fbpx Μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε από τον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 5 Μαρτίου, 2020 - 10:00
ΑΠΟ ΤΟ ΔΕΛΤΑ ΩΣ ΤΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΕΣ

Μήνυμα προς την Ευρώπη έστειλε από τον Έβρο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος
Έβρος

Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Ιερώνυμος: «Είναι άνθρωποι με ψυχές που τους πονάμε, αλλά όμως είναι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή»

Θανάσης Τσολάκης

Με καμπανοκρουσίες και χειροκροτήματα έγινε δεκτός στον ιερό ναό του Αγίου Γεωργίου στις Καστανιές του Έβρου ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος, που επισκέφθηκε χθες το νομό για να δώσει κουράγιο σε όσους αυτές τις ημέρες αγωνίζονται να κρατήσουν τα σύνορα της χώρας «που είναι ιερά, έχουν ποτιστεί με αίμα» ασφαλή και αδιαπέραστα.

Ο Αρχιεπίσκοπος έφτασε στον οικισμό συνοδευόμενος από τους τέσσερις Μητροπολίτες της Θράκης και με μόνο στόχο να εκφράσει «τη συγκίνησή μου, την υπερηφάνεια, τις ευχαριστίες και τις ευχές του διότι, αυτές οι ώρες είναι δύσκολες για όλους μας».

Από τον άμβωνα του ναού και αφού προηγούμενως είχε ομαδικώς ψαλλεί ο Ακάθιστος Ύμνος, ο προκαθήμενος της ελληνικής εκκλησίας σχολίασε προβληματιζόμενος αρχικά για τους ίδιους τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που αυτές τις ημέρες «πολιορκούν» τα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Αυτοί οι άνθρωποι που ξεσηκώθηκαν από την άκρη του κόσμου και έρχονται εδώ, γιατί ξεκίνησαν και πού πάνε; Άφησαν τα σπίτια τους, πάνε για τουρισμό; Πάνε να βρούνε τύχη ή μήπως τους έδιωξαν; Έκαναν πολέμους και είναι άνθρωποι πονεμένοι, άνθρωποι οι οποίοι είναι κάτω υπό καθοδήγηση στρεβλή», είπε και συμπλήρωσε ότι «τους πονάμε», αναφερόμενος μάλιστα και στη στήριξη της Εκκλησίας προς τους πρόσφυγες που κατά καιρούς φιλοξενεί η Ελλάδα.

Εν τούτοις σημείωσε ότι «είναι άνθρωποι που τους εκμεταλλεύονται αυτή τη στιγμή. Είναι άνθρωποι οι οποίοι μέσα σ’ αυτή την αναζήτηση, δέχονται κοροϊδίες και εξευτελισμούς».

Μήνυμα προς την Ευρώπη
Η επίσκεψη του κ.κ. Ιερώνυμου στις Καστανιές καταγράφεται μία ημέρα μετά την αντίστοιχη επίσκεψη του πρωθυπουργού και των ευρωπαίων αξιωματούχων. Ειδικά προς αυτούς, ο Αρχιεπίσκοπος είχε κάτι να πει, δίνοντας εναν διαφορετικό τόνο στον σύντομο χαιρετισμό του: «Εδώ είναι τα σύνορα όχι μόνο της Ελλάδος αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης και αυτή τη στιγμή θα έπρεπε σ’ αυτά τα σύνορα όχι μόνο να είστε εσείς, για τους οποίους αισθανόμαστε υπερήφανοι για τον αγώνα σας, όχι μόνο να είναι ο στρατός μας, όχι μόνον να είναι ό,τι ελληνικό μπορεί ν’ αντισταθεί, θα πρεπε να είναι οι φίλοι μας οι Ευρωπαϊοι, οι εταίροι μας αλλά και οι σύμμαχοί μας, διότι μαζί έπρεπε να στηρίζουμε αυτά εδώ τα σύνορα».

Συμπλήρωσε δε ότι «εκείνο που μας προβληματίζει όμως είναι η Ευρώπη τί κάνει; Μας προβληματίζει. Δεν θέλουμε χρήματα. Καλή είναι και η βοήθεια στις δύσκολες ώρες, αυτό που θέλαμε είναι να υπερασπίσει αυτά για τα οποία έγινε η Ευρώπη, αυτά τα οποία υποστηρίζει, αυτά τα οποία πρέπει να τα καταξιώνει».

Ο κ.κ. Ιερώνυμος ευχαρίστησε όλους για την προσπάθεια που γίνεται στα ελληνοτουρκικά σύνορα και επισκεπτόμενος το Φυλάκιο 1, ολοκλήρωσε την επίσκεψή του.

Το πέρασμα από το Δέλτα του Έβρου
Πρώτος σταθμός της περιοδείας του ήταν το Δέλτα του Έβρου και συγκεκριμένα η τοποθεσία ‘Πέταλο’. Εκεί συνάντησε τον διοικητή της XII Μ/Κ Μ/Π Άγγελο Χουδελούδη από τον οποίο ενημερώθηκε για τον βαθμό ετοιμότητας των δυνάμεων αποτροπής καθώς και για το γεγονός ότι όλα τα σώματα ασφαλείας λειτουργούν ομαδικά.

Στο Δέλτα του Έβρου ο Αρχιεπίσκοπος χάρισε από μία Καινή Διαθήκη στα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας και του Στρατού και εξέφρασε και εκεί τις ευχαριστίες του -μεταφέροντας μάλιστα τις ευχαριστίες όλης της Ελλάδας- για την προσπάθεια που γίνεται ώστε να διατηρηθεί το απαραβίαστο των συνόρων. Όπως είπε «τον αγώνα σας τον παρακολουθεί όλος ο ελληνισμός. Θα πρέπει να σας πω ότι φτερούγισαν, πήραν κουράγιο, μέσα στην κατάρρευση, μέσα σε κατάντημα άσχημο των πραγμάτων των καθημερινών, είπαμε επιτέλους υπάρχουν και οι άνθρωποι οι οποίοι αντιστέκονται».

Τόσο στο Δέλτα του Έβρου, όσο και στις Καστανιές, ο Αρχιεπίσκοπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη να υπάρχει ενότητα λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα ήθελα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, να σας συγχαρώ και να σας πω όλη η Εκκλησία μας, όπου κι αν βρίσκεται μέσα κι έξω απ’ την Ελλάδα, η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι κοντά σας. Προσεύχεται για σας, αγωνίζεται για σας, γι’ αυτό αυτή την ώρα εκείνο που χρειάζεται είναι να είμαστε ενωμένοι ν’ αντιμετωπίσουμε αυτή τη λαίλαπα.

Χρειάζεται εμείς να γίνουμε ένας κορμός, ένα σώμα και με αυτό τον τρόπο να πολεμήσουμε και η Παναγία μας, πρέσβειρα όλων μας, θα ελεήσει ώστε ο Θεός όλους μας να μας ευλογήσει, να μας ελεήσει και να μας χαρίστει την ειρήνη και να ξαναβρεθούμε πάλι σε αυτόν το χώρο όλοι  μαζί ειρηνικά».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Όσο πλησιάζουν οι ημέρες για την έναρξη των διερευνητικών επαφών,  τόσο πληθαίνει η ατζέντα των διεκδικήσεων, των  προκλητικών ανακοινώσεων, αλλά και οι συχνές αναφορές για τη  μειονότητα της Θράκης.