fbpx Μετρούν «εθνικισμούς» στον Ίασμο με φόντο μια φωτογραφία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
ΣΤΑ ΧΑΡΑΚΩΜΑΤΑ ΟΝΤΕΡ – ΑΜΟΥΤΖΑΣ

Μετρούν «εθνικισμούς» στον Ίασμο με φόντο μια φωτογραφία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Ιάσμου
Μουμίν Οντερ
Κυριάκος Αμούτζας

Μπρα-ντε-φερ στο ράδιο Χρόνος 87.5fm: Ο δήμαρχος και ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης ανταλλάσσουν βαρείς χαρακτηρισμούς και τα πράγματα μάλλον εκτρέπονται

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ακραία χαρακτηριστικά αποκτά πλέον η διάσταση απόψεων του δημάρχου Ιάσμου Μουμίν Οντέρ με τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Κυριάκο Αμούτζα. Το χάσμα των απόψεών τους ήταν πρόδηλο ήδη από την προεκλογική περίοδο όμως τελικά χρειάστηκαν μόνο μερικοί μήνες ώστε να πειστούν όλοι για το αγεφύρωτο της διαφοράς του. Πλην όμως η «κόντρα» κινείται πια σε επικίνδυνες ατραπούς με αμφότερους τους πρωταγωνιστές να επικαλούνται έως και την παρέμβαση του εισαγγελέα ή και -κατά περίπτωση- το υπουργείο Εξωτερικών δεδομένης της μικτής πληθυσμιακής σύνθεσης του Δήμου Ιάσμου.

«Με σημαία» τις σημαίες του δημαρχιακού γραφείου
Με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο Μουμίν Οντέρ προχώρησε σε ανακαίνιση του δημαρχιακού γραφείου κατά τη διάρκεια της οποίας είχαν αφαιρεθεί οι σημαίες ελέω των εργασιών. «Όταν είχε βγάλει τη σημαία (εν. από το γραφείο) είχαμε κάνει παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο» είπε ο Κυριάκος Αμούτζας μιλώντας στο ράδιο Χρόνος 87.5fm επί της κόντρας του με τον διάδοχο του Καδή Ισμέτ, ο οποίος είχε διαδεχτεί τον ίδιο σε προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Άλλωστε, ο κος Αμούτζας μετράει 25 χρόνια αυτοδιοικητικής παρουσίας, την οποία επικαλέστηκε πολλάκις στη συνέντευξή του στο ράδιο Χρόνος και δεν είναι «χθεσινός», όπως ο ίδιος χαρακτήρισε τον σημερινό δήμαρχο Ιάσμου Μουμίν Οντέρ.

«Τη μια φορά είχαν πει ότι είχα κατεβάσει την ελληνική σημαία, την περίοδο που έκανα την ανακαίνιση. Μόλις τέλειωσε η ανακαίνιση του γραφείου ξαναμπήκαν στη θέση τους (εν. οι σημαίες). Επίσης, ως νομικός ξέρω πολύ καλά τις υποχρεώσεις μου απέναντι στο νόμο σεβόμενος τη χώρα που ζω και τη θέση που κατέχω» ανέφερε ο δήμαρχος, πάλι μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm. 

Αναφερόμενος δε, στον Κυριάκο Αμούτζα ζήτησε για άλλη μία φορά την παραίτησή του, ψέγοντάς τον εμμέσως για το γεγονός ότι «δεν άνοιξε το δρόμο σε νέους ανθρώπους», πράγμα που αν είχε γίνει η παράταξη Οντέρ θα εξέταζε σοβαρά το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη μείζονα αντιπολίτευση -πάντα σύμφωνα με τον δήμαρχο.

Φωτογραφίες, Likes και Shares στην πολιτική διαμάχη
Ο Μουμίν Οντέρ έχει βάλει στο γραφείο του μία φωτογραφία στην οποία εικονίζονται ένα καμπαναριό και ένας μιναρές. Ο ίδιος λέει ότι αυτή η φωτογραφία αποτυπώνει τη συνύπαρξη χριστιανών και μουσουλμάνων στον δήμο Ιάσμου γιατί «έχω το τζαμί και την καμπάνα δίπλα-δίπλα» ενώ ο κος Αμούτζας καλεί «άλλους να κρίνουν τη φωτογραφία».

