fbpx Μια βιβλιοθήκη "στολίδι" γεννιέται στη Στρύμη
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 22 Απριλίου, 2017 - 11:28
ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ ΕΓΙΝΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

Μια βιβλιοθήκη "στολίδι" γεννιέται στη Στρύμη

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στρύμη
Βιβλιοθήκη Στρύμης
Βιβλία
Δήμος Μαρωνείας-Σαπών

Με τη δωρεά του Θοδωρή Κουλεδάκη ο οποίος δηλώνει πως "έχω φύγει εδώ και 13 χρόνια, αλλά η Στρύμη και η Ροδόπη είναι στην καρδιά μου"

3.000 βιβλία έχουν πάρει ήδη τη θέση τους, υπάρχουν πολλά σχέδια, αλλά απαιτείται η έμπρακτη στήριξη του δημάρχου Μαρωνείας-Σαπών για την εξεύρεση ειδικού χώρου

Διονύσης Βοργιάς

Μπορεί να μετακόμισε εδώ και μια δεκαετία από τη γενέτειρά του Στρύμη στην Αθήνα, παρόλα αυτά ο Θοδωρής Κουλεδάκης δεν ξεχνάει τον τόπο του και τους συμπατριώτες του. Με πρωτοβουλία του ένα όνειρο που υπάρχει εδώ και αρκετά χρόνια σιγά-σιγά παίρνει σάρκα και οστά. Μια βιβλιοθήκη στη Στρύμη, για να δώσει κίνητρο στους νέους, ένα βιβλίο σε όλους, και ένα "στολίδι" στο χωριό!

Συγκεκριμένα, η "ΚΑΠΑ" Εκδοτική του Θοδωρή Κουλεδάκη, σε συνεργασία με τον ΑΜΣ Ορφέα Στρύμης και με τη σημαντική αρωγή των ΑΦΟΙ Δαλθανάση και Πολιτιστικού Συλλόγου Στρύμης, σε συνδυασμό με τη "γενναία" προσφορά του κτηνοτρόφου Κιασήφ Αλή, όλοι συνεργάστηκαν ώστε οι πρώτοι 3.000 τόμοι να τοποθετηθούν στα ράφια. Κοντά στην προσπάθεια εδώ και πολλά χρόνια και ο Χρήστος Κουκουλάκης γύρισε το χωριό πολλές φορές, προκειμένου να βρει αρωγούς στην προσπάθεια.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΓΙΑ ΕΝΑΝ ΠΟΛΥΧΩΡΟ

Για το όραμα πίσω από το έργο μας μιλάει ο Θοδωρής Κουλεδάκης ο οποίος θέλει να δημιουργήσει μια "εστία πολιτισμού". "Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια εστία πολιτισμού! Όραμά μας είναι, ειδικά τα μειονοτικά σχολεία της ευρύτερης περιοχής, να έρχονται και να προμηθεύονται βιβλία. Και μεγάλος στόχος είναι να γίνει ο χώρος μια πρότυπη βιβλιοθήκη όλης της Ελλάδας".

Αυτή τη στιγμή μπορεί να τοποθετήθηκαν τα πρώτα 3.000 βιβλία, όμως "έχουμε έτοιμους άλλους 7.000 τόμους, έτοιμους να συμπληρωθούν ώστε τα βιβλία να γίνουν 10.000". Σημειώνουμε ότι η βιβλιοθήκη Κομοτηνής έχει περίπου τα διπλάσια, άρα οι 10.000 τίτλοι είναι μια πραγματικά αξιέπαινη αρχή. "Θα μπουν και πολλά θεωρητικά βιβλία και πανεπιστημιακά συγγράμματα, ώστε να γίνει πόλος έλξης και για έρευνα", συνεχίζει ο εκδότης.

Ο ίδιος θέλει με αυτό τον τρόπο να δώσει ένα κίνητρο στους ανθρώπους να παραμείνουν ή να επισκεφτούν τον τόπο. "Έχω φύγει 13 χρόνια στην Αθήνα, αλλά η Στρύμη και η Ροδόπη είναι στην καρδιά μου. Προσπαθώ να στηρίξω τον τόπο μου, γιατί θέλω να κρατήσει τους νέους και να τους δώσει κίνητρα να παραμείνουν στο χωριό ή να το επισκεφτούν και, παράλληλα, να πάρουν ένα βιβλίο στα χέρια τους. Γι' αυτό έχουμε και μεγάλη γκάμα παιδικών βιβλίων", συνεχίζει.

Εκτός από τα παιδικά βιβλία, στα οποία έχει δοθεί έμφαση, αλλά και τα ακαδημαϊκά, υπάρχουν εκατοντάδες λογοτεχνικά, επιστημονικά και αθλητικά, για κάθε γούστο.

Ο ΔΗΜΟΣ ΝΑ ΣΤΗΡΙΞΕΙ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΣ ΧΩΡΟ

Η πρωτοβουλία ιδιωτών είναι παρούσα, και τώρα το "μπαλάκι" πέφτει στον δήμαρχο Μαρώνειας-Σαπών Γιάννη Σταυρίδη, ώστε να ανταποκριθεί στην εξεύρεση ενός κατάλληλου χώρου. "Είμαστε σε συνεννόηση με τον δήμο, γιατί ζητάμε την παραχώρηση ενός χώρου, προκειμένου να γίνει ακόμη πιο οργανωμένο το έργο, δηλαδή να μπορέσουμε να βάλουμε κι άλλα βιβλία, υπολογιστές, γραφεία", εξηγεί ο Θοδωρής Κουλεδάκης. Τα βιβλία έχουν στηθεί προσωρινά στους διαδρόμους της Πολιτιστικής Στέγης του Συλλόγου Γυναικών Στρύμης, όμως όλοι ευελπιστούν να βρεθεί ή να δημιουργηθεί ένας κατάλληλος χώρος ώστε οι κάτοικοι του οικισμού, ανεξάρτητα από την ηλικία ή τη μόρφωσή τους, να μπορούν να συμμετάσχουν ενεργά στον χώρο.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΡΦΕΑ ΣΤΡΥΜΗΣ

Δεν άφησαν τα ποδοσφαιρικά τους παπούτσια, αλλά πριν και μετά τις προπονήσεις, βοήθησαν στο να στηθεί ο προσωρινός χώρος της βιβλιοθήκης. Κάνουμε λόγο για τα μέλη της τοπικής ποδοσφαιρικής ομάδας, Ορφέας Στρύμης, που έπιασαν τα εργαλεία και κατασκεύασαν τη βιβλιοθήκη.

Στόχος τους, εκτός από το να ξαναφέρουν την ποδοσφαιρική αίγλη στο χωριό, είναι και να φέρουν την ...πολιτισμική!

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Για να ξεφύγουμε λίγο από το αρνητικό κλίμα και την γενικότερη κατήφεια που υπάρχει,  με τις αντιδράσεις των φορέων των πολιτικών και των κατοίκων της περιοχής για το  κλείσιμο της Νυμφαίας,  μήπως θα πρέπει