fbpx «Μουδιασμένη» η Εστίαση στην Κομοτηνή και σε όλη την Ελλάδα
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 27 Μαΐου, 2020 - 10:00
ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

«Μουδιασμένη» η Εστίαση στην Κομοτηνή και σε όλη την Ελλάδα

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εστίαση
Άδωνις Γεωργιάδης
Αντώνης Γραβάνης

Εν αναμονή συνάντησης με τον Άδ. Γεωργιάδη οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων της ΑΜΘ

Δήμος Μπακιρτζάκης

Δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα η επανέναρξη της εστίασης, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις της ΓΣΕΒΕΕ που μετέφερε στον αέρα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο πρόεδρός της Γιώργος Καββαθάς. Σχολιάζοντας την «πρεμιέρα» της 25ης Μαΐου, ο κος Καββαθάς είπε: «Δεν πήγε καλά η πρώτη μέρα. Ο καφές είναι περίπου στο 50% μιας κανονικής ημέρας. Η εστίαση είναι κάτω κατά 90% τουλάχιστον. Υπάρχει ένα ποσοστό πελατών που είναι “μουδιασμένοι” με τα μέτρα, υπάρχει ένα ποσοστό που δεν έχει εισόδημα προς κατανάλωση, ήταν ημέρα Δευτέρα και οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν ιδανικές για έξοδο από το σπίτι. Επίσης, έχουμε το πρόβλημα ότι μεγάλο ποσοστό επιχειρήσεων δεν διαθέτει εξωτερικό χώρο καθώς και ότι πολλά εποχικά καταστήματα δεν έχουν ανοίξει ακόμη».

Με αυτά τα χρώματα, η εικόνα που δίνει ο κος Καββαθάς είναι τουλάχιστον γκρίζα για τις 85.000 επιχειρήσεις του κλάδου που λειτουργούν πανελλαδικά απασχολώντας 300.000 εργαζόμενους.

Από αυτούς βέβαια, πολλοί δεν θα έχουν τη θέση τους στο τέλος της σεζόν εκτίμησε ο πρόεδρος, δεδομένου ότι τα μέτρα που λαμβάνονται δεν οδηγούν σε αίσιο τέλος. 

«Η μείωση του ΦΠΑ ήταν ούτως ή άλλως προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού, την οποία εφαρμόζει έναν χρόνο μετά τις εκλογές. Έχουμε συσσωρεύσει πολλές υποχρεώσεις (ΦΠΑ, ενοίκια, κα) και περιμέναμε μία ουσιαστική ένεση μείωσης του ΦΠΑ στο 6% συνολικά. Αυτή η μείωση θα περνούσε και στην κατανάλωση με μείωση των τιμών», είπε ο κος Καββαθάς, σημειώνοντας ότι στο τέλος της σεζόν «θα δούμε και τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης ως συνέπεια της υγειονομικής. Εκεί θα δούμε αν θα υπάρξουν λουκέτα, αλλά το σίγουρο είναι ότι θα μετρήσουμε απώλεια θέσεων εργασίας».


Όσο για τις τράπεζες, αυτές «για άλλη μία φορά συμπεριφέρονται σαν η χώρα να είναι σε περίοδο ανάπτυξης» ενώ στη μεγάλη εικόνα «τα μέτρα είναι αποσπασματικά και αβέβαια, που αυτό δεν βοηθάει την επιχειρηματικότητα», είπε ο πρόεδρος. Ωστόσο, κάλεσε τον κόσμο να στηρίξει τις τοπικές επιχειρήσεις τόσο των μικρών πόλεων, αλλά και της Ελλάδας γενικά.

Αντώνης Γραβάνης: «Ευελπιστούμε να έρθουν καλύτερες μέρες»
Με την ελπίδα ότι «θα έρθουν καλύτερες μέρες» ο πρόεδρος του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης Αντώνης Γραβάνης, παρατήρησε επίσης το «μούδιασμα» στην πρώτη μέρα επαναλειτουργίας των καταστημάτων καφεστίασης.

Το θέμα για τον ίδιο είναι ότι «μετά από μία δεκαετή κρίση ήρθε η πανδημία με άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία. Είναι κάτι πολύ δύσκολο καθώς μόλις είχαμε αρχίσει να νιώθουμε ότι πάν καλύτερα τα πράγματα, ήρθε αυτό και πήγαμε πίσω» γι’ αυτό και υπενθύμισε σε όλους τις 48 προτάσεις που συνυπέγραψαν οι οικονομικοί φορείς της Ροδόπης και απέστειλαν στην κυβέρνηση ώστε να τις συμπεριλάβει στον σχεδιασμό της για την επανέναρξη της οικονομίας.

Τα βασικά στοιχεία αυτού του πλαισίου «είναι η μείωση της φορολογίας, η επιδότηση της εργασίας, να λυθούν θέματα που αντιμετωπίζει συνεχώς η επιχειρηματικότητα και φυσικά το θέμα της ρευστότητας που είναι δύσκολο καθώς το τραπεζικό σύστημα είναι πολύ δυσκίνητο», υπενθύμισε ο πρόεδρος και αποκάλυψε μέσω του ράδιο Χρόνος 87.5fmότι επίκειται ραντεβού των προέδρων των επιμελητηρίων της ΑΜΘ με τον Άδωνι Γεωργιάδη και άλλους δύο υπουργούς. 

Το ραντεβού κανονίστηκε με αφορμή το λεγόμενο «12%», ωστόσο θα αφορά φυσικά τη μεγάλη εικόνα της επιχειρηματικότητας στην ΑΜΘ. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Η είδηση της διακοπής του ρεύματος σε φτωχό αγρότη από τα ορεινά της Ροδόπης, για το ασήμαντο ποσό των 280  ευρώ όπως πληροφορηθήκαμε,  από τη συγκινητική ανάρτηση που έκανε ο υπάλληλος που επιφορτίστηκε το