fbpx Μετωπική Γκαράνη - Γραβάνη για τουρισμό και εκδηλώσεις
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Τετάρτη, 29 Ιανουαρίου, 2020 - 10:00
Η ΠΡΩΤΗ ΜΕΤΕΚΛΟΓΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ

Μετωπική Γκαράνη - Γραβάνη για τουρισμό και εκδηλώσεις

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Γιάννης Γκαράνης
Αντώνης Γραβάνης
Δήμος Κομοτηνής

Γ. Γκαράνης: «Είχαμε 70% πληρότητα στα ξενοδοχεία» 

Α. Γραβάνης: «Στο πάρκο δεν κυκλοφορούσε ούτε αδέσποτο»

Κόντρα εις το τετράγωνο για Χριστούγεννα και Απόκριες

Διονύσης Βοργιάς

Τέσσερις μήνες «ηρεμίας» στο δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής ήταν αρκετοί, μέχρι να ξεσπάσει η πρώτη μετωπική μεταξύ του δημάρχου Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη και του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Αντώνη Γραβάνη, στον απόηχο της εορταστικής περιόδου στην Κομοτηνή. Σχεδιασμός, τουρισμός, εκδηλώσεις και σχεδόν κανένα κοινό σημείο, είχαν οι τοποθετήσεις των δύο αυτοδιοικητικών.

«Απελπιστική» κατάσταση είδε ο Α. Γραβάνης
Τη συζήτηση πυροδότησε προ ημερησίας διάταξης ο κος Γραβάνης, που φάνηκε να λέει εμμέσως πλην σαφώς ‘η περίοδος χάριτος τελείωσε’ και επακριβώς: «Οι προσπάθειες (της δημοτικής αρχής) δεν αποφέρουν καρπούς. Η Κομοτηνή δεν έχει καταφέρει να προσελκύσει επισκέπτες. Η κατάσταση είναι απελπιστική». Σύμφωνα με τον κο Γραβάνη, η φετινή εορταστική περίοδος ήταν «τα χειρότερα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών», σχετικά με την κίνηση σε πόλη και καταστήματα.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης υπερτόνισε πως η Κομοτηνή όχι μόνο δεν προσέλκυσε τουρίστες από γειτονικούς Δήμους, αλλά οι ίδιοι οι κάτοικοι ενδιαφέρθηκαν περισσότερο για τις εκδηλώσεις σε Δράμα και Ξάνθη, γιατί «διψούν», όπως είπε, για χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις. Σε μία γενικότερη αποστροφή του ζήτησε «να δώσουμε υπεραξία στις γιορτές μας […] να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεπτών».

Κατήγγειλε, τέλος, ότι η προσπάθεια της δημοτικής αρχής να μισθώσει σε ιδιώτες ‘σπιτάκια’ στο πάρκο Αγίας Παρασκευής δεν τελεσφόρησε, καθώς αργοπόρησαν οι διαδικασίες, μεταφέροντας στη δευτερολογία του το δηκτικό σχόλιο: «Στο πάρκο μετά το απόγευμα δεν κυκλοφορούσε ούτε αδέσποτος σκύλος! Ψηφίσαμε κι εμείς να γίνουν τα σπιτάκια. Εάν υπήρχε ένα πρόγραμμα που θα προσέλκυε τον κόσμο, οι επαγγελματίες θα συμμετείχαν».

Διπλά πόστα και έλλειψη «αλληλοβοήθειας» καταγγέλλει ο Γ. Γκαράνης
Η απάντηση του δημάρχου ήταν σε υψηλότερους τόνους από ό,τι μας συνηθίζει, με τον κο Γκαράνη να ‘χτυπάει’ τους Α. Γραβάνη και Α. Βαφειάδη καθώς ως πρόεδροι του Επιμελητηρίου και της ΟΕΒΕΣ αντίστοιχα «δεν κάνατε αυτό που θα έπρεπε, να ‘πιέσετε’ τους επαγγελματίες. Εκεί είναι η αλληλοβοήθεια που πρέπει να δίνεται στον Δήμο!». Μάλιστα, δήλωσε «πεπεισμένος» ότι οι επαγγελματίες δεν διάβασαν αναλυτικά το πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων, επιρρίπτοντας ευθύνες και στους εκπροσώπους τους.

Ο δήμαρχος είπε επίσης: «Ειπώθηκε από τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ ότι δεν υπήρχαν ούτε 100 τουρίστες, είχαμε 70% πληρότητα στα ξενοδοχεία», εξηγώντας ότι η πόλη είχε στολιστεί καλύτερα φέτος, οι εκδηλώσεις ήταν περισσότερες και έγινε αγώνας δρόμου για να ξεκινήσει μία νέα προσπάθεια στο πάρκο Αγίας Παρασκευής, η οποία του χρόνου θα ενισχυθεί και θα γίνει πιο νωρίς. «Ξεκινάμε από τον επόμενο μήνα (εν. Φεβρουάριο) τον σχεδιασμό για τα Χριστούγεννα (2020)», δεσμεύτηκε.

