fbpx Μετωπική φοιτητών για την κατάληψη στην Πρυτανεία
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 19 Μαρτίου, 2021 - 09:00
ΔΗΜΟΚΡΙΤΕΙΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΘΡΑΚΗΣ

Μετωπική φοιτητών για την κατάληψη στην Πρυτανεία

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Πρυτανεία
ΔΑΠ ΝΔΦΚ Κομοτηνής
ΕΑΑΚ Κομοτηνής
Πανσπουδαστική

«Ταραχοποιά στοιχεία» χαρακτηρίζει τους φοιτητές της κατάληψης η ΔΑΠ, «καμία σκέψη για αστυνομική παρέμβαση» απαντά η ΕΑΑΚ, «ο καημός τους είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ» λέει η Πανσπουδαστική

Διονύσης Βοργιάς

Υπό κατάληψη παραμένει η Πρυτανεία του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, από την 1η Μαρτίου μέχρι και σήμερα, με τους φοιτητές να διαμηνύουν πως η κινητοποίησή τους θα συνεχιστεί, έως ότου τα αιτήματά τους ικανοποιηθούν. Βασικό αίτημα των φοιτητών είναι η κατάργηση του νόμου Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη με τον οποίο εγκαθιδρύεται Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας μέσα στα Πανεπιστήμια, ενώ επικουρικά οι φοιτητές τίθενται ενάντιοι στο νέο τρόπο εισαγωγής στην Τριτοβάθμια και στην υποχρηματοδότηση των Πανεπιστημίων, ενώ ζητούν το άνοιγμά τους για τους φοιτητές με υγειονομικά μέτρα.

Με την τρίτη εβδομάδα της κατάληψης να ολοκληρώνεται κι έπειτα από κάλεσμα του Συντονιστικού Κατάληψης προ βδομάδας στον πρύτανη Αλέξανδρο Πολυχρονίδη για ανοιχτό διάλογο -που απεδείχθη άκαρπο- ξεκίνησαν οι αντεγκλήσεις μεταξύ φοιτητών παρατάξεων.

Η μεν ΔΑΠ-ΝΔΦΚ έχοντας την πλειοψηφία στις φοιτητικές εκλογές ζητάει εμμέσως πλην σαφώς την εκκένωση της κατάληψης από την αστυνομία, ενώ στην αντίπερα όχθη ΕΑΑΚ και Πανσπουδαστική διαμηνύουν πως η ΔΑΠ ενδιαφέρεται μόνο για την έφοδο της ΕΛΑΣ όπως συνέβη και στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Χ», χθες συνεδρίασε η Σύγκλητος του ΔΠΘ σχετικά με την κατάληψη, αποφασίζοντας να ζητήσει ξανά τη λήξη της από τους φοιτητές.

ΔΑΠ: «Μειοψηφία ανεύθυνων κρατάει αιχμάλωτο το Ίδρυμα»
«Καλούμε τους καταληψίες να σταματήσουν την κατάληψη και τις πρυτανικές αρχές να πράξουν τα δέοντα», αναφέρει η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Κομοτηνής σε ανακοίνωσή της, καταθέτοντας εμμέσως πλην σαφώς δημόσιο αίτημα για αστυνομική επέμβαση, χωρίς όμως στο ψήφισμά της να γίνεται άμεση αναφορά στην Αστυνομία.

Το ψήφισμα: «Εδώ και μέρες η Πρυτανεία του ΔΠΘ βρίσκεται υπό κατάληψη αδυνατώντας να εκτελέσει οποιαδήποτε πράξη διοικητικής φύσεως για όλη την ακαδημαϊκή κοινότητα. Μια συγκεκριμένη μειοψηφία ανεύθυνων κρατάει αιχμάλωτο το Ίδρυμα, εις βάρος χιλιάδων φοιτητών. Ενώ η λειτουργία του Πανεπιστημίου παρεμποδίζεται ήδη εξ αιτίας των συνθηκών της πανδημίας, αυτοί επιβαρύνουν το έργο των εργαζόμενων της διοίκησης, αδιαφορώντας για τους φοιτητές για τους οποίους δήθεν ενδιαφέρονται.

