fbpx Το μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης για την Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 17 Απριλίου, 2018 - 11:00
ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΒΡΕΘΗΚΕ Ο ΝΙΚΟΣ ΛΥΓΕΡΟΣ

Το μουσείο Καραθεοδωρή πόλος έλξης για την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μουσείο Καραθεοδωρή
Σύνδεσμος Φίλων Καραθεοδωρή
Νίκος Λυγερός

Καλεσμένος του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή, ο δρ. Νίκος Λυγερός έδωσε διάλεξη για τη συμβολή του μουσείου στο ρόλο της Θράκης ως γεωστρατητικός πόλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού


Kαλεσμένος από το φροντιστήριο 2001 – Ορόσημο δίδαξε στους μαθητές μαθηματικά παιχνίδια ευφυΐας δικής του κατασκευής και όχι μόνο

Διονύσης Βοργιάς

Στην Κομοτηνή βρέθηκε χθες Δευτέρα 16 Απριλίου ο δρ Νίκος Λυγερός, ο οποίος είχε ένα γεμάτο πρόγραμμα στην πόλη, όντας προσκεκλημένος του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή. Ο κος Λυγερός πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στις 12:00 και στις 15:00 βρέθηκε καλεσμένος από το φροντιστήριο 2001 – Ορόσημο για να διδάξει στους μαθητές μαθηματικά παιχνίδια ευφυΐας δικής του κατασκευής και όχι μόνο. Ακολούθως και ώρα 17:00  τέλεσε τα εγκαίνια της νέας αίθουσας του αναγνωστηρίου και πειραματικής Serentipity Master Class Ν. Λυγερός και παρέθεσε μία σύντομη αλλά πολύ ωφέλιμη ομιλία στους μαθητές για την "έξυπνη παιδεία". Στις 19:30 το απόγευμα πραγματοποίησε ομιλία στη Λέσχη Κομοτηναίων με θέμα "η συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στο ρόλο της Θράκης ως γεωστρατηγικός πόλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού".

ΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΔΡΑΣΕΙΣ Ο ΣΑΚΗΣ ΛΙΠΟΡΔΕΖΗΣ
Ως Έλληνα πατριώτη, φίλο της Θράκης, της Κομοτηνής, του μουσείου, και άνθρωπο που προσφέρει ανιδιοτελώς στον τόπο, χαρακτήρισε το Νίκο Λυγερό, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φίλων Μουσείου Καραθεοδωρή και ιδρυτής του Φροντιστηρίου 2001 - Ορόσημο Σάκης Λιπορδέζης. Σημείωσε ότι εδώ και 14 χρόνια, ο Νίκος Λυγερός έχει σταθεί αρωγός στις προσπάθειες ανάδειξης του μουσείου και χάρη σε αυτόν έχουν γίνει πολλά θετικά βήματα.


Ο κος Λιπορδέζης σημείωσε ότι, με τη βοήθεια του Νίκου Λυγερού "αναδείχθηκε ο πραγματικός ρόλος του μουσείου στην πόλη και η σημασία των δραστηριοτήτων του που έχουν πλέον διεθνή χαρακτήρα". Χαρακτήρισε, σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, τον προσκεκλημένο ως χαρισματικό εκ Θεού και που αναπτύσσει πολυσύνθετη δράση, δηλαδή όχι μόνο με άξονα αναφοράς το μουσείο καθαυτό. 


Καταληκτικά, ο κος Λιπορδέζης ανέδειξε και μία είδηση, ότι εκδόθηκαν δύο βιβλία: 'Η ιστορία του μουσείου Καραθεοδωρή" και "Το άστρο των Καραθεοδωρήδων από την Αδριανούπολη της Θράκης 1750-1950".


Ν. ΛΥΓΕΡΟΣ: "Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΕΡΧΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ"
Την πεποίθησή του ότι "ο κόσμος θα έρχεται στην Κομοτηνή τα επόμενα χρόνια πρώτα για να δει το μουσείο" εξέφρασε στην τοποθέτησή του ο Νίκος Λυγερός, ο οποίος στάθηκε στην "προστιθέμενη αξία" που θα δώσει το μουσείο στην Κομοτηνή, ιδίως όταν αυτό μετεγκατασταθεί στην ανακαινισμένη Τσανάκλειο, εκεί όπου και προορίζεται τα επόμενα χρόνια. "Το γεγονός ότι θα είμαστε σε έναν νέο χώρο θα δώσει μία άλλη αίγλη. Το νέο μουσείο θα είναι βιτρίνα για την Κομοτηνή", είπε, υπογραμμίζοντας ότι "ο Καραθεοδωρή έχει τεράστια εμβέλεια σαν ιστορικό υπόβαθρο αλλά δεν ήταν πολύ γνωστός στην Ελλάδα πριν από το έργο του Σάκη Λιπορδέζη". 


Κάλεσε, επίσης, τους Κομοτηναίους να γίνουν πρεσβευτές της καταγωγής του Καραθεοδωρή και να είναι περήφανοι για το ότι ο μεγάλος αυτός μαθηματικός γεννήθηκε στην Κομοτηνή. 


Ο ΓΕΩΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ
Ο Νίκος Λυγερός στην ομιλία του αναφορικά με τη  συμβολή του Μουσείου Καραθεοδωρή στο ρόλο της Θράκης ως γεωστρατηγικός πόλος της Ελλάδας και του Ελληνισμού, υπογράμμισε ότι "το μουσείο έχει σχέση με την ίδια την πόλη" και ανέδειξε πως, όταν γίνει και η μετεγκατάσταση, θα είναι ένα με την Κομοτηνή.


Αναφορικά με καθαυτό τον γεωστρατηγικό ρόλο του μουσείου είπε: "Παλιότερα υπήρχε η εντύπωση ότι η Θράκη ήταν στην άκρη του κόσμου. Για τα Βαλκάνια η Θράκη μπορεί να αποτελέσει έναν γεωπολιτικό πόλο έλξης, γι’ αυτό δεν πρέπει να την βλέπουμε πια ως κάτι το περιθωριακό. Επίσης, η Θράκη – ιστορικά – συνδέεται με την Κωνσταντινούπολη. Άρα μένετε σε έναν χώρο πόλο έλξης και όχι στην άκρη του κόσμου, αλλά η κοινωνία έχει αργήσει να το συνειδητοποιήσει". 


Το νέο μουσείο, εκτός από τουρίστες - άρα και χρήματα - θα φέρει και ερευνητές - άρα επιστήμη - στην περιοχή, ανέδειξε σε αδρές γραμμές σε άλλο σημείο του λόγου του, τονίζοντας όμως στη συνέχεια ότι η Πολιτεία δεν έχει αντιληφθεί το τί σημαίνει Καραθεοδωρή για την Ελλάδα και τον Ελληνισμό, το νέο μουσείο όμως θα είναι ένα ακόμη βήμα προς την ανάδειξη του μεγάλου μαθηματικού.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Πόσο δύσκολο άραγε είναι να υπάρχει άμεση συνεργασία και ενημέρωση,  του υπουργείου Υγείας, του ΕΟΔΥ,  των περιφερειακών διευθύνσεων υγείας, αλλά και  των νοσοκομείων,  ώστε να γνωρίζει ξεκάθαρα ο καθένας πο