Ο ίδιος ασχολείται με φωτογραφίες αντιδημάρχων του Μουμίν Οντέρ, που «ξεπροβοδούν στην Κεσσάνη γυναίκες από τα χωριά του δήμου, αλλά μετά τις κατέβασαν (εν. τις φωτογραφίες)». 

Η μετάβαση γυναικών του Ιάσμου στην Κεσσάνη για ψώνια είναι όντως πραγματικό γεγονός, το οποίο σχολιάστηκε και από site της Ροδόπης ως κίνηση «στήριξης της Τουρκίας εις βάρος της τοπικής αγοράς». Ο Κυριάκος Αμούτζας μοιράστηκε το συγκεκριμένο άρθρο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook επειδή πιστεύει ότι «έχουμε κι εμείς εδώ επιχειρηματίες που ματώνουν και μοχθούν».

Ο Μουμίν Οντέρ από την άλλη τάσσεται υπέρ των μεταβάσεων στις γειτονικές χώρες (Τουρκία και Βουλγαρία) ξεκαθαρίζοντας εν αρχή ότι «δεν επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό του δήμου». Πέρα από αυτό όμως «εμείς είμαστε θετικοί στο να στηρίξουμε τις γείτονες χώρες Βουλγαρία και Τουρκία αναμένοντας και επισκέπτες από αυτές τις χώρες» λέει ο δήμαρχος Ιάσμου και μέσα σε αυτόν τον κυκεώνα ανακοίνωσε και ότι ετοιμάζει έναν τρίγλωσσο τουριστικό οδηγό για τον δήμο Ιάσμου - κάτι που κανείς προκάτοχος του δεν είχε κάνει.

Επί της ουσίας, ο Μουμίν Οντέρ θεωρεί το site από το οποίο έκανε την αναδημοσίευση ο Κυριάκος Αμούτζας «εθνικιστικό και ακροδεξιό» γι’ αυτό και καταδίκασε την πράξη του.

Εθνικισμός και εισαγγελείς
Πάντως και οι δύο πρωταγωνιστές της ιστορίας (και της Ιστορίας) χρέωσαν ο ένας στον άλλον τάσεις εθνικισμού. «Τα εθνικιστικά, ακροδεξιά παραληρήματα ορισμένων ιστοτόπων και του Αμούτζα» γράφει σε γραπτή ανακοίνωσή του ο Μουμίν Οντέρ, ενώ ο Κυριάκος Αμούτζας είπε στον αέρα της εκπομπής ότι θα βγάλει και αυτός ανακοίνωση με τις «εθνικιστικές κορώνες του κου Οντέρ».

Ο Κυριάκος Αμούτζας στηλίτευσε και τη χρήση της τουρκικής γλώσσας που κάνει ο δήμαρχος Ιάσμου όταν κάνει αναρτήσεις στο προσωπικό του προφίλ στο Facebook διερωτώμενος: «δεν ακούει ένας εισαγγελέας τις αναρτήσεις του κου Οντέρ; Πρώτα στα τουρκικά και μετά στα ελληνικά; Η μητρική γλώσσα του δήμου Ιάσμου είναι η ελληνική», ενώ του «χρέωσε» και το γεγονός ότι στην προεκλογική περίοδο αποκαλούσε τον Ίασμο και τους οικισμούς του με τοπωνύμια στην τουρκική γλώσσα.

Ο Μουμίν Οντέρ καθιστώντας σαφές ότι μπορεί και αυτός να προσφύγει στον Εισαγγελέα, πιστεύει ότι «ο Αμούτζας δυναμιτίζει το κλίμα, αποτελώντας απειλή και κίνδυνο για την περιοχή μας και για την αρμονική συμβίωση των δύο σύνοικων στοιχείων» και γι’ αυτό τον καλεί να παραιτηθεί.

Το μείζον ερώτημα βέβαια είναι τι βλέπουν οι δημότες του δήμου Ιάσμου, ενώ η συνέχεια της ιστορίας αναμένεται στην επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όπου οι «μονομάχοι» ανακοίνωσαν από ραδιοφώνου ότι θα συζητήσουν αυτά τα θέματα.

 

Οντέρ Μουμίν στο Ραδιόφωνο του "Χ" 


Κυριάκος Αμούτζας στο Ραδιόφωνο του "Χ" 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Προβλήθηκε υπέρ το δέον στα τουρκικά ΜΜΕ, η κίνηση ανθρωπισμού του μικρού Ανδρέα από τα Χανιά, που έγινε δωρητής μυελού των οστών σε τούρκο πολίτη.