Επειδή δεν διανοούμαστε να απαντούν στα τηλέφωνα της διοίκησης αναρμόδια άτομα, τα οποία και έχουν πρόσβαση σε προσωπικά δεδομένα φοιτητών. Επειδή δεν δεχόμαστε να υπάρξει καμία καθυστέρηση σε προσωπικά δεδομένα φοιτητών. Επειδή δεν δεχόμαστε να υπάρξει καμία καθυστέρηση στην έναρξη των δηλώσεων μαθημάτων. Επειδή ο φοιτητικός σύλλογος ουδέποτε έδωσε την άδειά του για την διενέργεια οποιασδήποτε έκνομης ενέργειας όπως αυτή της κατάληψης δημοσίου κτιρίου και τάσσεται ξεκάθαρα κατά αυτής. Επειδή καταδικάζουμε κάθε τέτοια πράξη που αντιβαίνει στο νόμο.

Αιτούμαστε την άμεση εφαρμογή του νόμου, την απομάκρυνση των καταληψιών και την επιστροφή του κτιρίου της διοίκησης πίσω στους εργαζομένους, προκειμένου να βρίσκεται στη διάθεση όλων των φοιτητών και να εξυπηρετεί τις ανάγκες τους. Για το λόγο αυτό καλούμε όλους τους αρμόδιους φορείς να πράξουν τα δέοντα και να εξασφαλίσουν την πραγματική ελευθερία του Ιδρύματος, το οποίο δεν θα πρέπει να παραμένει έρμαιο μιας μειοψηφίας ταραχοποιών στοιχείων. Εμείς πρώτοι απ’ όλους οφείλουμε να σταθούμε στο ύψους των περιστάσεων και να αποφασίσουμε επιτέλους για το Πανεπιστήμιο του αύριο. Εάν θέλουμε να ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου ο νόμος θα εφαρμόζεται για όλους ή εάν θα αφήσουμε στο έλεος της αναρχίας και της οπισθοδρόμησης τους κόπους της γενιάς μας για ένα καλύτερο μέλλον».

ΕΑΑΚ: «Καμία σκέψη για αστυνομική επέμβαση»
«Καμία σκέψη για αστυνομική επέμβαση στο ΔΠΘ και σε κανένα Πανεπιστήμιο. Έξω η Αστυνομία από τις Σχολές. Να μην εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα Κεραμέως-Χρυσοχοΐδη. Δημόσια δωρεάν παιδεία, υγεία για όλες/ους τώρα. Άνοιγμα των Σχολών τώρα με όλα τα μέτρα προστασίας».

Αυτές είναι οι θέσεις-αιτήματα στις οποίες καταλήγει η ΕΑΑΚ με απαντητική ανακοίνωσή της. Η ανακοίνωση: «Στο σημερινό διοικητικό συμβούλιο του ΦΣ (φοιτητικού συλλόγου) Νομικής η ΔΑΠ ΝΔΦΚ κατέθεσε ψήφισμα σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης της πρυτανείας ΔΠΘ. Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΔΣ και μέλος της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ υποστήριξε πως αποδέχεται το ενδεχόμενο αυτό να γίνει ακόμα και με βίαιο τρόπο από την αστυνομία, ενώ η αντίστοιχη ερώτηση τέθηκε επίσημα, γραπτώς, προκειμένου να καταγραφεί στα πρακτικά, αρνήθηκε να απαντήσει εγγράφως υποστηρίζοντας πως δεν νοείται να τίθενται ερωτήσεις από δυνάμεις(!).

Έχοντας δει τα γεγονότα της βίαιης εκκένωσης της κατάληψης της πρυτανείας του ΑΠΘ και γενικά την όξυνση της αστυνομικής βίας και της καταστολής θεωρούμε υπεύθυνη την ΔΑΠ ΝΔΦΚ για οποιαδήποτε γεγονότα μπορούν να ακολουθήσουν. Η ΔΑΠ σέρνει έναν ολόκληρο ΦΣ μέσα από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του ΔΣ, σε μία από τα αντιδραστικότερες τοποθετήσεις της περιόδου (αν όχι στην αντιδραστικότερη) ενώ το σώμα του ΦΣ έχει να συνεδριάσει σε Γενική Συνέλευση πάνω από ένα χρόνο. Για εμάς, οι γενικές συνελεύσεις δηλαδή οι ζωντανές διεργασίες των συλλόγων και οι αποφάσεις αυτών για κινητοποιήσεις και καταλήψεις είναι τα μέσα πάλης διαχρονικά των φοιτητών/τριών και των φοιτητικών συλλόγων.