Όσο για την κίνηση σε γειτονικές πόλεις, την χαρακτήρισε πεσμένη σε Δράμα και Ξάνθη, ενώ συμφώνησε μεν ότι στην Κομοτηνή «δεν είχαμε πολύ κόσμο, αλλά όχι ότι δεν είχαμε καθόλου». Επιφυλάχθηκε ότι θα κάνει γνωστή σχετική του έρευνα αναφορικά με την κινητικότητα, σε δεύτερο χρόνο, κατηγορώντας εν πολλοίς την αντιπολίτευση ότι μεταφέρει στρεβλή εικόνα ως προς την κινητικότητα στην πόλη και ότι υπονομεύει τις προσπάθειες της δημοτικής αρχής.

Στη ζυγαριά ο Ζωγράφου
Από την αντιπολίτευση πάντως, επί του θέματος δεν έγινε κάποια τοποθέτηση από επικεφαλής, πέρα από την ‘συγγενή’ τοποθέτηση για τα 100 χρόνια από τον Κώστα Καραΐσκο. Τα πράγματα σε ζυγαριά έβαλε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ξε-Κίνημα για την Πόλη» Πέτρος Ζωγράφου, αποδεχόμενος από τη μία ότι «η πόλη φέτος ήταν πολύ καλά στολισμένη», αλλά υπογραμμίζοντας από την άλλη πως «η αλήθεια είναι ότι δεν προσελκύσαμε κόσμο». 

Προς αυτή την κατεύθυνση μετέφερε τη δική του πρόταση «να φτιάξουμε μία ξεχωριστή εκδήλωση (στην Κομοτηνή), σε διαφορετική ημερομηνία από τις εκδηλώσεις άλλων πόλεων».

Οι ψησταριές της Τσικνοπέμπτης «άναψαν» το κλίμα
Πάντως, η διαμάχη δεν περιορίστηκε σε όσα καταγράφτηκαν στο παρελθόν, αλλά ξετυλίχθηκε και σε όσα επιφυλάσσει το (δημοτικό) μέλλον. 

Ο λόγος για τις προσεχείς αποκριάτικες εκδηλώσεις, για τις οποίες συζήτηση προκάλεσε ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Παπακωνσταντίνου.

Ο κος Παπακωνσταντίνου ζήτησε από τη δημοτική αρχή να εκμεταλλευτεί καλύτερα το τριήμερο της Τσικνοπέμπτης, στο οποίο -όπως είπε- «βγαίνει όλη η πόλη έξω, χωρίς κόπο». Σημείωσε επίσης ότι «η εξωστρέφεια (γι’ αυτό τον τριήμερο) στους όμορους Δήμους είναι πάρα πολύ μικρή». 

Μετέφερε επίσης τις ενστάσεις του για τις εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής, λέγοντας χαρακτηριστικά για την Τσικνοπέμπτη: «αφού ψήνουν και δίνουν δωρεάν (σουβλάκια) όλοι οι επαγγελματίες, ας μην το κάνει ο Δήμος Κομοτηνής».

Η απάντηση ήρθε δια στόματος της καθ’ ύλη αρμόδιας, προέδρου της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής Νατάσας Λιβεριάδου. Ενημέρωσε ότι ο Δήμος Κομοτηνής έχει ήδη προγραμματίσει το τριήμερο της Αποκριάς, για το οποίο έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συμμετοχής επισκέπτες από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη αλλά και τη Βουλγαρία. «Αυτά που λέτε έχουν προγραμματιστεί», απάντησε, δείχνοντας ότι ο Δήμος Κομοτηνής ‘επενδύει’ σε αυτό το τριήμερο που οι γειτονικοί δήμοι δεν κάνουν πολλές εκδηλώσεις. «Θα γίνει μεγαλύτερη διαφήμιση, πιστεύω ότι θα έχουμε περισσότερους επισκέπτες», είπε σε άλλη αποστροφή της.

Έπεται πράξη 2η;
Το μόνο σίγουρο είναι πως η κατακλείδα της συζήτησης αυτής, έδειξε ότι το χάσμα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων παρατάξεων του Δήμου Κομοτηνής, όσον αφορά τις εκδηλώσεις και τον τουρισμό, είναι -μέχρι στιγμής τουλάχιστον- αγεφύρωτο. Και με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις να πλησιάζουν σε λίγες εβδομάδες, όλα δείχνουν πως το μπρα-ντε-φερ θα έχει και δεύτερο γύρο.

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τα των πολιτικών στους πολιτικούς και τα των καθηγητών στους καθηγητές,  θα μπορούσαμε να πούμε παραφράζοντας βέβαια τη γνωστή ρήση,  αναφορικά με το πρόβλημα που προέκυψε με τις αποφάσεις κάποιων σχολών του