fbpx Το Μουσείο Καραθεοδωρή ισχυρός πόλος προσέλκυσης μαθητών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 1 Απριλίου, 2017 - 11:12
ΕΝΑΣ ΧΩΡΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Μουσείο Καραθεοδωρή ισχυρός πόλος προσέλκυσης μαθητών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μουσεία
πολιτισμός
Κομοτηνή
Μουσείο Καραθεοδωρή

Δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την πόλη της Κομοτηνής για να επισκεφτούν το Μουσείο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος δεκάδες σχολεία από όλη την Ελλάδα κατέκλυσαν την πόλη της Κομοτηνής για να επισκεφτούν το Μουσείο Καραθεοδωρή. Αυτό το γεγονός είναι το κορυφαίο γεγονός για τους οραματιστές της ίδρυσης του μουσείου όπως μας διαβεβαίωσε και ο διευθυντής του μουσείου Αθανάσιος Λιπορδέζης.


Τα παιδιά με την επίσκεψή τους στο μουσείο εισπράττουν την «VISA» που θα επιτρέψει στο μέλλον σε όσους μπορούν και θέλουν να ταξιδέψουν στα «χνάρια» που άφησε ο Καραθεοδωρή, και να γνωρίσουν πρωτόγνωρες περιοχές της επιστήμης. Και για τους υπόλοιπους όμως που θα ασχοληθούν με άλλα πράγματα το μεγάλο κέρδος είναι ότι έμαθαν πως υπήρξε ένας τόσο σπουδαίος Έλληνας που θα μπορούν να καυχώνται ότι είναι δικός τους και ότι τον έχουν πρότυπο. Γιατί από αυτά τα πρότυπα έχουν σήμερα ανάγκη οι νέοι μας.


Στο τέλος της ξενάγησης μίλησε στα παιδιά ο κ. Λιπορδέζης λέγοντας μεταξύ άλλων πως «Ο Κοσμάς ο Αιτωλός, του οποίου το όνομα φέρει το σχολείο σας ήταν ο μέγας δάσκαλος του γένους διότι πριν σβήσουν και τα τελευταία απομεινάρια του νου των Ελλήνων από την γνώση της πατρίδας και της ορθοδοξίας, όργωσε από χωριό σε χωριό και από πόλη σε πόλη και από νησί σε νησί , από άκρη σε άκρη όλη την Ελλάδα, καλλιεργώντας την ιδέα πώς πρέπει να μάθουν γράμματα τα παιδιά τους. Μισό αιώνα μετά γεννιέται ο Κ. Καραθεοδωρή και αναδεικνύεται με το έργο του και τα επιτεύγματά του σ’ όλη την οικουμένη, η οποία πανθομολογεί πως είναι ο μεγαλύτερος Έλληνας μαθηματικός από την αρχαιότητα.»


Τελείωσε με μία φράση του ιστορικού των Μαθηματικών Gino Loria ο οποίος στον πρόλογό του γράφει πως «Στους Έλληνες ανήκει η άφθιτος δόξα της επιστήμης οι οποίοι με το υψιπετές πνεύμα τους θεμελίωσαν με αποδεικτική μέθοδο την επιστήμη και τούτο διότι ειδικά στην Γεωμετρία δεν άφησαν κάτι αναπόδεικτο για εμάς τους σύγχρονους.»


Τα παιδιά και οι καθηγητές τους είπαν στον κ. Λιπορδέζη ότι δουλεύουν ένα πρόγραμμα ειδικά για τον Καραθεοδωρή το οποίο θα το προβάλλουν στο κοινό της περιοχής τους. Η σκυτάλη δόθηκε στα παιδιά για να ανάψουν την φλόγα ανάδειξης του μεγάλου επιστήμονα και στην περιοχή τους. Σημειωτέον ότι σ’ όλη αυτή την προσπάθεια τα παιδιά έχουν την υποστήριξη του συμβούλου μαθηματικών Κωνσταντίνου Νάκου, ο οποίος είναι και μέλος του Συνδέσμου Φίλων Καραθεοδωρή και ομιλητής στο σημερινό πρόγραμμα του συνεδρίου.


Για το ERASMUS η δήλωση στο βιβλίο εντυπώσεων: «Ένα σχολείο δίχως τοίχους»


Εχθές μόνο επισκέφθηκαν το μουσείο το σχολείο «Κοσμάς ο Αιτωλός» από το Αγρίνιο, το 10ο Γυμνάσιο από τα Ιωάννινα, το εσπερινό Λύκειο Κομοτηνής και φοιτητές του ERASMUS από διάφορα ευρωπαϊκά κράτη.


Σήμερα το μουσείο θα ανοίξει τις πόρτες του 3:30 – 5:30 για τους συνέδρους της διημερίδας του παραρτήματος Ε.Μ.Ε. Ροδόπης για τα 30 χρόνια από την ίδρυσή του.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του