fbpx Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές και δεν γνωρίζουμε τον εκλογικό νόμο
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Σάββατο, 23 Φεβρουαρίου, 2019 - 10:00
ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΗΣ ΠΕΔ ΑΜ-Θ ΣΤΗΝ ΚΟΜΟΤΗΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟ

Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές και δεν γνωρίζουμε τον εκλογικό νόμο

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΔ
Εκλογές
Εκλογικός Νόμος
Βαγγέλης Λαμπάκης

Επικριτικός προς την κυβέρνηση για τον χειρισμό του Κλεισθένη Ν. 4555/18, ο πρόεδρος της ΠΕΔ και δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης

Η προσέλευση ήταν μικρή και εντύπωσε προκάλεσε ότι απουσίαζαν άπαντες οι δήμαρχοι της Ροδόπης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι στις εκλογές του Μαΐου, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων

Δήμητρα Συμεωνίδου

Μετράμε αντίστροφα για τις εκλογές και δεν γνωρίζουμε τον εκλογικό νόμο. Αυτό προέκυψε από την χθεσινή ημερίδα που διοργάνωσε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων ΑΜΘ στην Κομοτηνή με θέμα "Θεσμικές αλλαγές και εκλογικά με το Πρόγραμμα Κλεισθένης Ν. 4555/18". Η προσέλευση στην εκδήλωση που έγινε το πρωί της Παρασκευής 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Chris & Eve, στην Κομοτηνή, ήταν μικρή και εντύπωσε προκάλεσε ότι απουσίαζαν άπαντες οι δήμαρχοι της Ροδόπης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι και υποψήφιοι στις εκλογές του Μαΐου, ενώ ήρθαν στην πόλη μας δήμαρχοι και αυτοδιοικητικοί από τον Έβρο και την Ξάνθη, όπως ο δήμαρχος Σουφλίου Βαγγέλης Πουλιλιός, ο επικεφαλής της παράταξης ΑΝΑΣΑ και υποψήφιος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Παύλος Μιχαηλίδης, ο υποψήφιος δήμαρχος Νέστου Σάββας Μιχαηλίδης. Ξεχωρίζουμε από τη Ροδόπη την παρουσία του υποψηφίου δημάρχου Μαρωνείας - Σαπών Απόστολου Ιωάννου, του υποψηφίου δημάρχου Κομοτηνής Τάσου Βαβατσικλή, του υποψηφίου δημοτικού συμβούλου Γιώργου Κεπελή και του υποψηφίου δημοτικού συμβουλίου Κιαμήλ Σιτζάκ Εμίν.

Την μικρή προσέλευση επισήμανε ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ Βαγγέλης Λαμπάκης, επισημαίνοντας ότι ο ίδιος αν και είναι αρκετά χρόνια στην αυτοδιοίκηση, είτε στην αντιπολίτευση είτε στη δημοτική αρχή, έχει πολλές απορίες σε σχέση με τον εκλογικό νόμο.
Όπως είναι γνωστό οι προσεχείς αυτοδιοικητικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν τον Μάιο του τρέχοντος έτους σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4555/2018, οι οποίες εισάγουν νέα δεδομένα κυρίως στις εκλογικές διαδικασίες (εκλογικό σύστημα, κατάρτιση ψηφοδελτίων, κωλύματα υποψηφίων κλπ).

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ κος Λαμπάκης ανέδειξε ότι "ο σημερινός νόμος Κλεισθένης, χρίζει πολλών αλλαγών και τροποποιήσεων, δύο εκ των οποίων έχουν ήδη προαναγγελθεί πριν από 1,5 μήνα στο συνέδριο της ΚΕΔΕ από τον σημερινό υπουργό Εσωτερικών". Παράλληλα όμως εξέφρασε την άποψη ότι "θα πρέπει να προκύψουν πολλές άλλες τροποποιήσεις για να αντέξει αυτός ο νόμος σε μία εκλογική διαδικασία που ο λαός την περιμένει. Η αυτοδιοίκηση στις τοπικές κοινωνίες ίσως είναι το μοναδικό διέξοδο από το οποίο μπορούμε να κρατηθούμε όρθιοι". Εμφανίστηκε προβληματισμένος όταν είπε "αυτός ο Νόμος αν δεν τροποποιηθεί περισσότερο από όσο ακούγεται, και πιστεύω ότι θα γίνει αυτό, τα δημοτικά συμβούλια στις τοπικές κοινωνίες δεν θα αντέξουν αυτήν την περιβόητη φιλοσοφική έννοια της αλλαγής σε απλή αναλογική, γιατί οι τοπικές κοινωνίες δεν θα αντέξουν την πολιτική συναίνεση μέσα από μία επιβολή νόμου. Δεν επιβάλλουν οι νόμοι τις αλλαγές της νοοτροπίας, μέσα από βαθιές κοινωνικές αλλαγές αλλάζουμε τους νόμους".

Πρόσθεσε ακόμη ότι και αυτές οι τροποποιήσεις που γίνονται προεκλογικά τρεις μήνες πριν τις εκλογές δεν συνάδουν με ένα πολιτικά πολιτισμένο κράτος. "Δεν μπορεί ως υποψήφιος να έχεις συγκροτήσει την παράταξή σου και να μην γνωρίζεις τις αλλαγές που πρόκειται να επέλθουν", σημείωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης. Το σίγουρο είναι ότι ο εκλογικός νόμος βάζει στην αυτοδιοικητική πρακτική την απλή αναλογική, η οποία φέρνει τριγμούς στην αυτοδυναμία και οδηγεί με ακρίβεια στην υποχρεωτική ανάπτυξη συνεργασιών, συνεργειών, συμφωνιών, ισορροπιών. Η πρώτη Κυριακή των εκλογών είναι καθοριστικής σημασίας διότι τότε εκλέγονται οι δημοτικοί σύμβουλοι. Ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει ο κάθε συνδυασμός που θα συμμετέχει στις εκλογές κατά την πρώτη Κυριακή, θα πάρει και το αντίστοιχο ποσοστό εδρών στο δημοτικό συμβούλιο. Αυτό δεν αλλάζει την δεύτερη Κυριακή.

Εισηγητές της ημερίδας ήταν η Μ. Μαυραγάνη γενική διευθύντρια Αποκέντρωσης και Αυτοδιοίκησης, καθώς και η Βιβή Γεωργακοπούλου και ο Κίμων Σιδηρόπουλος στελέχη της Διεύθυνσης Οργάνωσης και Λειτουργίας ΤΑ του υπουργείου Εσωτερικών. Τα υπηρεσιακά στελέχη του ΥΠΕΣ παρουσίασαν τις διατάξεις του νόμου με έμφαση στην εκλογική διαδικασία και θα απαντήσουν στις όποιες ερωτήσεις των παρευρισκόμενων.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Ας μην διακατεχόμαστε από διπλωματική αφέλεια, διατηρώντας επιφυλάξεις, με την αλλαγή της στάσης των ΗΠΑ, όσο αφορά τα ελληνοτουρκικά, με τις μίνι διακοπές και επαφές  του κου  Πομπέο,  μόνο στην Ελλάδα.