fbpx Μη επιστρεπτέα ΠΑΜΘ: Ούτε το 3% των αιτήσεων στο τελικό στάδιο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 2 Απριλίου, 2021 - 09:00
ΚΟΙΝΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΩΝ ΑΜΘ

Μη επιστρεπτέα ΠΑΜΘ: Ούτε το 3% των αιτήσεων στο τελικό στάδιο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
μη επιστρεπτέα ενίσχυση
Περιφέρεια ΑΜΘ
Δεσμός ΑΜ-Θ

Από τις 24.108 επιχειρήσεις που προσδοκούν να λάβουν χρήματα, έχουν φτάσει στα τελικά στάδια της αίτησης μόλις 621

Διονύσης Βοργιάς

Δεν είναι αισιόδοξα τα μηνύματα για τις τσέπες των επιχειρηματιών της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφορικά με την πορεία του προγράμματος της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης Περιφέρειας ΑΜΘ. Το πρόγραμμα αποφάσισε η Περιφέρεια ΑΜΘ και “τρέχει” από τον πολύπαθο ενδιάμεσο φορέα, ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, ο οποίος με πρόσφατες εξελίξεις πέρασε ξανά στον «έλεγχο» των Επιμελητηρίων ΑΜΘ, τα οποία ανέκτησαν την πλειοψηφία.

Για όλες τις εξελίξεις γύρω από την ΔΕΣΜΟΣ και το πρόγραμμα της μη επιστρεπτέας, αναλυτική συνέντευξη τύπου παρέθεσαν χθες τα Επιμελητήρια ΑΜΘ. Η συνέντευξη ξεπέρασε τις δύο ώρες “καθαρού” χρόνου και σε αυτή μίλησαν οι πρόεδροι των έξι Επιμελητηρίων ΑΜΘ, δηλαδή: Νίκος Αγγελίδης πρόεδρος Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Αντώνης Γραβάνης πρόεδρος Επαγγελματικού Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Ροδόπης, Στέλιος Μωραΐτης πρόεδρος Επιμελητηρίου Ξάνθης, Μάρκος Δέμπας πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας, Στέφανος Γεωργιάδης πρόεδρος Επιμελητηρίου Δράμας, Χριστόδουλος Τοψίδης πρόεδρος Επιμελητηρίου Έβρου και πρόεδρος ΠΕΣΥ ΑΜΘ.

Δεν φταίνε τα Επιμελητήρια, υποστηρίζουν
Σχεδόν 25 λεπτά μίλησε ο Νίκος Αγγελίδης, κληθείς να καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ένα… σύντομο ιστορικό γεγονότων γύρω από την εταιρία ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ. Στο λόγο του υπεραμύνθηκε της στάσης των Επιμελητηρίων προς την ΔΕΣΜΟΣ και τους επιχειρηματίες του τόπου, λέγοντας πως από το 1996 η ΔΕΣΜΟΣ λειτουργεί εύρυθμα και έντιμα, και πλέον ζητούμενο είναι «να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επιχειρηματιών της περιοχής μας ως προς την εταιρία», όπως είπε. Αναφορικά με τη μεγάλη καθυστέρηση πληρωμών της μη επιστρεπτέας, είπε:  «ζητώ συγγνώμη για την καθυστέρηση στους επιχειρηματίες, αν και τα Επιμελητήρια δεν φταίνε για την καθυστέρηση […]. Σας κοιτάω στα μάτια με ξέρετε 20 χρόνια στον θεσμό: τα Επιμελητήρια δεν έχουν το παραμικρό φταίξιμο, ίσα-ίσα προσπάθησαν με συναίνεση να λύσουν το πρόβλημα».

Νωρίτερα είχε ενημερώσει πως «οι δικαστικές αποφάσεις έχουν δώσει την πλειοψηφία στην Γενική Συνέλευση στα Επιμελητήρια» και πλέον «πορευόμαστε μέχρι την Δευτέρα 5 Απριλίου με προσωρινή διοίκηση. Σε αυτή την Γενική Συνέλευση καλούμε την Περιφέρεια να συμμετέχει ορίζοντας τους εκπροσώπους της, για να συνεργαστούμε για το καλό της Περιφέρειας και των επιχειρήσεων». Θυμίζουμε πως νέος προσωρινός πρόεδρος της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ, μετά τη νέα τροπή των πραγμάτων, είναι ο Παντελής Χαβιαράς.

