fbpx Μικροί «παράδεισοι» 10 λεπτά από την Κομοτηνή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 14 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΤΟΥΣ

Μικροί «παράδεισοι» 10 λεπτά από την Κομοτηνή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Θανάσης Φανφάνης
Πάνδροσος
Μίσχος
Σύμβολα

Τα μέτρα του κορωνοϊού ευκαιρία ανακάλυψης των φυσικών τοπίων της περιοχής

Ανάσες δροσιάς μια «ανάσα» από την πόλη, μπορεί να βρει κανείς στην Κομοτηνή. Και δεν αναφερόμαστε σε πολύ γνωστές στους ντόπιους τοποθεσίες, όπως το περιαστικό δάσος της Νυμφαίας ή το παραθαλάσσιο Φανάρι, αλλά σε τρία σημεία που πολλοί -ακόμη και Κομοτηναίοι- δεν έχουν επισκεφτεί, αν και πραγματικά δίπλα μας. Τα παρατεταμένα μέτρα εγκλεισμού, ωστόσο, αποτελούν μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για αναγκαίες αποδράσεις στην ύπαιθρο.

Μόλις στα 10-15 λεπτά με το αυτοκίνητο μπορεί κανείς να φτάσει σε φυσιολατρικούς «παραδείσους» περιμετρικά της πόλης, όπως ο παλιός νερόμυλος του Μίσχου, οι «καταρράκτες» των Συμβόλων ή το ποτάμι της Πανδρόσου.

Μερικά μέτρα βόρεια από το τζαμί του Μίσχου, μετά από έναν μικρό χωματόδρομο, ο επισκέπτης καταφτάνει στο ποτάμι. Αυτό είναι και το σημείο συνάντησης πολλών πεζοπόρων κι ορειβατών της περιοχής, που ξεκινούν από τον Μίσχο και καταλήγουν σε διάφορα σημεία του ορεινού όγκου, όπως το Παπίκιο Όρος. Στην αρχή της διαδρομής ο «εξερευνητής» μπορεί να κάτσει στις μεγάλες πέτρες για να απολαύσει την θέα ή να βγάλει φωτογραφίες το ποτάμι και τον τεχνητό καταρράκτη που κεντρίζει τα βλέμματα. Ακριβώς δίπλα βρίσκεται κι ένας παλιός νερόμυλος, που «σκεπάζεται» από τα πλατάνια γύρω του, όταν πετύχετε την κατάλληλη εποχή.

Στα Σύμβολα τώρα, βόρεια της Κομοτηνής, ο επισκέπτης περνώντας το χωριό καταφτάνει σε ένα καταπράσινο τοπίο, γνωστό κι ως «καταρράκτες Συμβόλων». Εκεί η άγρια φύση σας κάνει να ξεχάσετε… το lockdown και με σεβασμό σε αυτή μπορεί να απολαύσετε το πικ-νικ σας. Μεταξύ του χωριού και του ποταμιού, ο επισκέπτης συναντά τον θολωτό μακεδονικό τάφων Συμβόλων, που κατασκευάστηκε στο τέλος του 4ου αι. σύμφωνα με τους αρχαιολόγους. Εντοπίστηκε από ανασκαφικές εργασίες του 1976. Το μνημείο προστατεύεται με περίφραξη και στέγαστρο.

Η τρίτη τοποθεσία είναι περισσότερο γνωστή για τους… καλοφαγάδες, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως στερείται φυσικού κάλλους. Ο λόγος για την Πάνδροσο. Λίγα μέτρα βόρεια του οικισμού, ο επισκέπτης μπορεί να καταλήξει στο ποτάμι, το οποίο σε μερικά σημεία του δημιουργεί μικρούς καταρράκτες. Δυστυχώς, δίπλα στο όμορφο σημείο, ασυνείδητοι πετούν τα απορρίμματά τους.

Οι παραπάνω τρεις τοποθεσίες είναι μόνο μερικές από αυτές που βρίσκονται περιμετρικά της πόλης και σας περιμένουν να την εξερευνήσετε. Το μόνο που χρειάζεται είναι αγάπη για την φύση και καλή διάθεση. Κι αυτά δεν μπορεί να μας τα στερήσει κανένα lockdown.

 Φωτογραφίες/Βίντεο: Θανάσης Φανφάνης

Βίντεο:


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Το πόσο διακοσμητικό ρόλο και συνάμα βαρύγδουπο τίτλο στην κυριολεξία έχει το υπουργείο Μακεδονίας και Θράκης,  που φτιάχτηκε καθαρά για ψυχολογικούς και εθνικούς λόγους,  δήθεν για να στηρίξει τις ακριτικές