fbpx Μια έμπειρη συγγραφέας κέρδισε το κοινό της Κομοτηνής
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 14 Δεκεμβρίου, 2018 - 10:00
Η ΑΛΚΥΟΝΗ ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΚΑΙ "ΤΟ ΧΑΜΟΓΕΛΟ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ"

Μια έμπειρη συγγραφέας κέρδισε το κοινό της Κομοτηνής

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Βιβλιοπαρουσίαση
Βιβλιοχαρτοπωλείο Βαφειάδης

"Γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς", λέει στον "Χ" η συγγραφέας

Το βιβλίο παρουσιάστηκε στη Λέσχη Κομοτηναίων από τα βιβλιοχαρτοπωλεία Βαφειάδης σε συνεργασία με τις εκδόσεις Διόπτρα

"Γράφω γιατί δεν μπορώ να κάνω αλλιώς", λέει στον "Χ" η έμπειρη συγγραφέας Αλκυόνη Παπαδάκη, η οποία βρέθηκε στην Κομοτηνή, για να συνομιλήσει με το κοινό της πόλης για το νέο της βιβλίο "το χαμόγελο του δράκου". Το βράδυ της Τετάρτης 12 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων, τα βιβλιοχαρτοπωλεία "Βαφειάδης" σε συνεργασία με τις εκδόσεις "Διόπτρα" πραγματοποίησαν την παρουσίαση του βιβλίου. Για το βιβλίο και την συγγραφέα μίλησε η φιλόλογος Ρένα Σαμαρά - Μάινα κι ακολούθησε συζήτηση με το κοινό.

Η Αλκυόνη Παπαδάκη γεννήθηκε στο Νιο Χωριό, κοντά στα Χανιά. Αφού αποφοίτησε από τη Γαλλική Σχολή, ήρθε στην Αθήνα με το όνειρο να αλλάξει τον κόσμο. Με την εμφάνισή της στη λογοτεχνία κατέκτησε το αναγνωστικό κοινό, το οποίο την ακολουθεί πιστά σε όλη τη συγγραφική πορεία της. Τα έργα της, τα οποία ανήκουν στη σύγχρονη μυθιστορία, διακρίνονται για την προσωπική, λυρική γραφή της. Μέσα στις σελίδες των βιβλίων της αναλύει, συνθέτει, αγωνίζεται, δημιουργεί, διακινδυνεύει και διδάσκει ήθος, σε μια δύσκολη εποχή που αναζητεί οδηγούς και πρότυπα ζωής.

Γράφει γιατί δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, μας λέει, όταν την συναντάμε στην βιβλιοπαρουσίαση και διηγείται "κάθε φορά που τελειώνω ένα βιβλίο λέω 'δεν ξαναγράφω', γιατί δίνω όλη μου την ψυχή σε αυτό και είναι κουραστικό. Λέω να κάνω άλλα πιο ανώδυνα πράγματα, αλλά μετά μαζεύεται ξανά το υλικό στο κεφάλι μου και αρχίζω από την αρχή". Δηλώνει "χαρούμενη", που "νέοι δοκιμάζονται συγγραφικά" αλλά δίνει και μία απλή μεν αλλά δύσκολη στην εφαρμογή της συμβουλή: "Τους λέω πως θέλει κόπο αυτή η ιστορία. Δεν είναι έκθεση ιδεών ή μια απλή περιγραφή. Πρέπει να βγάλεις την ψυχή σου και να δουλέψεις το κείμενο πολλές φορές. Δεν είναι καμιά σελίδα στα δικά μου βιβλία που να είναι γραμμένη μία ή δύο φορές".

Όσον αφορά στις ιστορίες και στους ήρωές της δεν κρύβει "το να ζωντανέψεις την εικόνα που έχεις στο μυαλό σου πάνω στο χαρτί είναι η δυσκολία" και εξηγεί: "Θέλω ζωντανές εικόνες και αληθινούς ήρωες, όχι χάρτινους, κι αυτό προϋποθέτει πολλή δουλειά. Θέλω να κάμω τους ήρωες να μιλάνε από ψυχής, χωρίς να επεμβαίνω εγώ ...δεν λουστράρω την σκέψη τους, έχουν δικιά τους σκέψη".

Όσον αφορά στο τελευταίο της βιβλίο, η συγγραφέας περιορίζεται στο να το χαρακτηρίσει "ένα μυθιστόρημα με πολλά απρόοπτα, έχει τον συνδυασμό ποίησης και ρεαλισμού. Για τα βιβλία δεν μπορώ να λέω πολλά λόγια".
 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ποτέ δεν είναι αργά και έτσι εν μέσω του καλοκαιριού βγήκαν τα αποτελέσματα και αναρτήθηκαν οι πίνακες στην ιστοσελίδα του ΕΟΔΥ, με προσλήψεις διαφόρων ειδικοτήτων, υγειονομικού προσωπικού κυρίως, για τη στε