fbpx Μετά την Ιταλία, σειρά έχει η Αίγυπτος, εκτιμά ο Σωτήρης Σέρμπος
ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ
Παρασκευή, 12 Ιουνίου, 2020 - 10:00
ΜΕ ΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΣΤΡΑΜΜΕΝΟ ΣΤΗΝ ΑΟΖ

Μετά την Ιταλία, σειρά έχει η Αίγυπτος, εκτιμά ο Σωτήρης Σέρμπος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Σωτήρης Σέρμπος
Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Η Ελλάδα μελετάει τις κινήσεις της στη σκακιέρα της Μεσογείου 

Δήμος Μπακιρτζάκης

Με θετικό μάτι βλέπει την υπογραφή της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για την ΑΟΖ ο Σωτήρης Σέρμπος, που είναι επίκουρος καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αυτό υποστήριξε μέσα από τη συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87.5fm, εξηγώντας παράλληλα και όσα περιλαμβάνει η συμφωνία αυτή για την αλιεία της κόκκινης γαρίδας από τους Ιταλούς.

«Το πρόβλημα ήταν από την πλευρά της Ιταλίας και αφορούσε τα δικαιώματα αλιείας και ειδικά την κόκκινη γαρίδα. Και αυτό ερχόταν κυρίως από τους ψαράδες του ιταλικού νότου. Όταν εμείς επεκτείνουμε την αιγιαλίτιδα ζώνη στα 12 μίλια θα διατηρηθεί μία πολύ συγκεκριμένη αλιευτική δραστηριότητα μεταξύ 6 και 12 μιλίων που είναι διεθνή χωρικά ύδατα για τους Ιταλούς ψαράδες», είπε συγκεκριμένα ο καθηγητής.

Γενικά κρίνοντας την εξέλιξη, ο κος Σέρμπος βάζει θετικό πρόσημο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτές οι διαδικασίες είναι γενικά χρονοβόρες. Παρ’ όλα αυτά, ο ίδιος βλέπει ως ενδεχόμενη εξέλιξη την υπογραφή συμφωνίας και με την Αλβανία. «Αυτή η συμφωνία, ανοίγει το δρόμο και για οριοθέτηση με την Αλβανία», λέει ο καθηγητής και βάζει αυτή την προοπτική σε συνδυασμό και με την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί «να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις».

Έπεται η Αίγυπτος 
Το βλέμμα των παρατηρητών και αναλυτών στρέφεται πλέον στην Αίγυπτο, η συμφωνία με την οποία πρέπει να αποτελέσει στόχο για την ελληνική κυβέρνηση. Πλην όμως, η κατάσταση εκεί περιπλέκεται πολύ περισσότερο (σε σχέση με την Ιταλία) καθώς ο παράγοντας «Τουρκία» επιχειρεί να λειτουργήσει το δυνατόν ανασταλτικά.

«Διαπραγματεύσεις με την Αίγυπτο έχουμε ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια. Η Αίγυπτος από παλιά, είχε ενστάσεις για να ανοίξει ένα μέτωπο παραπάνω όταν έτσι κι αλλιώς η δική της ζώνη θα κατοχυρωθεί είτε μέσω Ελλάδας, είτε μέσω Τουρκίας» λέει ο κος Σέρμπος που εκτιμά ότι ίσως έχει έρθει και το πλήρωμα το χρόνου ώστε μία τέτοια συζήτηση να γίνει στο ύψιστο πολιτικό επίπεδο. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως, μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη της κατάστασης θα παίξει και το ψευδο-μνημόνιο που έχει υπογράψει η Τουρκία με τη Λιβύη και το οποίο έχει ενημερώσει ότι θα θέσει σε εφαρμογή προσεχώς. Τέλος, στο κάδρο των εξελίξεων, ο καθηγητής βάζει και τις επικείμενες εκλογές στις ΗΠΑ, με το συνολικό τοπίο που διαμορφώνεται να αποτελεί μία συνισταμένη πολλών παραμέτρων, που είναι δύσκολο να τη βρει κανείς. 

Σχετικά Άρθρα

Μικροκομοτηναίικα

Τελευταία περισσεύουν τα ζήτω και τα μπράβο,  από πολιτικούς και αυτοδιοικητικούς,  για τους νοσηλευτές που εθελοντικά δέχτηκαν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης,  που αντιμετω