fbpx Μία πρώτη δικαίωση για το «12%»
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, 2019 - 10:00
ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ΣΤΗΝ ΑΜ-Θ

Μία πρώτη δικαίωση για το «12%»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στέλιος Μωραΐτης
Περιφέρεια ΑΜΘ

Από την Καβάλα ανοίγει ο δρόμος της διεκδίκησης της επιδότησης εργασίας για όλους τους επιχειρηματίες της ΑΜ-Θ

Σε 300 εκατ. ευρώ υπολογίζει τα «χρωστούμενα» ο Στ. Μωραΐτης

Θανάσης Τσολάκης

Ένα μικρό βήμα για έναν επιχειρηματία, αλλά ένα μεγάλο βήμα για την επιχειρηματικότητα, έγινε πριν από μερικές ημέρες στην Καβάλα, όταν το Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο έκανε δεκτή την προσφυγή τοπικού επιχειρηματία έναντι του ΟΑΕΔ και του ελληνικού δημοσίου για τη μη καταβολή της λεγόμενης επιδότησης του κόστους εργασίας ή αλλιώς το γνωστό σε όλους «12%».

Η υπόθεση διεκπεραιώθηκε από δικηγορική εταιρία της Ξάνθης η οποία εκπροσωπήθηκε από τον κο Χρήστο Κούτρα. Σε ανακοίνωσή της η εταιρία περιλαμβάνει και σχόλιο του δικηγόρου που λέει ότι «η επίμαχη απόφαση αποτελεί πραγματικά μία ‘ηλιαχτίδα φωτός’ για έναν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων, που εδρεύουν στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, οι οποίες άπασες έχουν λαμβάνειν και διεκδικούν νομίμως τη δικαιούμενη και δια νόμου ορισθείσα επιδότηση ποσοστού 12% επί του κόστους της μισθοδοσίας των εργαζομένων τους, επιβιώνοντας παράλληλα σε αντίξοες οικονομικά συνθήκες που επιτείνονται από τη γεωγραφική τους θέση. Η παραπάνω απόφαση έρχεται σε πλήρη ευθυγράμμιση με το κοινό περί δικαίου αίσθημα, και αποδεικνύει ότι η Δικαιοσύνη στις κρίσιμες στιγμές μπορεί και πράγματι επιτελεί το ρόλο της ακριβοδίκαια».

300.000.000 ευρώ έχουν λαμβάνειν οι επιχειρηματίες της ΑΜ-Θ
Το «12%» είχε σταματήσει να καταβάλλεται αναιτιολόγητα από το β’ εξάμηνο του έτους 2010, «καίτοι ο νόμος που επέτασσε την καταβολή της δεν είχε πάψει να ισχύει. Οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις καταργήθηκαν οριστικώς με νόμο του 2016, πλην όμως παρέμενε εκκρεμής η αξίωση των επιχειρήσεων για το χρονικό διάστημα από το β’ εξάμηνο του 2010 έως και το έτος 2015, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα πολύ σημαντικό ποσό» σχολίασε ακόμη ο δικηγόρος.

Το ποσό αυτό ανέρχεται περίπου σε 300 εκατ. ευρώ, είπε στο ράδιο Χρόνος 87.5 fm ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, χαιρετίζοντας φυσικά τη συγκεκριμένη δικαστική εξέλιξη.

Ο κος Μωραΐτης δεν έκρυψε την ικανοποίησή του από την συγκεκριμένη εξέλιξη, η οποία στο ηθικό κομμάτι απαντά σε όλους αυτούς τους πολιτικούς που προσπαθούσαν να πείσουν τους επιχειρηματίες ότι «τους κάνουν ρουσφέτι» χορηγώντας το 12%.

Σε νομικό επίπεδο όμως «η απόφαση αυτή θα αξιοποιηθεί από τους νομικούς στα υπόλοιπα δικαστήρια που θα γίνουν και έχουν αναλάβει και έχουν κάνει αυτή την προσφυγή» λέει ο κος Μωραΐτης και φυσικά θεωρείται βέβαιο ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα προσβάλει την απόφαση του Πρωτοδικείου Καβάλας.

Αυτό όμως δεν πτοεί τον επιχειρηματικό κόσμο που πήρε μία πρώτη δικαίωση στο αίτημα της καταβολής του 12% για το οποίο μάλιστα οι επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ έχουν φορολογηθεί, χωρίς να το έχουν λάβει και γι’ αυτό ταιριάζει απόλυτα το σχόλιο του κου Μωραΐτη ότι «αυτά δεν γίνονται ούτε στην Ουγκάντα».

Στ. Μωραΐτης: Θα δώσουμε μεγάλη μάχη
Μετά από αυτή την εξέλιξη στην Καβάλα πάντως οι επιχειρηματίες και οι φορείς που τους εκπροσωπούν, όπως π.χ. τα Επιμελητήρια, ετοιμάζονται «να δώσουν μεγάλη μάχη», λέει ο κος Μωραΐτης. Η μάχη αυτή μάλιστα θα είναι τουλάχιστον σε δύο μέτωπα: Το πρώτο θα αφορά την λήψη αυτών των χρημάτων του «12%», που δεν τους έχουν καταβληθεί όλα αυτά τα χρόνια και το δεύτερο μέτωπο θα αφορά την προσπάθεια εύρεσης ενός τρόπου ώστε οι ακριτικές επιχειρήσεις της ΑΜ-Θ να παίρνουν κάποιου τύπου επιχορήγηση που να είναι σύννομη με τις διατάξεις της Ε.Ε.

Αυτό μπορεί να γίνει κατορθωτό, εκτιμά ο κος Μωραΐτης, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά «θα πρέπει να βρεθεί μία νέα νομοθετική πρωτοβουλία που να είναι εγκεκριμένη από την Ε.Ε. γιατί τέτοιες επιδοτήσεις δεν έπαιρνε μόνο η Θράκη – στη Γερμανία ακόμα και σήμερα η Βεστφαλία παίρνει επιδοτήσεις».

Οι επιχειρηματίες της ΑΜ-Θ πάντως παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις επί του θέματος και ετοιμάζονται ο καθένας από το δικό του μετερίζι.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του