fbpx Μία πισίνα για ΑμεΑ και άτομα με χρόνιες παθήσεις που παραμένει κλειστή
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 6 Ιουνίου, 2018 - 10:00
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΦΥΣΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ

Μία πισίνα για ΑμεΑ και άτομα με χρόνιες παθήσεις που παραμένει κλειστή

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑμΕΑ
Σωματείο ΑμΕΑ Ροδόπης

Ο γ.γ. του υπουργείου Υγείας άφησε το ενδεχόμενο λειτουργίας ανοιχτό, αλλά είναι μία πολύ δύσκολη υπόθεση


Τρ. Καρούντζος: "Το υγρό στοιχείο είναι το πιο ιδανικό για άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις"

Στο Κέντρο Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) Κομοτηνής - πίσω από το Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής - υπάρχει το τμήμα της πισίνας και της μπανιέρας για δεινόλουτρα και παραφινόλουτρα τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες ειδικά σε ΑμεΑ και ασθενείς με νευρολογικά μυϊκά και οστικά προβλήματα. Όμως δεν λειτούργησαν ποτέ σε αντίθεση με τα άλλα τμήματα που λειτουργούν αξιοπρεπώς και προσφέρουν την βοήθειά τους όσο καλύτερα μπορούν. 


"Παράθυρο" λειτουργίας δια στόματος γ.γ. υπουργείου Υγείας
Το ενδεχόμενο λειτουργίας άφησε ανοιχτό, ευρισκόμενος στην Κομοτηνή προκειμένου να εγκαινιάσει τις δύο Τοπικές Μονάδες Υγείας, ο Σταμάτης Βαρδαρός. Κληθείς να καταθέσει το σχόλιό του αναφορικά με τις μη λειτουργούσες αίθουσες υδροθεραπείας ανά την Ελλάδα, είπε: "Ένα κομμάτι - που έχει επαρκέστατη υλικοτεχνική υποδομή και καλή στελέχωση - χρειάζεται καλύτερη οργάνωση και εντατικοποίηση για να λειτουργήσει με καλύτερους όρους και με μεγαλύτερη προσέλευση από πλευράς κόσμου.

Ούτως ή άλλως το κομμάτι της αποκατάστασης και της μετανοσοκομιακής φροντίδας είναι ένα κομμάτι που έχουμε πει ότι το αμέσως επόμενο διάστημα πρέπει να τα βάλουμε μπροστά στην κεντρική πολιτική του υπουργείου Υγείας.

Γιατί είναι αλήθεια πως ο δημόσιος τομέας υπολείπεται δραματικά σε αυτές τις δομές. Το μεγαλύτερο μέρος των υπηρεσιών υγείας στην ιατρική αποκατάσταση καλύπτεται από τον ιδιωτικό τομέα και με όρους που πολλές φορές δεν είναι προς όφελος των πολιτών. Νομίζω ότι υπάρχουν κάποια τεχνικά ζητήματα που πρέπει να επιλυθούν, γιατί η στελέχωση είναι επαρκής και μπορεί ένα μέρος του προσωπικού να εκπαιδευτεί και στη ναυαγοσωστική, γιατί αυτό είναι ένα κριτήριο που πρέπει να πληρούται".
 

Δύσκολο το εγχείρημα της λειτουργίας
Στην πραγματικότητα το στοίχημα του να ανοίξει η πισίνα και οι λοιπές υποδομές, είναι ένα πραγματικά δύσκολο εγχείρημα. Αρχικά, πρέπει - τουλάχιστον στις εγκαταστάσεις της Κομοτηνής - να γίνουν κάποιες εργασίες, όπως η τοποθέτηση αντιολισθητικών πλακιδίων, γιατί τα υπάρχοντα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις.

Εύλογο σε αυτό το σημείο είναι το ερώτημα ποιός έλεγξε το έργο όταν αυτό παραδόθηκε. Κατόπιν, χρειάζεται να υπογραφούν συμβάσεις ή να γίνουν προσλήψεις ναυαγοσώστη και ιατρού που θα είναι μόνιμα παρόντες κατά τις ώρες λειτουργίας, όπως κι ενός καταρτισμένου υδροθεραπευτή. Επομένως, μπορεί και για την επαναλειτουργία αυτής της δομής να χρειαζόμαστε έναν από μηχανής Θεό, όπως συνέβη με το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος και το νέο Νοσοκομείο Κομοτηνής.


Θέλει το άνοιγμα το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης
Το άνοιγμα της δομής έχει αναδείξει ως διεκδίκησή του το Σωματείο ΑμεΑ Ροδόπης. Ο "Χ" μιλάει με τον πρόεδρο του Σωματείου Τρύφωνα Καρούντζο: "Το υγρό στοιχείο είναι το πιο ιδανικό που υπάρχει για την υδροθεραπεία, γιατί δεν καταπονεί το σώμα, ακόμη κι αν αυτό είναι τραυματισμένο ή έχει νευρολογικές ή άλλες παθήσεις που ταλαιπωρούν άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις. 


Γι' αυτό και πέρσι κάναμε τον αγώνα και βάλαμε το Seatrack στην παραλία Ιουλία του Φαναρίου. Άρα, υπάρχει υγρό στοιχείο για το καλοκαίρι, αλλά δεν υπάρχει για τον χειμώνα".


Σε άλλο σημείο του λόγου του μας πληροφορεί ότι "υπάρχουν τα κέντρα Αποκατάστασης σε Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα και αλλού. Αυτά είναι ιδιωτικά κι ένα ποσό στην αρχή το καλύπτει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά μετά από ένα σημείο σταματάει. Αλλά τα Κέντρα Φυσικής Αποκατάστασης έγιναν γι' αυτό ακριβώς το λόγο. 


Στο τέλος όμως δεν έγινε τίποτα, πέσαμε στην παρακμή με τις δομές κι αυτές άρχισαν σιγά-σιγά να διαλύονται. Παρόλα αυτά στις περισσότερες περιοχές αυτά τα κέντρα παραμένουν σε καλή κατάσταση". 


Ο Τρύφωνας Καρούντζος όμως δεν χάνει την αισιοδοξία του, γιατί έχει συμμάχους τους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους τοπικούς φορείς και ίσως το αίτημα ανακινηθεί.  
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τόσο δύσκολο είναι να  μπορούν  να συνδυαστούν  σε αυτή τη χώρα, οι συμβουλές και οι προτάσεις των επιδημιολόγων, οι πολιτικές αποφάσεις με πλήρη ανάληψη  ευθυνών όμως,  με το κόστος στην επιχειρηματικότητα,