Σε ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε κι η τοποθέτηση του προέδρου του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου ΑΜΘ Χριστόδουλου Τοψίδη, ο οποίος ζήτησε από την Περιφέρεια να παραστεί στη Γενική Συνέλευση της 5ης Απριλίου και «να πρυτανεύσει η λογική από όλους μας», ισχυριζόμενος πως τα Επιμελητήρια ΑΜΘ «κάνουμε το πρώτο βήμα» προς αυτή την κατεύθυνση.

Λίγο νωρίτερα, πάντως, είχε επιτεθεί στην πρώην πρόεδρο της ΔΕΣΜΟΣ ΑΜΘ Κατερίνα Ιωαννίδου, κατηγορώντας την πως τον τελευταίο μήνα που ήταν στο “τιμόνι” της εταιρίας την «είχε αφήσει στον αυτόματο πιλότο», ενώ τα Επιμελητήρια από τη στιγμή που την ανέλαβαν έλυσαν τεχνικά και λοιπά ζητήματα. «Εργαζόμαστε μαζί με το προσωπικό για την επιστροφή της κανονικότητας στην εταιρία», είπε χαρακτηριστικά.

Κι οι επαγγελματίες περιμένουν…
Ως προς την ουσία των πραγμάτων μίλησε ο Αντώνης Γραβάνης, που κόμισε στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία δεδομένα για την πορεία εξέτασης των αιτήσεων της μη επιστρεπτέας ενίσχυσης.

Σύμφωνα με τον κο Γραβάνη «μέχρι πριν λίγες ημέρες είχαν υποβληθεί 24.108 προτάσεις», ενώ «αυτή τη στιγμή εγκεκριμένες είναι μόνο 621 κι έχουμε 329 απορριφθείσες προτάσεις. Υποβεβλημένες αιτήσεις καταβολής από τις 621 έχουν υποβάλει 263 επιχειρήσεις. 144 επιχειρήσεις έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία της αίτησης». Επομένως, από τις 24.108 προτάσεις μόνο 621, ήτοι λιγότερο από το 3% των αιτημάτων, βρίσκεται στο τελικό στάδιο.

Άγνωστο παραμένει μέχρι και σήμερα πότε θα ξεκινήσουν οι πληρωμές για τη μεγάλη πλειοψηφία των επαγγελματιών, που απ’ ό, τι φαίνεται πρώτα θα ανάψουν “λαμπάδα” και μετά θα πληρωθούν όσα δικαιούνται. Μάλιστα, το πρόγραμμα αυτό κυκλοφόρησε προς ανακούφιση των επαγγελματιών από το πρώτο “κύμα” της πανδημίας, ενώ ήδη βρισκόμαστε… στο τρίτο.

Συνεχίζοντας την παράθεση στοιχείων, από τις 24.108 επιχειρήσεις σύμφωνα με τον κο Γραβάνη έχουν αξιολογηθεί άλλες 10.026 προτάσεις, ενώ υπάρχουν ακόμη 12.653 προτάσεις των οποίων η αξιολόγηση δεν έχει ξεκινήσει.

«Όπως καταλαβαίνετε είναι πάρα πολύ μικρό το ποσοστό των εγκεκριμένων αιτήσεων», διαπίστωσε ο πρόεδρος, ο οποίος πάντως υπεραμύνθηκε των χειρισμών των Επιμελητηρίων ΑΜΘ, ισχυριζόμενος πως από τη στιγμή που ανέλαβαν ξανά τον “έλεγχο” της εταιρίας έχουν λυθεί αρκετά τεχνικά ζητήματα κι η διαδικασία έχει επιταχυνθεί. 


Βρείτε τα τελευταία νέα της Κομοτηνής, της Ροδόπης και της Θράκης ευρύτερα
στο Google News του www.xronos.gr

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Επαίρεται ο υπουργός Εργασίας  για το   τολμηρό και εκσυγχρονιστικό νομοσχέδιο του, που προσαρμόζεται στις τεχνολογικές οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις,  όπως το χαρακτηρίζει,  παρόλο που αλλάζει άρδην