέας Δημοκρατίας  την ομογάλακτη παράταξη του κου Τοψίδη  κατηγορώντας την για «κακές παρέες με τον ΣΥΡΙΖΑ», δεν μας αφορά. Απλά μας προκαλεί γέλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Άδειασμα από Δαμιανίδη
Εν τω μεταξύ, μέσα σε όλα, στην κοινή τελική πρόταση Τοψίδη - Κατσιμίγα κατατέθηκε και το όνομα του πρώην περιφερειακού συμβούλου Παύλου Δαμιανίδη, ο οποίος φαίνεται να ενημερώθηκε… κατόπιν εορτής για την εμπλοκή του ονόματός του. 

«Στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο προτάθηκα από τις Παρατάξεις του κ. Τοψίδη και του κ. Κατσιμίγα για το Διοικητικό Συμβούλιο της ‘ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ’. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω για την πρόταση αυτή, η οποία ήταν ιδιαίτερα τιμητική για εμένα. Οφείλω όμως να διευκρινίσω ότι ουδέποτε ενημερώθηκα για αυτή την πρόταση και φυσικά ουδέποτε την αποδέχθηκα. Σε κάθε περίπτωση, εάν είχα ερωτηθεί, η απάντηση μου θα ήταν αρνητική, καθώς για πολλούς λόγους δε θα ήθελα να συμμετέχω στο συγκεκριμένο Δ.Σ.», ανέφερε σε σχετική του ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επόμενο ήταν ότι το ένα και μοναδικό κρούσμα που δηλώθηκε στη Ροδόπη προχθές, από την πλευρά της Πολιτικής Προστασίας,  ήταν εκτός πραγματικότητας.