fbpx Μηνύματα κατά του ρατσισμού στο Σχολείο της δεύτερης ευκαιρίας
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 4 Ιουλίου, 2017 - 11:00
ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΦΟΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ 38 ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ

Μηνύματα κατά του ρατσισμού στο Σχολείο της δεύτερης ευκαιρίας

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκπαίδευση
Μαθητές
Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής

"Μια ακόμη δύσκολη χρονιά για τα ΣΔΕ έκλεισε, μια χρονιά που μας απέδειξε πως εμείς είμαστε οι πραγματικοί Survivors...! Ζήσαμε πολύ δύσκολες αλλά και πολύ όμορφες στιγμές. Κρατάμε τις τελευταίες και προχωράμε"

Δήμητρα Συμεωνίδου

Επικοινώνησαν την γνώση που απέκτησαν και ξορκίζοντας μία δύσκολη χρονιά, βάζουν τον επόμενο στόχο της ζωής τους, έχοντας ήδη κατακτήσει τον πρώτο, αυτόν της απόκτησης του απολυτηρίου γυμνασίου που στερήθηκαν όταν ήταν ανήλικοι. "Μία ακόμη δύσκολη χρονιά για τα ΣΔΕ έκλεισε, μια χρονιά που μας απέδειξε πως εμείς είμαστε οι πραγματικοί Survivors...! Ζήσαμε πολύ δύσκολες αλλά και πολύ όμορφες στιγμές. Κρατάμε τις τελευταίες και προχωράμε". Αυτό ήταν το μήνυμα της τελετής αποφοίτησης που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουνίου στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κομοτηνής. Ένα επιπλέον μήνυμα που θέλησαν να στείλουν οι απόφοιτοι του σχολείου ήταν αυτό κατά του ρατσισμού. Αυτό είναι ένα θέμα που μας αφορά όλους, είπαν οι εκπρόσωποι των αποφοίτων κύριοι Λουφτή και Σενέρ και ανέπτυξαν τους προβληματισμούς τους για την κοινωνία που πρέπει να ζει αρμονικά. 


Τριανταοκτώ μαθητές και μαθήτριες, όλοι τους ενήλικες, εργαζόμενοι, άνεργοι, γονείς, έλαβαν το πτυχίο τους, αφήνοντας πίσω τους μία χρονιά με πολλά προβλήματα, με κυριότερο αυτό της μη έγκαιρης πρόσληψης του ωρομίσθιου εκπαιδευτικού προσωπικού. Στις 2 Μαΐου του 2017 προσελήφθησαν οι ωρομίσθιοι, οπότε για να καλυφθεί ο χαμένος χρόνος, όπως μας πληροφορεί η υποδιευθύντρια του ΣΔΕ Κομοτηνής Ελένη Μαχαιρά "κάναμε εξάωρα, κάναμε Σάββατα μάθημα, οπότε είχαμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, γιατί άλλα σχολεία θα τελειώσουν στις 31 Ιουλίου".

Με τους εθελοντές - καθηγητές ολοκληρώθηκε στην ώρα του το φετινό έτος, με την κα Μαχαιρά να λέει χαρακτηριστικά "αν δεν ήταν η βοήθεια αυτών δεν θα κλείναμε τώρα, αλλά τον Ιούλιο. Θέλω να ευχαριστήσω τους καθηγητές που πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους και τα παιδιά που επίσης πρόσφεραν εθελοντικά την εργασία τους ακόμα και καθαρίζοντας μιας και δεν είχαμε συνεργείο καθαριότητας. Να ευχαριστήσω όλους όσους μας βοήθησαν οικονομικά γιατί δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι για να στηρίξουν το σχολείο. Από την τσέπη μας βάλαμε για χαρτικά, από την τσέπη μας βάλαμε για πετρέλαιο, ήταν μια πάρα πολύ δύσκολη χρονιά αλλά ευτυχώς να κλείσουμε αισιόδοξα ότι τελείωσε". Μπορεί πέρσι τέτοια εποχή η υποδιευθύντρια του ΣΔΕ να έλεγε ότι δεν μπορεί να υπάρξει χειρότερη χρονιά, όμως φέτος διαπίστωσε ότι τελικά υπάρχει και χειρότερη χρονιά. 


Οι απόφοιτοι του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας δράττουν της ...ευκαιρίας για να συνεχίσουν τις σπουδές τους ακόμα και μέχρι το πανεπιστήμιο, μας πληροφορεί η διευθύντρια του ΣΔΕ Κομοτηνής Μαρία Τσαούση: "Υπάρχουν πάρα πολλοί συνειδητοποιημένοι μαθητές και όσο προχωράει ο καιρός περισσότερο γιατί ξεκινάνε μόνο για να πάρουν το απολυτήριο του γυμνασίου, ερχόμενοι εδώ σε αυτό το σχολείο και μετά λένε γιατί όχι θα πάω και στο λύκειο και γιατί όχι θα δώσω και στο πανεπιστήμιο. Ξεκινάνε με αυτό σαν στόχο και μετά συνεχίζουν". 


Στην τελετή αποφοίτησης και ευαισθητοποίησης 38 μαθητές και μαθήτριες έλαβαν το πτυχίο τους και παρουσίασαν τη δουλειά τους και 45 μαθητές συνεχίζουν τη φοίτηση στο δεύτερο έτος του ΣΔΕ. Όσο για τις καινούριες εγγραφές αυτές ολοκληρώθηκαν στις 30 Ιουνίου. 


Για την νέα χρονιά, αυτό που ζητάει η διευθύντρια του ΣΔΕ Κομοτηνής είναι "να ξεκινήσει το σχολείο καλά από την αρχή, δεν λέμε να ξεκινήσει 11 Σεπτεμβρίου όπως όλα τα σχολεία, αλλά τον Οκτώβριο να είναι όλοι οι συνάδελφοι εδώ, να αρχίσουμε ομαλά την ροή των μαθημάτων, να ευχαριστιόμαστε το μάθημα". 


Άλλωστε όπως παρατηρεί και η υποδιευθύντρια "τα ΣΔΕ είναι μια απαραίτητη δομή για την περιοχή γιατί υπάρχουν ακόμα πάρα πολλοί άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν απολυτήριο και είναι κρίμα αυτοί οι άνθρωποι να μην έχουν την ευκαιρία να αποφοιτήσουνε το γυμνάσιο. Το 90% είναι μαθητές και μαθήτριες από την μειονότητα και γι' αυτό τα σχολεία δεύτερης ευκαιρίας ειδικά στον νομό, στην Κομοτηνή και στις Σάπες είναι απαραίτητη η ύπαρξή τους". 


Οι ευχές να είναι "καλοτάξιδο" το πτυχίο και να τους πάει πιο μακριά, μέχρι και το πανεπιστήμιο αλλά και στην ευτυχία της ζωής, ακούστηκαν από πολλά χείλη στη διάρκεια της τελετής, που ολοκληρώθηκε με μουσικοχορευτική εκδήλωση και πολλά χαμόγελα.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;