Η κυβερνητική παράταξη, ζητώντας την επέμβαση της αστυνομίας στο ΔΠΘ, επιχειρεί στην πραγματικότητα να χτυπήσει για μία ακόμη φορά το άσυλο και την κατάληψη σαν μέσο πάλης. Η τελευταία, για εμάς, αποτελεί ιστορικά την κορυφαία μορφή διεκδίκησης των φοιτητών, μέσω των γενικών συνελεύσεων και των αποφάσεών τους, κόντρα σε κυβερνήσεις και καθεστώτα αυταρχικά και καταπιεστικά, που επιχειρούν να πλήξουν το δικαίωμα στη ζωή, την ελευθερία, τη μόρφωση και την αυτοδιάθεση της νεολαίας. Απέναντι σε πολιτικές και νομοσχέδια αίσχη που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή, τις σπουδές και την υγεία μας θα απαντάμε πάντα με συλλογικούς αγώνες και διεκδικήσεις». 

Πανσπουδαστική: «Ο καημός τους να μπει η αστυνομία στο ΔΠΘ»
«Ο καημός τους είναι να μπει η αστυνομία και στο ΔΠΘ, πριν από τους ίδιους τους φοιτητές!» σημειώνει μεταξύ αρκετών σε ανακοίνωσή της η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στα τμήματα του ΔΠΘ και συνεχίζει: «Ενημερώνουμε τη ΔΑΠ ότι τα Πανεπιστήμια ανήκουν στους φοιτητές, στους καθηγητές και στις ανάγκες τους. Δεν έχουν καμία θέση σε αυτά αστυνομικές δυνάμεις, νόμοι που εντείνουν την καταστολή και υποβαθμίζουν ακόμη παραπάνω τις σπουδές των φοιτητών».

Πιο αναλυτικά: «Σε κάθε περίπτωση οι φοιτητικοί σύλλογοι θα πρέπει να διαφυλάσσουν με το περιεχόμενο αλλά και με τη μορφή του αγώνα που θα επιλέγουν σε κάθε φάση, ο αγώνας να έχει διάρκεια, να στοχεύσει τον πραγματικό αντίπαλο, να μην εκφυλίζεται, να μην δίνει τελικά πάτημα σε αυτούς που θέλουν να τον καταστείλουν.

Καλούμε κάθε καλοπροαίρετο φοιτητή παιδί λαϊκής οικογένειας που μπορεί να στήριζε τη συγκεκριμένη παράταξη τα προηγούμενα χρόνια να προβληματιστεί ειλικρινά. Να σκεφτεί εάν είναι ρεαλιστικό τελικά σήμερα να ανοίξουν τα πανεπιστήμια μας και τι μπαίνει τελικά εμπόδιο. Να αναρωτηθεί ποιος είναι τελικά ο πραγματικός στόχος του νόμου που φέρνει την Αστυνομία μέσα στις σχολές μας. Θα μειωθούν με αυτόν τον τρόπο περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης, κλοπών κλπ; Τι έγινε σε άλλες χώρες όπου η αστυνομία είναι μέσα στα πανεπιστήμια εδώ και χρόνια;  

Οι φοιτητές εδώ και καιρό έχουν γυρίσει την πλάτη στην παράταξη των “κλειστών σχολών”. Έχουν αποδείξει στον δρόμο με τον ανυποχώρητο αγώνα τους ποιος τελικά είναι μειοψηφία. Έχουν επιλέξει απέναντι στην συναίνεση και την υποταγή που καλλιεργεί η ΔΑΠ τον δρόμο του αγώνα και της συλλογικής διεκδίκησης γιατί ξέρουν ότι τα αιτήματα τους είναι δίκαια και έχουν αγκαλιάσει από το σύνολο του λαού μας. Για αυτό και θα νικήσουν!».

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Άραγε αισθάνονται ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι με τις συμπεριφορές που επέδειξαν οι συνδικαλιστές στην  κατάθεση στεφάνων,  τιμώντας την εργατική πρωτομαγιά στην πόλη μας;