fbpx Μικροί έδωσαν το καλό παράδειγμα καθαρίζοντας την παραλία Ιμέρου
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 17 Οκτωβρίου, 2019 - 10:00
Ο ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟΥ

Μικροί έδωσαν το καλό παράδειγμα καθαρίζοντας την παραλία Ιμέρου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
παραλία Ιμέρου
Εθελοντισμός
εθελοντικός καθαρισμός

Μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Ξυλαγανής έδωσαν το δικό τους μήνυμα

Διονύσης Βοργιάς

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Μαρώνειας σε συνδιοργάνωση με τη HELMEPA, τον Δήμο Μαρωνείας – Σαπών, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Γυναικών Ιμέρου, τον Θρησκευτικό Σύλλογο Αγίας Μαρίνας-Ιμέρου και την ΣΕΕ (συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου) της Αειφορίας διοργάνωσαν εθελοντική δράση καθαρισμού της παραλίας Ιμέρου στο πλαίσιο του προγράμματος «πάρε μέρος και εσύ…».

Μαθητές του δημοτικού σχολείου και του νηπιαγωγείου Ξυλαγανής κατέφτασαν περί τις 10 το πρωί στην παραλία της περιοχής, που ούτως ή άλλως χρειαζόταν «λήφτιγνκ» καθαριότητας, κι έδειξαν το καλό παράδειγμα.

Καθαρή παραλία, ενεργοί πολίτες
Εκεί παρούσα ήταν η υπεύθυνη του Κέντρου Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μαρώνειας (με έδρα στον Ίμερο) Δάφνη Κυνδελέρου, που συντόνισε την δράση, και δήλωσε: «Κάθε χρόνο καθαρίζουμε μία παραλία, την οποία επιλέγουμε εμείς στο πλαίσιο του παγκόσμιου εθελοντικού καθαρισμού ακτών και βυθού». Στόχος κατά την ίδια είναι «να ευασθητοποιήσουμε μικρούς αλλά και μεγάλους, ότι δεν πρέπει να πετάμε σκουπίδια στις παραλίες και πρέπει να έχουμε πάντα καθαρές παραλίες και ακτές».

Παρών στο σημείο και ο νέος πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Ιμέρου Ευθύμης Γκουντρίδης ευχαρίστησε την υπεύθυνη του ΚΠΕ γιατί «έχει βάλει προσωπικό χρόνο γι’ αυτό τον φανταστικό χώρο (εν. το κτίριο στον Ίμερο), ώστε όλα τα σχολεία να περάσουν από εδώ». Ο τοπικός πρόεδρος ευχαρίστησε για την συνεργασία τους αντιδημάρχους Χαράλαμπο Καρύδη και Μουσταφά Καραγκιόζ και τον δήμαρχο Μαρωνείας – Σαπών Ντίνο Χαριτόπουλο.

Παρόντες κατά τον καθαρισμό ήταν επίσης ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου Ξυλαγανής Βασίλης Χριστακάκης που μετέφερε τις ευχαριστίες του στους συντελεστές και η νηπιαγωγός του νηπιαγωγείου Ξυλαγανής Νικολέτα Σιμοπούλου που παρατήρησε ότι το ΚΠΕ της περιοχής κάνει κάθε χρόνο περισσότερες και καλύτερες δράσεις από τις οποίες «τα παιδιά αποκομίζουν πάρα πολλά πράγματα», ενώ χαρακτήρισε την συγκεκριμένη δράση ως «σπουδαία», γνωστοποιώντας ότι κάθε χρόνο οι μικροί μαθητές συμμετέχουν σε αυτή.

Παρούσες και οι δύο πρόεδροι των τοπικών συλλόγων. Από πλευράς της η πρόεδρος του θρησκευτικού συλλόγου Αγίας Μαρίνας Ιμέρου Αθανασία Δουδούκα χαρακτήρισε τον σύλλογο «συμπαραστάτη» στις δράσεις του ΚΠΕ και κάλεσε «μαθητές από όλη την Ελλάδα να γνωρίσουν το ΚΠΕ».

Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου γυναικών Ιμέρου Σοφία Ρουμελιώτη έδωσε το δικό της μήνυμα. «Καλό είναι τα παιδιά από μικρά να μαθαίνουν ότι πρέπει να διατηρούμε καθαρές θάλασσες κι ακτές – είμαστε υποχρεωμένοι γιατί εδώ ζούμε, εδώ αναπνέουμε και πρέπει να είναι καθαρά τα φυσικά μας τοπία», είπε. Και οι δύο τους μετέφεραν τις θερμές τους ευχαριστίες στους συντελεστές.

One woman show στο ΚΠΕ
Οι δράσεις συνεχίζονται κανονικά στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης Μαρώνειας, παρά την χαρακτηριστική υποστελέχωσή του. Από πέρσι μόνη της έχει απομείνει η υπεύθυνη Δάφνη Κυνδελέρου, παρότι το θέμα της υποστελέχωσης έχει γνωστοποιηθεί αρμοδίως σε όσους μπορούν να το επιλύσουν. Με το θέμα έχει ασχοληθεί ο «Χ» σε παλιότερο ρεπορτάζ πιο εκτεταμένα.

Πάντως, ήδη την φετινή χρονιά το ΚΠΕ δέχθηκε 57 αιτήσεις από σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνεχίζει να υλοποιεί μονοήμερα προγράμματα, ενώ υπάρχει σχεδιασμός και για την επόμενη περίοδο (Ιανουάριος – Ιούνιος) με κάλεσμα και προς σχολικές μονάδες εκτός Ροδόπης, προς υλοποίηση και πολυήμερων προγραμμάτων, όπως το ευρωπαϊκό μονοπάτι Ε6 στην ιστορική Μαρώνεια.

5 ΚΠΕ, σε 5 νομούς
Στο πλαίσιο της δράσης στον Ίμερο βρέθηκε επίσης η συντονίστρια εκπαιδευτικού έργου της Αειφορίας των πέντε ΚΠΕ ΑΜ-Θ Άννα Αφεντουλίδου. Αφότου κατέγραψε τα πέντε ΚΠΕ Μαρώνειας (Ροδόπη), Σουφλίου (Έβρος), Φιλίππων  (Καβάλα), Παρανεστίου (Δράμας), Βιστωνίδας (Ξάνθη), εν προκειμένω έδωσε τα εύσημα στην υπεύθυνη του ΚΠΕ Μαρώνειας που «το κρατάει με το κέφι και την δουλειά της». Κατόπιν μετέφερε το εκπαιδευτικό της μήνυμα: «Η ζωή μας είναι σε ομόκεντρους κύκλους. Στο κέντρο βρίσκονται τα παιδιά – ό, τι σπείρουμε σε αυτό τον πυρήνα, αυτό θα θερίσουμε», σηματοδότησε, υπογραμμίζοντας τον στόχο των ΚΠΕ που είναι «να δημιουργήσουμε ενεργούς και ευτυχισμένους πολίτες».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Αντιλαμβανόμαστε ότι σε εποχές που δύσκολα οι δήμοι μπορούν να παρουσιάσουν έργο,  να επαινούν και να διαφημίζουν, συναντήσεις, καθημερινές δράσεις,  προσπάθειες, ιδέες και προτάσεις.