fbpx Μίλησαν για τη γενοκτονία που δεν θα βρουν στα βιβλία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 18 Μαΐου, 2018 - 10:00
ΣΤΟ 10ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μίλησαν για τη γενοκτονία που δεν θα βρουν στα βιβλία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
10ο Δημοτικό Σχολείο Κομοτηνής
Γενοκτονία
Πόντιοι

"Λαός χωρίς μνήμη είναι καταδικασμένος να αποτύχει", σημειώνει η διευθύντρια του σχολείου Ελευθερία Σιώπη

Διονύσης Βοργιάς

Μία εκδήλωση απαραίτητη για τους νέους, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Πέμπτης 17 Μαϊου στο 10ο δημοτικό σχολείο Κομοτηνής. Μία εκδήλωση μνήμης για τη γενοκτονία του ποντιακού Ελληνισμού, που δεν διδάσκεται με τον δέοντα τρόπο στο ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα. 


Μπορεί να μην έλκει την καταγωγή της από τον Πόντο, ωστόσο η διευθύντρια του σχολείου, Ελευθερία Σιώπη, στέκεται σε ένα απαραίτητο δίδαγμα, που δέχονται οι μαθητές "ένα μάθημα ιστορίας διαφορετικό, έξω από την τάξη, και ταυτόχρονα ένα μνημόσυνο που οφείλουμε να κάνουμε για να αποδίδουμε σεβασμό στους προγόνους μας", όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, και συνεχίζει: "Δίνουμε μία βιωματική νότα στο μάθημα της ιστορίας, γιατί έτσι τα παιδιά μαθαίνουν το λόγο που η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη. Η μνήμη και η γνώση χρειάζονται στον άνθρωπο: Ένας άνθρωπος που στερείται της μνήμης και δεν έχει γνώσεις ιστορίας είναι καταδικασμένος να αποτύχει σε όλα τα επίπεδα της ζωής του. Το ίδιο συμβαίνει και με τους λαούς: Λαός χωρίς μνήμη και γνώση της ιστορίας του, χάνει την ταυτότητά του και είναι καταδικασμένος να αποτύχει".


Κληθείσα να καταθέσει το σχόλιό της για το αν η γενοκτονία και η ιστορία του ποντιακού Ελληνισμού διδάσκεται με τον σωστό τρόπο στο σχολείο, απαντά ως εξής: "Δυστυχώς όχι στην έκταση και με τη βαρύτητα που θα έπρεπε, καθώς υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις και πολλές παγίδες στον τρόπο που διδάσκεται η ιστορία, υπάρχουν και οι τάσεις αρνητών αυτών των εγκλημάτων κατά του ποντιακού Ελληνισμού και της ανθρωπότητας. Κάποιοι μιλούν για συνωστισμούς... Κι από αυτές τις παγίδες πρέπει να προφυλάξουμε τα παιδιά, διδάσκοντάς τους τα πραγματικά γεγονότα, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων με τέτοια βιώματα. Η άρνηση είναι παγίδα, αλλά παγίδα είναι και το άλλο άκρο δηλαδή αυτή των πονηρών πατριδοκάπηλων".


Μαζί της και η πρόεδρος του συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου Χρύσα Μαυρίδου, η οποία αναδεικνύει ξανά το αίτημα για αναγνώριση της γενοκτονίας και αναδεικνύει πως στόχος δεν είναι να καλλιεργηθεί το μίσος, αλλά οι μαθητές να γνωρίσουν τα ιστορικά γεγονότα αναλλοίωτα. 


Όσον αφορά στην εκδήλωση καθαυτή, περιελάμβανε έκθεση έργων ζωγραφικής από μαθητές του σχολείου, απαγγελία ποιημάτων που έγραψαν οι ίδιοι, διαδραστική εξιστόρηση των βασικών γεγονότων της γενοκτονίας από την Χρύσα Μαυρίδου, αφηγήσεις προσωπικών ιστοριών μεταξύ των οποίων κι αυτή του Γιάννη Αμαραντίδη, καθώς και τραγούδια και χορούς στον προαύλιο χώρο του σχολείου, με τη συμμετοχή λυράρηδων από το μουσικό σχολείο Κομοτηνής.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κος Παντελεήμων, ο διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Ροδόπης Μαρίνος Κωνσταντινίδης, ο υπεύθυνος σχολικών δραστηριοτήτων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ροδόπης Γιάννης Σιγούρος, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του Κέντρου Μέριμνας και Αλληλεγγύης Δήμου Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης. 
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Και στοιχειώδη νοημοσύνη να διαθέτει κάποιος, μπορεί να αντιληφθεί  το σκεπτικό για τη άδικη  απόφαση  του   υπουργείου Πολιτικής Προστασίας για τη Ροδόπη και ότι  δεν πρόκειται να κάνουν  πίσω, παρά τις δια