fbpx Μετωπική Χαριτόπουλου - Ιωάννου για την υδροδότηση
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Πέμπτη, 18 Φεβρουαρίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΣ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ-ΣΑΠΩΝ

Μετωπική Χαριτόπουλου - Ιωάννου για την υδροδότηση

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δήμος Μαρωνείας - Σαπών
Απόστολος Ιωάννου
Ντίνος Χαριτόπουλος

Μέσα από το ράδιο Χρόνος 87.5fm

Δήμος Μπακιρτζάκης

Ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών Απόστολος Ιωάννου με ανακοίνωσή του έθεσε πέντε ερωτήματα προς την δημοτική αρχή σχετικά με προβλήματα που εντοπίστηκαν στην ύδρευση σε Λοφάριο, Αρίσβη και Αρσάκειο. Μάλιστα καλεί τον δήμαρχο Ντίνο Χαριτόπουλο προσωπικά να απαντήσει και χαρακτηρίζει την ανακοίνωση της δημοτικής αρχής «αιφνιδιαστική» και «με πολλά ερωτηματικά». 

H ανακοίνωση και τα ερωτήματα του Αποστόλου Ιωάννου
«Μεγάλη αναστάτωση με πολλά ερωτηματικά για την ύδρευση τριών οικισμών του Δήμου Μαρωνείας Σαπών. Με αιφνιδιαστική ανακοίνωση η τεχνική υπηρεσία του Δήμου Μαρωνείας Σαπών την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 ενημερώνει τους κατοίκους των οικισμών Αρσακείου, Λοφαρίου και Αρίσβης ότι για τις επόμενες πέντε ημέρες δεν πρέπει να χρησιμοποιήσουν το νερό της ύδρευσης (για πόση, μαγείρεμα, επεξεργασία τροφίμων) ‘λόγω εργασιών συντήρησης και καθαρισμού δικτύων και δεξαμενών’. Πολλά όμως αναπάντητα ερωτήματα δημιουργήθηκαν από την ανακοίνωση, τα οποία καλούμε τον κύριο Δήμαρχο να απαντήσει:

  1. Γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα χωριά του Δήμου για την συντήρηση και καθαρισμό δικτύων και δεξαμενών (πληροφορίες αναφέρουν ότι την συγκεκριμένη ανακοίνωση δεν προσυπέγραψε η τεχνική υπηρεσία. Άρα ποιος την εξέδωσε); Επίσης, από πληροφορίες μας η διεύθυνση υγείας και πρόνοιας της ΠΕ Ροδόπης απέστειλε έγγραφο με το οποίο χαρακτηρίζει ακατάλληλο για πόση το νερό της ύδρευσης των τριών οικισμών και ζητά από τον Δήμο να ενεργήσει άμεσα.
  2. Γνωρίζει ο Δήμος ότι οι ανακοινώσεις τοιχοκολλήθηκαν σε καφενεία των οικισμών σε μία περίοδο που είναι κλειστά λόγω Covid-19;
  3. Γνωρίζει ο Δήμος ότι ορισμένοι κάτοικοι των χωριών αυτών μόλις έμαθαν για την ανακοίνωση γέμισαν νερό σε δοχεία και μικρές δεξαμενές για να έχουν επάρκεια κατά την περίοδο των πέντε ημερών που θα διαρκούσε η συντήρηση και καθαρισμός των δικτύων και δεξαμενών θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την υγεία τους;
  4. Δεν θα έπρεπε ο Δήμος να προμηθεύσει με επαρκή ποσότητα πόσιμου νερού τους τρείς οικισμούς ώστε να καλύψει τις ανάγκες τους;
  5. Από τις 14 Φεβρουαρίου 2021 που είχε ήδη λήξει η απαγόρευση των πέντε ημερών έβγαλε ή θα βγάλει νέα ανακοίνωση παράτασης ή θα μπορούν ελεύθερα οι κάτοικοι να χρησιμοποιούν με ασφάλεια το νερό της ύδρευσης; Η Ανεξάρτητη Κοινωνία Πολιτών με υψηλό αίσθημα ευθύνης και προκειμένου να διαφυλάξει την υγεία των κατοίκων υπέβαλε αίτημα για παροχή στοιχείων και διευκρινήσεων από το Δήμο, προκειμένου να ενημερώσουμε έγκυρα και έγκαιρα τους κατοίκους των οικισμών μας. Σε κάθε περίπτωση, εφιστούμε την προσοχή των κατοίκων των τριών οικισμών (Αρσακείου, Λοφαρίου και Αρίσβης) και περιμένουμε άμεσες απαντήσεις για τα ανωτέρω ερωτήματα. Σε διαφορετική περίπτωση επιφυλασσόμαστε για την συνέχεια».

Τα παραπάνω ρώτησε και μέσα από την συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm ο κος Ιωάννου τον δήμαρχο.


Οι απαντήσεις του Ντίνου Χαριτόπουλου 
Στο ράδιο Χρόνος 87.5fm απάντησε ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος που θεωρεί ότι η ενημέρωση από την πλευρά της δημοτικής αρχής έγινε με σωστό τρόπο, καθώς και η διαχείριση του όλου θέματος, ενώ ισχυρίστηκε ότι «ο κος Ιωάννου μάλλον αναζητάει τρόπο για να βγει από την αφάνεια».

Στον πρόλογο του ο κος Χαριτόπουλος τόνισε ότι την συγκεκριμένη ανακοίνωση του κου Ιωάννου δεν την έλαβε και απεύθυνε με την σειρά του ερωτήματα στον επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης: «γνωρίζει ότι ο Δήμος Μαρωνείας – Σαπών επλήγη από πλημμύρες στις 12 Ιανουαρίου; Γνωρίζει ότι οι πλημμύρες δημιούργησαν προβλήματα στα δίκτυα; Γνωρίζει πώς έγιναν οι αποκαταστάσεις; Εγώ θα έπρεπε να απευθύνω ερωτήματα στον κο Ιωάννου γιατί εκπλήσσομαι πραγματικά».

