fbpx Μία εβδομάδα υπό φοιτητική κατάληψη η Πρυτανεία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τρίτη, 9 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Μία εβδομάδα υπό φοιτητική κατάληψη η Πρυτανεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Ζωή Γαβριηλίδου

Πάντως, φοιτητικά αιτήματα κι απόψεις Συγκλήτου έχουν και κοινούς τόπους, κατά του νέου νόμου του Υπουργείου Παιδείας που βάζει Αστυνομία στα Πανεπιστήμια

Δήμος Μπακιρτζάκης

Από την προηγούμενη Δευτέρα 01/03 τελεί υπό φοιτητική κατάληψη η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Πανεπιστημιούπολη της Κομοτηνής, με την Ζωή Γαβριηλίδου να μην γνωρίζει μέχρι πότε το κτίριο θα παραμένει «κλειστό».

Η αντιπρύτανης ακαδημαϊκών υποθέσεων και φοιτητικής μέριμνας ΔΠΘ φιλοξενήθηκε στο ράδιο Χρόνος 87.5fm και μετέφερε την εικόνα πως μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα ένα σώμα φοιτητών περί των 35-40 ατόμων καταλάμβανε την Πρυτανεία. «Δεν έγιναν βανδαλισμοί στο Πανεπιστήμιο, το αντίθετο μάλιστα οι φοιτητές μας έδιναν και χαρτάκια με τηλέφωνα που έπαιρνε κόσμος στη Γραμματεία. Κι επειδή κάποια θεώρησαν πως είναι έκτακτα, τα προώθησαν, για να μην χαθούν προθεσμίες», αναγνώρισε. Την ίδια στιγμή πάντως ξεκαθάρισε πως «δεν θεωρώ ότι είναι σωστό να παρεμποδίζεται το έργο υπαλλήλων που θέλουν να δουλέψουν στην Πρυτανεία». Ως προς τον τρόπο αντίδρασης των φοιτητών συμπλήρωσε: «είναι κι αυτός ένας τρόπος αντίδρασης, δεν ξέρω αν θα μπορούσαν να αντιδράσουν με κάποιο άλλο τρόπο, αναμένουμε πότε θα λυθεί η κατάληψη και τελικά τι θα γίνει με τα αιτήματά τους».

Οι πληροφορίες μας λένε πως η κατάληψη το πιθανότερο να λυθεί μέσα στην εβδομάδα.

Και συγκλίνουσες απόψεις
Πάντως, οι απόψεις μεταξύ της Συγκλήτου του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και των φοιτητών που έχουν καταλάβει το κτίριο, είναι συγκλίνουσες ως προς αρκετά σημεία, καθώς οι μεν φοιτητές αντιδρούν στο νέο νόμο του Υπουργείου Παιδείας, που αλλάζει τον τρόπο εισαγωγής στα Πανεπιστήμια και εγκαθιδρύει Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια, η δε Σύγκλητος του Δ.Π.Θ. είχε εκφραστεί επί αυτών των θεμάτων, όταν ακόμη ο νόμος ήταν υπό διαβούλευση νομοσχέδιο.

«Συνολικά για το νομοσχέδιο το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο έχει τοποθετηθεί κι έχει εκφράσει τις επιφυλάξεις του. Πλέον είναι νόμος κι όχι νομοσχέδιο», δήλωσε η κα Γαβριηλίδου. Θυμίζουμε πως σύμφωνα με την τότε απόφαση της Συγκλήτου του ΔΠΘ, το νέο σύστημα εισαγωγής προκαλεί έντονη ανησυχία στο περιφερειακό-ακριτικό πανεπιστήμιο, καθώς υπάρχει φόβος μείωσής του σε φοιτητές. Επίσης, η Σύγκλητος, μεταξύ άλλων θεμάτων, εξέφρασε επιφυλάξεις σχετικά με το εάν το ν+2 θα είναι όντως αποτελεσματικό.

Ως προς το επίμαχο ζήτημα, δηλαδή τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων (ΟΠΠΙ), η Σύγκλητος «θεωρεί ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση των δομών φύλαξης των Πανεπιστημίων, υπό την προϋπόθεση αύξησης της χρηματοδότησης από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.  Πρόσθετα, εκφράζει την αντίθεσή της, με την ύπαρξη, εντός του χώρου των Πανεπιστημίων, Ομάδων που στελεχώνονται από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και ειδικούς φρουρούς, με παρουσία - έδρα  εντός των  Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων, και αναφέρονται στην ΕΛ.ΑΣ.».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Με σχετική πλειοψηφία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας πέρασε το εργασιακό νομοσχέδιο Χατζηδάκη,  που συνάντησε πλήθος αντιδράσεων από τα συνδικάτα, σε  δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και   από όλα τα κόμματα