fbpx Το μουσείο τη νύχτα...
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 9 Νοεμβρίου, 2016 - 11:00
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Το μουσείο τη νύχτα...

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής
πολιτισμός

Μεγάλη η προσέλευση στην 1η Λογοτεχνική Σκηνή της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης

Συγγραφείς, φιλόλογοι και ακαδημαϊκοί του ΔΠΘ απήγγειλαν δημοσίως ποιήματα ενώ ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος παρουσίασε τη νέα του συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα»
 

Δήμητρα Συμεωνίδου

Το μουσείο τη νύχτα είναι διαφορετικό και γίνεται πιο ελκυστικό όταν σε αυτό φιλοξενούνται δράσεις τέχνης και πολιτισμού. Στο πλαίσιο της διεύρυνσης των μουσειακών πολιτιστικών δράσεών της και της προσέγγισης της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης διοργάνωσε με την υποστήριξη της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού Κομοτηνής, την 1η Λογοτεχνική Σκηνή του Αρχαιολογικού Μουσείου Κομοτηνής.


Το βράδυ της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, παρουσιάστηκε η νέα συλλογή διηγημάτων του βραβευμένου ποιητή και πεζογράφου Χρήστου Αρμάντου-Γκέζου, με τίτλο «Τραμπάλα», σε συνεργασία με τον εκδοτικό οίκο «Μελάνι» και το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο». Το βιβλίο παρουσίασαν η συγγραφέας Φωτεινή Ναούμ και η αρχαιολόγος – μουσειολόγος Νάγια Δαλακούρα. 


Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αναγνώστηκαν ποιήματα με θεματικό άξονα την «απομόνωση», από ακαδημαϊκούς του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, φιλολόγους και συγγραφείς της Θράκης.


«Ο πολιτισμός είναι σύνολο. Η δική μας παρέμβαση μέχρι τώρα αφορούσε αρχαιολογικές ομιλίες, διαλέξεις για ιστορικά θέματα, πραγματευόμασταν δηλαδή αντικείμενα πιο κοντά στο αντικείμενό μας. Μας ενδιαφέρει όμως η ευρύτερη επικοινωνία με τον κόσμο της Κομοτηνής», ανέφερε ο η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης Χρύσα Καραδήμα, για να προαναγγείλει, δεδομένης της επιτυχίας της βραδιάς με τη μεγάλη προσέλευση κοινού, τη συνέχιση ανάλογων δράσεων, στον ίδιο ή και σε παρεμφερείς τομείς. «Επιθυμούμε εξάλλου με αυτόν τον τρόπο να υπενθυμίζουμε ότι η παρουσία μας είναι συνεχής, καθημερινή, και πρόθεσή μας είναι να συμπράττουμε με όλη την τοπική κοινωνία», συμπλήρωσε, ενώ υπογραμμίζοντας ότι «πολύ σημαντικοί άνθρωποι αγκάλιασαν την ιδέα μας για τη λογοτεχνική σκηνή», εξέφρασε την ικανοποίησή της για το γεγονός.


Συγγραφείς, φιλόλογοι και ακαδημαϊκοί του ΔΠΘ απήγγειλαν δημοσίως ποιήματα, ενώ ο Χρήστος Αρμάντο Γκέζος παρουσίασε τη νέα του συλλογή διηγημάτων «Τραμπάλα». Κείμενα ανέγνωσαν οι Χρύσα Καραδήμα αρχαιολόγος, προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης και αναπληρώτρια προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Έβρου, Τζένη Κατσαρή – Βαφειάδου φιλόλογος, Χρήστος Βασματζίδης δικηγόρος, συνεργάτης του διαδικτυακού περιοδικού τέχνης και πολιτισμού ArtPress - παραμεθόριες ματιές στον πολιτισμό, Δώρα Κάσσα φιλόλογος, Χρήστος Αρμάντο Γκέζος συγγραφέας, Βασίλης Δαλκαβούκης επίκουρος καθηγητής Εθνογραφίας του Ελλαδικού Χώρου στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., Διαμαντής Τριαντάφυλλος αρχαιολόγος, επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Ζωή Γαβριηλίδου καθηγήτρια Θεωρητικής Γλωσσολογίας και πρόεδρος στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Κατερίνα Σχοινά φιλόλογος, Χάρης Μιχαλόπουλος επίκουρος καθηγητής Λατινικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Κώστας Καβανόζης φιλόλογος, Ιωάννα Παπαδοπούλου επίκουρος καθηγήτρια Κλασικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Κωνσταντίνος Παπαγιάννης φιλόλογος, Άρτεμις Αρχοντογεώργη φιλόλογος, Βίκυ Τσελεπίδου συμβολαιογράφος, Σοφία Σουβατζόγλου φιλόλογος, Γιώργος Τσομής αναπληρωτής καθηγητής Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας στο Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δ.Π.Θ., Γιάννης Στρούμπας φιλόλογος, Σπύρος Κιοσσές φιλόλογος, Ιγνάτης Χουβαρδάς φιλόλογος.
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του