Τα προβλήματα του νερού όμως σε Αρίσβη, Αρσάκειο και Λοφάριο έχουν σχέση με τις πρόσφατες πλημμύρες σύμφωνα με τον δήμαρχο. «Όταν έγιναν οι πλημμύρες και έσπασαν τα δίκτυα αναμείχθηκε το νερό με την λάσπη. Αμέσως το υγειονομικό ρώτησε τις υπηρεσίες του δήμου που υπήρχαν τέτοιου είδους προβλήματα και εμείς τους ενημερώσαμε. Πραγματοποίησαν κάποιες δειγματοληψίες και διαπίστωσαν ότι στο Αρσάκειο, στην Αρίσβη και το Λοφάριο έπρεπε να γίνουν καθαρισμοί και χλωριώσεις».

Σχετικά με την ενημέρωση που έλαβαν οι κάτοικοι των συγκεκριμένων χωριών ο δήμαρχος απάντησε: «Δώσαμε την ενημέρωση στους κατοίκους των τριών χωριών να μην πίνουν νερό και να το χρησιμοποιούν μόνο για άλλες χρήσεις» και πως πράγματι υπήρξε ενημερωτική αφισοκόλληση στα καφενεία. «Ο κος Ιωάννου εάν θέλει να γίνει επικοινωνιολόγος τον καλώ να έρθει στο γραφείο να του αναθέσω την θέση του επικοινωνιολόγου», απάντησε γι’ αυτήν την τακτική του δήμου ο δήμαρχος Μαρωνείας - Σαπών.
 


«Στα μειονοτικά χωριά το φώναξε και ο χότζας από το τζαμί»
O κος Χαριτόπουλος υπογράμμισε πως έπρεπε η ενημέρωση να γίνει μένα ήπιο τρόπο, καθώς διαφορετικά θα υπήρχε ένα κλίμα ανασφάλειας σε όλο τον δήμο.

«Στα χωριά τα οποία απευθυνθήκαμε έπρεπε να γίνει με πολύ ήπιο τρόπο και χαμηλούς τόνους και για να μην δημιουργήσουμε ένα κλίμα ανασφάλειας και τρόμου σε όλο τον δήμο, αλλά και για να πάρουν υπεύθυνα την πληροφορία. Μας υποδεικνύει τώρα ο κος Ιωάννου με ποιο τρόπο θα κάνουμε τις ενημερώσεις», διερωτήθηκε. 

Μάλιστα σύμφωνα με τον δήμαρχο στα μειονοτικά χωριά υπήρξαν ανακοινώσεις και στα τζαμιά «το ξέρει ο κ. Ιωάννου ότι στα μειονοτικά χωριά το φώναξε και ο χότζας από το τζαμί; Εμείς εξαντλήσουμε τους τρόπους εκείνους που θα ήταν σωστοί και ήπιοι χωρίς να τρομοκρατήσουμε το γενικό σύνολο του δήμου».

«Ο κόσμος να μην πίνει νερό σε Λοφάριο και Αρσάκειο για τουλάχιστον 2-3 μέρες»

Τα αντανακλαστικά της δημοτικής αρχής ήταν γρήγορα κατά τον δήμαρχο Μαρωνείας- Σαπών, καθώς «εμείς σπεύσαμε, γιατί είχαμε και μια εταιρεία χλωρίων και μια εταιρεία που κάνει τις αναλύσεις και τους επιβάλλαμε να πάνε να κάνουν επιπλέον εργασίες, παρά τα συμφωνηθέντα λόγω της έκτακτης ανάγκης. Το έκαναν και δόθηκαν τα δείγματα» και προσθέτει πως «στο χωριό Λοφάριο και Αρσάκειο είναι πολύ λίγο ανεβασμένες κάποιες τιμές και ενημερώσαμε να μην πίνουν από το νερό για άλλες 2-3 μέρες τουλάχιστον. Ο κος Ιωάννου μου κάνει εντύπωση γιατί μάλλον αναζητάει τρόπο για να βγει από την αφάνεια. Τα πράγματα όμως είναι γνωστά μετά από πλημμύρες».

Στο ερώτημα του κου Ιωάννου για το τι μέριμνα θα έπρεπε να έχει λάβει η δημοτική αρχή και ότι θα έπρεπε να προμηθεύσει με πόσιμο νερό τους τρεις οικισμούς αναρωτήθηκε «να μοιράζαμε εμφιαλωμένα νερά; Ο κος Ιωάννου όταν ήταν τρία χρόνια αντιδήμαρχος το έκανε ποτέ αυτό, γιατί είχαμε συνεχές διακοπές νερού στις Σάπες. Μας μοίρασε ποτέ εμφιαλωμένο νερό; Τρία χρόνια ήταν αντιδήμαρχος και οι Σάπες δεν είχαν νερό να πιουν». Πάντως συμπλήρωσε πως ούτε η χρήση της υδροφόρας του δήμου ενδείκνυται σε τέτοιες περιπτώσεις, αναφέροντας «εγώ δεν νομίζω ότι είναι απολύτως υγιεινό να βγει μια υδροφόρα. Η υδροφόρα ενδείκνυται όταν δεν πάει καθόλου νερό στο χωριό».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Υπομονή μέχρι το Πάσχα για να μπορέσουμε να κρατηθούμε αλώβητοι, ξεπερνώντας το σκόπελο των μετακινήσεων και των συναθροίσεων με την επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση, για να έχουμε ένα ελεύθερο καλοκαίρι